Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. maj 2019

Scroll to top

Top

19 kommentarer

Kyllingefrikasse a la Stenalderkost

Gastromand

Stenalderkost er vist fortsat den moderigtige slankekur, og for at være ærlig, så har vi lige været på nytårkur her på Gastromand, hvor vi både har spist, umami-burger, bøfsandwich og ikke mindst flæskestegsburger, så vi gider faktisk ikke rigtig mere. Men så fandt jeg ud af, at den her “kur” sådan set drejer sig om, at der skal masser af fløde, smør og ikke mindst kød i retten, og så var det som om, at vi måske alligevel godt kunne klemme en sidst “kur” ned.

Spøg til side, retten er faktisk vildt lækker, og grøntsagerne kan kombineres præcis som du ønsker det – porer, gulerødder eller forskellige bønner kan sagtens finde vejen til denne lille frikasse.

Stenalderkost anno 2013...

Stenalderkost anno 2013…

Hvis du stadigvæk ikke helt har forstået det her med stenalderkost, så handler det i første omgang bare om at eliminere brugen af forarbejdede fødevarer, samt brugen af sukker og stivelse i form af ris, pasta, kartofler og brød – igen forholder vi os egentlig ikke til om det virker eller ej, men ideen med bare at spise frisk kylling med flødesovs forstår vi nu ganske fint!

Retten er inspireret af Thomas Rode og Jamie Oliver, som ganske vist ikke laver dem ens, men en kombination af deres var for mig lige i skabet.

Stenalderkost: Kyllingefrikasse

4.34 fra 3 stemmer
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 10 minutter
Ret: Hovedret
Køkken: Stenaldermad
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 1 stor økologisk kylling ja, så stor som mulig!
  • 1 stængel blegselleri
  • 1 gulerod
  • 1 løg
  • 5 laurbær
  • 1 tsk hele peberkort
  • 1 tsk korianderfrø
  • Lidt frisk persille/timian hvis du har det, ellers så drop det!
  • 1 squash
  • Citron
  • 300 g ærter
  • 500 g cherrytomat eller lignende
  • 200 g perleløg
  • 1 dl creme fraiche 38 %
  • 5 dl fløde
  • 4 æggeblommer
  • 2 spsk revet parmesan eller lignende
  • 1 lille bundt basilikum

Sådan gør du

  • Find en stor gryde og smid kylle deri. Fyld den med vand så kyllingen er dækker. Imens den koger op rengør du lige blegselleri, gulerod og løg, skærer det i mindre stykker og smider det i. Tilsæt også laurbær, peberkorn og koriander frø. Hvis du har de friske krydderurter så smid dem i en thepose og kog dem med, giv det en omgang salt også. Kog kyllingen i ca. 1,5 timer og lad den efterfølgende trække i lagen i ca. 1 times tid.
  • Pil køddet af kyllingen og stil det til side. Kog nu fonden godt ind, helt ned til ca. 5 dl. og smag på den - den må ikke være for kraftig, men skal naturligvis smage af kylling, hvis den er for kraftig så kasserer du lidt fx 1 dl og tilsætter samme mængde vand.
  • Fjern kerne fra squashen og snit den på skrå i mindre stykker. Ren gør tomaterne og halver dem. Skyld perleløgene.
  • Smid squash og perleløg i og lad dem simre i et par minutter - ikke mere. Imens koger du lige fløden ind så der er ca. 3 dl, pas på det ikke brænder på! Rør æggeblommerne sammen med creme fraiche og revet ost. Smid nu fløden over til grøntsagerne og tilsæt kyllingen og ærter. Kog det igennem i et par minutter mere, og skru så godt ned - nu må det ikke koge! Smid sammenblandingen af æg, creme fraiche og ost i.
  • Rør det godt sammen og tilsæt så tomaterne og den friske basilikum. Smag til med salt og rigeligt peber og evt. lidt citron.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Man kan jo sige og mene hvad man vil om stenalderkost, men det er da meget fedt, at en gammel klassiker som kyllingefrikasse bliver genoplivet blot med lidt småjusteringer. I hvert fald hilser vi denne “slankekur” fortsat velkommen på Gastromand.

Et billede som kan gøre enhver Gastromand nervøs...

Et billede som kan gøre enhver Gastromand nervøs…

Den kraftig indkogte fond koges let med squash og perleløg...

Den kraftig indkogte fond koges let med squash og perleløg…

Dig in...

