Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. december 2023

Scroll to top

Top

19 kommentarer

Weekendtesten: Highland Park 25 års

Weekendtesten: Highland Park 25 års
Gastromand

Jeg har drukket whisky siden jeg var omkring de 16 år. Det var dengang, hvor jeg stadigvæk boede hjemme og bestemt ikke havde råd til de dyre dråber, så når min barndomskammerats far i weekenden – bød mig på en Chivas Regal 12 års så var det store sager. Dengang gjorde jeg mig virkelig umage for at lære at drikke og forstå whisky også selv om, at jeg måske inderst inde ikke synes det smagte særlig godt – jeg synes nok mere hele konceptet og ideen med at have en stærk spiritus, som man kunne skænke og nyde.

My precision...

My precision…

Siden da er der løbet meget whisky og whiskey gennem mig – i denne lille anmeldelse skriver jeg i øvrigt “whisky”, da det er en skotsk whisky, ellers hvis det er fra fx Irland eller USA staves det med “e” – whiskey. Nå, tilbage på sporet, min interesse for den ældre drik slog for alvor i gennem, da jeg besøgte Irland på mit 3. år på Handelsskolen hvor vi besøgte Jameson Distillery, hvor nogle få af os fik lov til at deltage i en lille smagning, hvor Jameson blev smagt mod nogle andre irske og skotske mærker. Her blev jeg faktisk lidt forelsket i den irske whiskey, som jeg fandt en smule mere sød og afrundet end de skotske jeg havde smagt – idag ved jeg godt, at denne forestille var grundet min begrænsede viden og erfaring, men ikke desto mindre begyndte jeg at forstå denne spiritus bedre.

Lidt historie

Med en årlig produktion på 2 millioner liter whisky kunne man være tilforladelig til at kalde Highland Park et mainstream destilleri, men så ville man begå en slem begynderfejl, mainstream er nemlig ikke et koncept, som findes indenfor denne type af whiskys selv om de naturligvis også har en “standard” 12 års udgave på markedet. Highland Park er grundlag i 1798 og betragtes som producenter af noget af det bedste Single Malt der findes (ublandet malt whisky fra et enkelt destilleri). Det ligger i Orkney-øhavet i det nordligste Skotland.

Highland Park 25 års...

Highland Park 25 års…

Udseende og førstehåndsindtryk

Flasken leveres i en flot æske, og ordene: “Arguably the finest whisky in the world” møder en når man åbner den. Dernæst kan du læse om hvilke fade den er lavet på, at den er nøjsomt vendt i hånden og røget over lokal tørv, herefter kommer så en række forførende smagsnoter, som driver gennem dine tanker imens flasken ligger smukt ved siden af og venter på dig.

Lidt information om hvordan de laver skidtet... Respekt herfra!

Lidt information om hvordan de laver skidtet… Respekt herfra!

Smagsindtryk og nuancer

Lad det være sagt med det samme, jeg opfatter ikke denne 25 års whisky som et godt bud til en “førstegangs-nyder” af whisky, det ville være synd og så tror jeg også det ville være i overkanten. Den holder 48,1 % alkohol og kan sagtens sende en utrænet kender i gulvet. Er du derimod en garvet whisky-nyder, så vil du falde pladask for den ved første dråbe.

For virkelig at nyde denne whisky og få alle smagsnoterne frem, så er det vigtigt, at du ikke smider is i den – det ødelægger alt. Den skal serveres ved stuetemperatur og gerne i glas som buer en smule ind i toppen, så alle nuancerne kommer frem. Inden du smager så drej glasset langsomt rundt og bemærk de små fine tråde som hænger, som signalerer masser af alkohol og smag.

En “whisky-drikkers” whisky, som let kan sende en nybegynder i gulvet

Lad være med at komme for meget i munden, men nøjes med små slurke og sørg for at få lidt luft med ind. Din tung og læber vil nok føles en smule bedøvede, men giv ikke op, genvinsten venter lige om hjørnet. Herefter tørrer din mund en smule ud, og så kommer smagen ellers væltende frem – hvid chokolade, kanel, krydderier, vanilje, abrikos, honning og en smule antydning af nødder – alt sammen med en let røget og meget blid afslutning. Smagen varer ved i 40-50 sekunder, så læg hovedet tilbage og nyd det!

Nyd det...

Nyd det…

Dommen

Denne årgang er speciel og meget imponerende, det er noget af det “sødeste” og “blideste” whisky jeg har smagt på trods af cask strengt på 48,1 %, det er gennemført og enestående lavet. Det er som sagt ikke en whisky for nybegyndere, men mere hvad jeg vil kalde en “whisky-kenders whisky”, men er du det – så får du valuta for pengene. Du bliver heller ikke “snydt” for den blide sherry smag, som denne har taget meget smag af, mit gæt er, at der er brugt helt eller næsten nye fade, hvilket gør en markant forskel, det giver whiskyen masser af sødme. Den kunne som sagtens have nappet alle “6” Gastromænd, men der findes jo også Highland Park i både 30 og 40 års, så lad os vente lidt med den sidste.

skala 5

 

Forhandler: Enhver spiritusforhandler med respekt for sig selv
Pris: 1200-1300 kr.

Har du en favorit whisky/whiskey?!

