Gastromand.dk | 23. September 2018

Scroll to top

Top

10 kommentarer

Weekendtesten: Stenalderkost af Thomas Rode

Weekendtesten: Stenalderkost af Thomas Rode
Familiefaren

Palæo og Super Bowl rimer simpelthen bare ikke. Derfor måtte Thomas Rode naturligvis vige pladsen igår og weekendtesten undtagelsesvis udskydes til idag mandag:)

√Örets ord i 2012 – “Stenalderkost” og ja det er ogs√• n√•et til Gastromand. Bragt af Thomas Rode Andersen, som du nok bedst kender som k√łkkenchef p√• Kong Hans K√¶lder i K√łbenhavn. Thomas har gennem det sidste √•rs tid, udover at lede k√łkkenet p√• K√¶lderen v√¶ret bannerf√łrer for “Pal√¶o-di√¶ten” eller “Stenalderkosten”. For lige at sl√• det fast, s√• betyder pal√¶o – “fra forhistorisk tid” og handler om, at leve af den kost, som var tilg√¶ngelig for mennesket f√łr landbrugsrevolutionen. √Örsagen er, at vi genetisk¬†ikke har udviklet os ret meget siden dengang, og derfor kan man argumentere for, at vi ogs√• er bedst egnet til at leve efter disse kostvaner. Det betyder at kosten er baseret p√• proteiner og fedt og at stivelse i form af ris, br√łd, kartofler og pasta ikke h√łrer med. Hvorvidt det er rigtigt eller ej er ingen af os glade amat√łrkokke p√• Gastromand egnede til at vurdere. Heldigvis kan vi dog forholde os til v√¶rket fra Thomas Rode.

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Armyt√łj, sk√¶gstubbe, tatoveringer, k√•l og fersk dyrek√łlle – s√• er vi ligesom i gang!

L√¶s ogs√•: F√łlg de danske kokke p√• facebook

Om Thomas rent faktisk har nedlagt bukken ved jeg ikke, men det ser godt ud!

Om Thomas rent faktisk har nedlagt bukken melder historien ikke noget om…

Opbygning og struktur

Bogen er klassisk opbygget – 264 sider startende med et kort forord og en fort√¶lling af Thomas om hans motivation for at skrive bogen, hans ambitioner, grundl√¶ggende viden om pal√¶o og stenalderkost og sidst men ikke mindst crossfit. Ellers er bogen inddelt i “Morgenmad”, “Hovedretter”, “Mindre retter”, “Tilbeh√łr”, “De fede salater” (et afsnit, som jeg er s√¶rlig begejstret for), “Saucer” samt “Desserter & “Br√łd”. Der er lagt mest v√¶gt p√• “Hovedretter” og “Mindre retter”, da desserter ikke fylder meget i hele “pal√¶o-di√¶ten”. Hvis du selv hopper p√• den, s√• finder du hurtigt ud af hvorfor.

Gastromand likes! "De fede saucer"...

Gastromand likes! “De fede saucer”…

Billeder

Billederne er holdt i samme skarpe stil gennem bogen, hvor der er brugt sammenlignelige m√łrke, rustikke og ‚ÄĚmaskuline‚ÄĚ baggrunde. De st√•r godt i kontrast til retterne. Selv om baggrundene er nogenlunde ensartede, s√• virker de forskellige, da anretningen p√• billederne varierer fra gamle blik-tallerkener til dekorative fade. Der er ingen tvivl om, at der er lagt stor energi i billederne, s√• det ikke bliver en bog kun for tilh√¶ngere af pal√¶o og stenalderkost.

Grillet kalvekotelet...

Grillet kalvekotelet…

Her tager vi alts√• hatten af! "√Üg Benedict" p√• chili hakkeb√łf...