Dig in…

Hvis du skal køre stenalderkosten all the way, så kunne du bage et lille brød til, og smide en tur på panden i lidt olie, så bliver det sprødt og vildt lækkert. Det fungerer glimrende som tilbehør, hvis ikke – ja så koger du bare en omgang små kartofler og serverer dem til, hvilket bestemt heller ikke er dumt.

Velbekomme

Hvad er dit bedste bud på en god stenalderret? 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Fynboen

    Det tror jeg at jeg vil lave i morgen. Ser sgu lækkert ud.

    • Det var det bestemt også, og så Winther så korrekt skriver, ja så er det jo den “moderne” udgave af Stenalderkost, men det gør den ikke mindre lækker!

  2. Winther

    Ser superlækkert ud!
    Dog, bare lige for at være Mr. Buzzkill:
    Ærter er ikke stenalderkost, paleo :p
    Og den med fløde og creme fraiche er vist kun Thomas Rodes “Palæo” udgave. ;)

    • Præcis – mht. til fløde og creme fraiche – ellers var den heller ikke kommet på Gastromand.dk :-) vi kan jo ikke have en ret uden den slags helt banale ingredienser – og glem ikke smørret, som man heller ikke skal sparre på! Men ja det er helt rigtigt..

  3. Meatlover

    Den skal prøves..ser sku lækkert ud :)

    • Takker – det var det bestemt også, og hvis bare du bruger masser af smør, creme fraiche og fløde, så føles det ikke som en kur :-) Hvilket det nok dybest set heller ikke er…

  4. Troels Hansen


    Bedste stenalderkost ret må uden tvivl være, “Bøf bearnaise” <3

    • Hørt Troels – selv om fritterne er svære at undvære! Ellers er “Eggs Benedict” også fantastisk!


  5. Ja det er herligt med al den palæoinspiration, der har i den grad manglet opskrifter – Thomas Rode er på vej med en 2’er senere på året.
    Er i gang med en kødsovs udgave fra hans palæobog jeg kan lige droppe et link når den ryger på bloggen – ser rigtig dejlig ud, fortsætter du palæostyle? kører selv on/off i perioder da jeg simpelthen kommer til at savne mit hjemmebagte bondebrød :-)

    • Ja vi kører stadigvæk efter diæten, dog holder vi “pause” om lørdagen ellers bliver det lidt for hårdt – og ja, forstår godt du savner dit brød, du bager jo også verdens bedste! Tak for link, det ser vildt indbydende ud – må man spørge hvad du slipper for indvoldene?

  6. I salling tager 35.- pr pakke så ialt 70.- for 800 gram kød i god kval, så det må siges at være rimeligt/billigt – vi havde mad til 2 voksne og 2 børn x2 måltider + 1x morgenmad til mig :-)

    • Ja det er bestemt ikke dumt, men så igen er det jo også indmad – det burde jo kunne skaffes langt langt billigere, problemet er jo bare at ingen gider spise det, så det er en vare med lille salgspotentiale, i gamle dage fik man det sikkert gratis :-)

  7. troelshansen

    Skal de grøntsagerne der kogt med kyllingen kasseres eller vil I anbefale at beholde dem?

    Svar hurtigt – In the making…

    • Undskyld Troels! Jeg var sgu langsom denne gang – lidt for meget arbejde desværre – nu er jeg lidt spændt på hvad du endte med, men dem skal du nok bare kassere – de bliver noget udkogte…

  8. Mette


    Super lækker opskrift. Har lavet retten 3 gange. Jeg bruger den som fyld i tarteletterne, da jeg ikke er et paleo-menneske.

    • Tak Mette – mellem os, så er jeg faktisk også begyndt på kulhydrater igen, jeg magtede nok ikke helt det her helt stringente liv uden fx ris og havregryn, så jeg forstår dig godt… fedt du synes om den!

  9. Sarah Malou

    Looks good!

    Men sier du så fonden når kyllingen er kogt? Eller gør du det når fonden er kogt ind? Eller gør du det overhoved? :-) (tænker på dit svar til Troels)

    Ved ikke om det er et fjollet spørgsmål:-)

    • Overhovedet ikke Sarah – det er jo lidt om man kan acceptere at det er lidt rustik når det serveres. Hvis ikke, så sier du den, da jeg lavede den så gjorde jeg faktisk ikke og det fungerede også helt fint!

Smid en kommentar