Hjemmelavet bøfsandwich med brun sovs
Nu er vi ved at være færdige med vores januarskur, og vi kan afsløre, at det går strygende! Men inden vi går over i det lidt tungere retter, så skal vi altså lige forbi den ærke danske grillbarsklassiker bøfsandwich – retten som er enhver (i hvert fald) jysk grillbars kvalitetsstempel, langturchaufførens foretrukne aftensmad og næsten en nationalret for jyderne.
Ja, det kommer til at lyde lidt provinsagtigt, og det er det vel egentlig også, men i stedet for at undre os over denne fantastisk grillret, så har vi på Gastromand taget imod bøfsandwichen med åbne arme.
Læs også: Hjemmelavet remoulade – så nemt er det
Jeg har forgæves forsøgt at komme nærmere, hvor denne lidt underlige ret egentlig stammer fra, men jeg kan ikke helt gennemskue det. Når man lige fjerner den brune sovs, så er det jo dybest set bare en almindelig hamburger med fransk sennep og ristede løg, men vi ikke langt fra den amerikanske (som oprindeligt stammer fra Tyskland og vist inspireret fra Rusland) – dertil kommer så sovsen, som jo adskiller den væsentligt og gør den “dansk”. Jeg har ikke rigtig set det med sovsen på Sjælland, men godt nok i tidernes morgen fået en bøfsandwich med sovs på Bakken, så helt fremmed uden for Jylland er det da ikke.
Læs også: Sloppy Joes
Ingredienser
Bøfferne
- 500 gram øko hakket oksekød
- Olie til stegning
- Salt/peber
Sovsen
- En halv liter god oksefond
- 1 tsk dijon sennep
- 1 spsk ketchup
- 1 skvæt engelsk sauce
- Gud forbyde det men kulør
- Salt/peber
- 1-2 dl Creme fraiche 38 % eller hvis du er rigtig Gastromand Creme Double 50 % BUJA!
Tilbehør
- Remoulade
- Ketchup
- Fransk sennep
- Ristede løg
- Rå løg
- Syltede agurker
- Rødbeder
- Burgerboller som du enten laver selv eller diskret køber
Sådan gør du
Bøfferne
- Jeg er gået lidt væk fra at rør farsen op med alt muligt, hvis du køber det bedste hakkede kød du kan opdrive og tilsætter salt/peber, så holder det altså! Så det gør du.
- Form bøfferne og steg dem i olien til de er færdige.
Sovsen
- Når bøfferne er færdige så tager du dem op og lægger dem til side, så varmer du din fond op og koger panden af, tilsætter sennep, ketchup og lidt engelsk sauce, endelig ikke for meget. Herefter smider du creme fraiche på og lader det koge godt sammen i ca. 10 min. Herefter smager du til med salt og peber.
- Nu finder du en stor gryde, hvor du hælder saucen over og lægger bøfferne i og lader det koge yderligere 10-15 min., så sovsen og bøfferne lige finder hinanden.
Tilbehør
- Ja, det er rimelig simpelt, du skal bare hakke løgene i tern og smide alt andet på bordet. Mht. til bollerne så finder du opskriften længere nede.
- Herefter er der sådan set bare tilbage, at du skal samle svinet!
Opskrift på burgerboller og dine nye favoritkartofler: Hjemmelavede pommes frites – “Triple cooked fries”
Ingen tvivl om at bøfsandwich er en rigtige Gastromand ret, som for alt i verden ikke må gå i glemmebogen her i Danmark. Jeg fik jo aldrig opklaret mysteriet om dens oprindelse, så hvis du kender til det, så må du endelig smide en kommater nedenstående!
Stik os en kommentar-
Hvor er de bløde løg ??? det hører da til.
-
skulle finde en guide til denne spise .. og jeg fik en del i mine teenageår i slut 70’erne .. det var enten bøfsandwich eller ristet hotdog mit valg var på dengang
jeg har googlet hvor den stammer fra .. ifgl WIKI så er den første langet over disken på Bakken i 1949
https://da.wikipedia.org/wiki/B%C3%B8fsandwich#:~:text=I%201949%20kom%20b%C3%B8fsandwichen%20til,p%C3%A5%20Bakken%20og%20i%20Danmark.
om det passer ved jeg ikke .. men jeg er fra provinsen og havde langt til pølsevogn
i øvrigt så står den på Bøfsanwich i morgen har jeg lige besluttet mig til -
Jeg har Fandeme lige hidset mig selv op til at lave det “svin”, jeg ikke har smagt siden 19??… Overvejede næste uges kostplan, og “kom til”(??), at Google dette nationalklenodie af en herreret, så NU skal det sgu prøves!!!