Her tager vi alts√• hatten af! “√Üg Benedict” p√• chili hakkeb√łf…

Opskrifter

Man skulle nok ikke tro, at man ville finde retter med pasta bolognese, fl√¶skesteg med brun sovs og burgere¬† i s√•dan en kogebog, men jo – det er pr√¶cis hvad du g√łr. Thomas Rode har blot lavet hans fortolkninger af retterne og tilpasset dem til di√¶ten. ‚ÄĚPastaen‚ÄĚ er blevet til tyndsk√•rne skiver af gr√łntsager, den brune sovs er lavet p√• stegekraft og sherryvineddike og burgerens boller erstattet med portobellosvampe¬† – kreativt, nyt√¶nkende og lige i √łjet. Jeg synes det er imponerende, at bogen form√•r at lave indbydende og l√¶kre retter, da jeg dybest set og fejlagtigt p√• forh√•nd antog, at det var en form for slankebog ‚Äď jeg tog fejl! Der er i alt 80 opskrifter og variationen er stor ‚Äď lige fra kr√•ser til br√łd uden mel og masser af k√łdretter, s√• der er bestemt noget for alle og is√¶r os m√¶nd:)

"Portebello-burger"...

“Portebello-burger”…

Dommen

Thomas Rode har skabt en innovativ og inspirerende kogebog, som kommer grundigt omkring de forskellige muligheder som stenalderkost tilbyder. Bogen er gennemarbejdet og stringent opbygget, og man f√•r virkelig lyst til at kaste sig over retterne ‚Äď navnlig hans ‚ÄĚ√Ügs Benedict‚ÄĚ har hjems√łgt mig l√¶nge og skal bestemt laves inden l√¶nge. Grundl√¶ggende er hans v√¶rk p√• h√łjde med de bedste kogeb√łger, som vi har anmeldt p√• Gastromand, men alligevel f√łler jeg, at denne stikker lidt af fra de andre, den har noget mere at byde p√•. Den kamuflerer indirekte en slankekur i indbydende retter, som for mange er blevet en livsstil. Om du s√• er til stenalderkost eller ej, synes jeg faktisk du skal glemme for en kort stund – retterne er l√¶kre og gennemf√łrte, og dine g√¶ster vil aldrig bem√¶rke, at der ‚ÄĚmangler‚ÄĚ br√łd eller pasta. Jeg valgte selv for nylig, at servere de tre indledende morgenmadsopskrifter samt ‚ÄĚbr√łd‚ÄĚ uden mel dertil, og g√¶sterne var¬†henrykt¬†over smag og den efterf√łlgende behagelige m√¶thed.

L√¶s ogs√•: Stenalderbr√łd

Jeg vil s√• gerne synes at Thomas Rode er for meget, men¬†forhistorien er trov√¶rdig og n√¶rv√¶rende, Hr. Rode br√¶nder igennem og giver mig som l√¶ser en god motivation for at √¶ndre livsstil ‚Äď hvis det er det man √łnsker. Derfor mener jeg, at denne kogebog, som den f√łrste p√• Gastromand, fortjener topkarakter. Foreningen mellem livsstil og nogle af de mest maskuline retter, vi har set til dato, er imponerende. Og s√• kan jeg ikke lade v√¶re med at beundre hans k√¶rlighed til sm√łr, bacon, h√•ndr√łrt mayonnaise og k√łd ‚Äď det er jo ren Gastromand!

Skala 6

Er du hoppet med på Palæo-vognen?!

Fakta:
Forfatter: Thomas Rode Andersen
Fotograf:¬†Mikkel Adsb√łl
Vejl. pris: 300,-
Sideantal: 261
Forlag: Politikens Forlag

Kommentarer

  1. Christianhoej

    Super anmeldelse af en super bog. Kogebogen er IMO af en ultrah√łj kvalitet, og man kan godt m√¶rke at der er lagt arbejde i den.

    Jeg har selv pr√łvet pal√¶o intensivt i 3 m√•neder og jeg har da kun gode erfaringer med det. Jeg er s√• hoppet af vognen igen, delvist, da jeg begyndte at f√• d√•rlige erfaringer med n√łddespisning (g√¶t selv hvad) og fordi jeg s√• et indslag om selvsamme p√• DR 2, hvor der var en ekspert p√• omr√•det der udtalte sig om det. Jeg syntes ogs√• det kan v√¶re sv√¶rt at forene med de andre projekter man tager op i sit k√łkken, s√• nu k√łrer jeg mest en kombination af “alm.” mad og pal√¶o – det fungerer fint.

    Men bogen kan anbefales hvis man √łnsker at variere repertoiret – det giver den rig mulighed for.