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Fin artikel om en lækker whisky :)

  Jeg var til en Highland Park smagning for lang tid siden, hvor jeg mener, at jeg smagte deres 25 års.. Så vidt jeg husker var det en rigtig lækker whisky, men for dyr i forhold til f.eks. Hjärta, der for nylig var kommet på markedet på daværende tidspunkt.

  Jeg har ikke nogen decideret favoritwhisky… det kommer an på om jeg er i humør til røg, sødme eller en lækker frisk og rund lowland whisky. Jeg er generelt rigtig stor fan af Cadenhead’s whisky, (Cadenhead’s er en uafhængig aftapper) da alle aftapninger er single cask og cask strength, hvilket gør alle aftapninger til unikke produkter. Ligeledes er der heller ikke tilsat karamel E150, som der i nogle andre skotske whiskies.

  Skulle jeg nævne to whiskies, som jeg på nuværende tidspunkt er rigtig glad for så må det være Rundlets & Kilderkins fra Longrow, der lige er udkommet og kun lavet 9000 flasker af.. og ellers generelt whisky fra Springbank, som står bag longrow. Ellers er jeg også utrolig glad for en Cadenhead’s aftapning af en 20 års Mortlach på sherry cask.

  • Tak Martin – det var en sand fornøjelse at skrive den! Jeg ville vildt gerne til en Highland Park smagning, men synes ikke lige de hænger på træerne for tide – den aftapning du taler om “Cadenhead’s 20 års Mortlach på sherry cask” kan du sætter nogle smagsnoter på den? Videre lader det ikke til, at den er let at finde – et enkelt sted i Odense eller tager jeg fejl?

   • Nej, det er ikke så tit man ser det..

    Det er faktisk lidt tid siden, at jeg smagte den så deciderede smagsnoter har jeg ikke lige på den, men jeg køber en flaske her i løbet af ugen og så kan jeg da vende tilbage ;) Jeg ved ikke præcis, hvor mange flasker der er tilbage, men den kan fåes i Cadenhead’s Whisky Shop – både i Odense og København. Begge forretninger er klart et besøg værd, hvis man på de kanter :)

   • Ja, det var også dem jeg kunne google mig frem til, men deres sider er under opbygning eller ombygning – bad for business :-) men gør endelig det Martin, det kunne være spændende.

   • Jeg har ikke lige fået smagt den igen endnu, men faldt over de “officielle” smagsnoter og synes bestemt at kunne nikke genkendende til noget af det… :)

    http://www.wmcadenhead.com/catalogue/authentic-collection?start=85

 2. Ole Fjeldgaard Kristensen

  Da jeg læste artiklen/bloggen kiggede jeg over i mit barskab.

  Forrest står min favorit en 30 års MACPHAIL’S, smagte den første gang til en whisky smagning på restaurent Kareten på Amager.

  En yderst veloplagt Lars Code fortalte om de enkelte varer, inden vi fik lov at smage og bedømme, og altså deriblandt min favorit.

  • Lyder spændende og en smule dyr Ole?

   • Ole Fjeldgaard Kristensen

    Nu er alt jo relativt, da jeg købte for 5-6 år siden gav jeg 970,- for en flaske

 3. GastroMorten

  Må med skam melde at jeg aldrig har haft en Highland Park købt hjem til privaten. Ovenstående anmeldelse vækker dog min nysgerrighed, så måske er det tid til at rykke…!?

  Favorit whisky: Caol Ila 16yo – som at slikke en tør egeplanke.

  Mvh. Morten

  • Slå endelig til Morten, det er lækkert og hvis du er lidt trænet, så tror jeg du vil elske den, jeg smagte den første gang til en messe, hvor den overraskede mig meget, siden da har den “hjemsøgt” mig :-)

 4. Hvem

  Rigtig fin anmeldelse af en ganske udemærket whisky. HP 25yo er dog ikke cask strength, men derimod nedvandet til de 48,1 %.

  Favorit HP: Highland Park – Douglas Laing Old & Rare Platinum 1978 29yo sherry. Tung sherry går i min verden super godt sammen med Highland Park (og de fleste andre ø-destillerier)

  Favorit whisky: Glen Mhor – Berry Bros Berry’s Own Selection 1982 27yo cask #1231 (men stort set alt fra Glen Mhor er suverænt)

  • Der står ikke rigtig noget om at det er nedvandet på min udgave, men jeg tager dit ord for gode varer :-) og tak for rosen! Og enig mht. til din opfattelse af Sherry jf. whisky – kan man overhovedet skaffe den udgave du refererer til?

   • Hvem

    De har den hos Braunstein til 2.000,- kr. Forstår dog ikke helt, hvordan de kan sælge den så billigt, mener at den er noget dyrere i udlandet
    http://www.whiskydirect.dk/omrade/skotsk-whisky/oerne/highland-park-1978-single-malt-sherry-29-aar-old-rare-plantium.html

   • Så det du siger til mig er, at jeg nu må finde 2000 kr. til en flaske whisky :-) Hehe, det ser virkelig også lovende ud! Tak for tippet!

   • Hvem

    Det lyder som en meget fin oversættelse, af det jeg skrev :) Her er lidt private smagsnoter, så du ved lidt mere om, hvad du går ind til:

    Næse: Meget ren sherry, røg, salt, tørv, blomsteragtig (lyng), lakrids, fad.

    Smag: Læder, salt, karamel, tørv, lakrids, sherry, grapefrugtskal.

    Eftersmag: Masser af lakrids, lyng, salt (som i saltvandsbrise/en salt vind).

Smid en kommentar