-
Da jeg var teenagere i halvfjerdserne var en bødsandwitch en bøf mellem en bolle, med ketchup, sennep, remoulade og ristede løg, og det var så det.
På et eller andet tidspunkt i firserne hørte jeg at man var begyndt at servere med bløde løg. Senere kom den brune sovs til.
Jeg har ind imellem læst at ‘sådan skal en rigtig bødsandwitch være!.
Hvem der har fundet på den gang fis ved jeg ikke. Men, jeg regner det for et påfund på linje med Mickey-mouse-lampen og isbjørne i Københavns gader.-
Det er muligt den er startet sådan – som en dårlig dansk version af en simpel hamburger, men den nuværende version er oceans and elevens bedre end den oprindelige, hvis den du beskriver er den oprindelige.
Folk i tråden siger at den har eksisteret siden 1949 i en form med sovs og at pølsevogne havde den i gamle dage fordi de kunne pre-stege bøfferne og holde dem varme i den brune sovs på kogepladen i vognen og derfor var bøfsandwichen skidesmart at servere.
-
Ved ikke, hvor du var barn Anders, men i det nordjydske var en bøfsandwich med sovs (og rigeligt af den). Om der var bløde løg til husker jeg så ikke….
Og ja, det var så i 70’erne. -
Ved ikke Hvor i Danmark du stammer fra, men i 70’erne da jeg var teenager i Randers der blev Bøfsandwich serveret med sovs, bløde løg og ristede løg og selvfølgelig ketchup, sennep og remoulade.
Vi kunne selv bestemme hvad vi have den med, men at det var uden sovs, løg, etc. er ikke helt korrekt
-
-
Bøfsandwich med sovs stammer faktisk fra København hvor de små pølsevogne ville sælge hamburgere, som supplement til en kogt eller ristet pølse. Men da de ikke havde mulighed for at stege bøffen i vognen, gjorde de det hjemmefra og holdt dem varme i sovsen i vognen.
-
Tak for en god indenfor pølsevogn er trods alt en del af dansk kultur selvom de stammer fra Tyskland men synd for mig arbejder som mig sætter pris på den lille venskab
-
-
╰(*°▽°*)╯ -
🍔🍔🍔 -
Det lyder skam lækkert
-
Det lyder skam lækkert
-
-
Udfordring!
Hvilken dessert kan følge efter sådan en fuldfed bøfsandwich?-
En god stor skål citronsorbet🍋🍨
-
-
Sovsen lykkedes ikke for mig. Knorr flydende oksefon kan ikke anbefales 😊
-
Spejlæg på er i hit herhjemme
-
-
Kan man bruge almindelig piskefløde i sovsen? Eller jævner den så ikke nok? Husbonden kan ikke tåle laktose og mælkeproducenterne synes åbenbart ikke at hverken fuldfed cremefraiche eller double cream skal finde i en lak fri udgave 🙄
-
Uha! Som den er go’! 😘-
Tak Bente – Konge kommentar 🙌
-
-
det lyder super lækkert, og noget anderledes end jeg er vandt til. Jeg har arbejdet i grillbar i 10 år, og har aldrig oplevet et sted hvor de blander noget i farsen :D kun at man krydre bøfferne… jeg vil prøve din opskrift, men dog tilføje bløde løg, som oprindeligt høre sig til :D
-
Hej Marina – det er vist heller ikke helt korrekt :-) Men så vil jeg gerne høre dig om noget – hvorfra stammer Bøfsandwichen hvis du skulle komme med dit bud som 10 årig ekspert :-) Jeg kan tilføje lidt bonus – “Chicky Grill” i Kødbyen som er en legandarisk grillbar har “Jylling Burger” på deres menu som er en “Burger med sovs og hele molevitten”… Så i min forstand siger de faktisk indrirekte at denne stammer fra Jylland – eller “Jyllingevej” :-) Hvad tænker du?
-
Kommentarer