    • Hej Christian,

      Tak for rosen, det var en forn√łjelse at lave anmeldelsen. Jeg har selv fulgt det 6 ud af 7 dage om ugen, og har ogs√• kun gode erfaringer – dog m√• jeg sige, at ens krop reagerer lidt voldsomt i starten, hvis du alts√• skifter fra den ene dag til den anden – det er lidt en “kold tyrker” man tager. Men bel√łnningen kommer s√• efter nogle uger, hvor energi-niveauet stiger meget og hvor det at g√• “sukkerkold” faktisk forsvinder helt.

      I bund og grund k√łrer jeg vel ogs√• en kombination i og med, at jeg p√• den 6. dag, for mit vedkommende l√łrdag holder “snydedag” hvor der konsumeres alt mellem himmel og jord :-) og s√• tager jeg det heller ikke s√• “religi√łst”, det h√¶nder jo at man spiser steder som ikke f√łlger di√¶ten.

      Og ja, det er rigeligt med retter man kan kaste sig ud i – “Eggs Benedict” kan klart anbefales!

  2. Christianhoej

    Men en “kold tyrker” kan jo ogs√• v√¶re ganske forn√łjelig – det syntes jeg ihvertfald :)

    Benedict er også en af mine favoritter. Noget så simpelt, der bare smager klasse godt.

    Jeg kan godt anbefale hans alternative dessert man ser i dette klip. Og self. ogsa meatzzaen og æggene Рlaks kan fint bruges i stedet for kippers.

    http://www.youtube.com/watch?v=n7B4AZBMFL0

    • Apropos “kold tyrker” som Thomas selv er inde p√• her… Jeg holder af di√¶ten, men h√•nden p√• hjertet s√• gl√¶der jeg mit jo inderligt til l√łrdag, hvor der er det syndens dags…

  3. Lad mig lige sl√• et slag for Rootza. Pizzabunden udskiftes med revne rodfrugter, r√łrt op med √¶g. Bages 10-15 minutter i ovnen ved 200, og s√• fyld p√•. Der kan man s√• v√¶lge at v√¶re mere eller mindre pal√¶o.
    Jeg er absolut carnivor, men meatza bliver lige vel meget (tro mig – havde aldrig troet jeg skulle ytre at der kan blive for meget k√łd)
    Hos os k√łrer vi n√¶rmest et 80-20 projekt. Min hustru f√łlger pal√¶o 80% af tiden. G√¶t hvem der lige kan klare 20. :-)
    Jeg spiser stadig paste, kartofler og br√łd i relativt sm√• m√¶ngder. Og cola….mmmmm. Men ellers ryger der hidtil usete m√¶ngder gr√łnt og √¶g ned. Og det er faktisk rigtig ok. Om det er sundt og slankende skal jeg ikke s√¶tte mig til doms over, men jeg er ret sikker p√• at en sugar detox ikke skader nogen.

    • God ide Kim – ikke at vi skal have for meget af den slags “sunde” vaner p√• Gastromand – men jeg m√• indr√łmme, at det lyder godt – alternativt kunne man vel flette end bund af bacon? :-) Og nej, som Webmasteren siger, n√•r han tonser afsted p√• crosstraineren, n√•r vi er til tr√¶ning: “Jeg tr√¶ner udelukkende for at kunne drikke mere r√łdvin og spise flere b√łffer” – meget godt princip…

  4. Ja den k√¶re Thomas forst√•r at formidle det sunde budskab, han har et publikum som de traditionelle sundhedsfreaks ikke n√•r ud til og det jo herligt. Mange af os m√¶nd kan nok finde inspiration i bogen, da den ikke pr√łver at stoppe noget sundhed ned i halsen p√• os p√• en formyndende m√•de. Men nok n√¶rmere en k√¶rlig opsang til vi m√¶nd om, at tage vores sundhed seri√łst.
    Glem alt om fedtreducerede retter, her er der masser af protein, sundt fedt og naturligvis gr√łntsager som vi ikke kommer uden om.
    Fed anmeldelse som rammer spot-on.

    http://www.madfar.dk/madblog/2013/2/5/parmesanblanquette-a-la-thomas-rode-andersen.html

    • Enig Thomas, det er jo ogs√• lige ned den sti du bev√¶ger dig ned af – ingen tils√¶tningsstoffer og inden lightprodukter! Og s√• er det jo ganske udm√¶rket hvis man vil smide lidt kilo p√• en overkommelig m√łde. Ellers en l√¶kkert opskrift du lige har fl√¶kket sammen – den skal bestemt efterpr√łves!

Smid en kommentar