Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 3. oktober 2024

Scroll to top

Top

Alefarm Brewing

Alefarm Brewing – familiebryggeri med brede smagspaletter

Spontangæret sour beer giver lækre sæsonøl, hvor du kan frydes ved de unikke smage, du får ved at lade andre mikrober end blot de fra industrien så velkendte gærsvampe danne kultur. Greve-baserede Alefarm Brewings første øl trak netop på den lidt lemfældige, men spændende metode til gæring af øl, som det at lade luftens små væsener slå sig ned i fermenteringskaret bringer til bordet.

Produktionen har i dag ca. 1.300 kvm at gøre godt med og kapacitet til at producere øl i industriel skala, men har stadig en forkærlighed for det sure øl, hvor de for tiden trækker på husets blandede gærkultur for at skabe særlige øl, der ikke får et for vilkårligt udtryk. IPA’er, lagerøl og stouts hører under sortimentet i dåseøl hos Alefarm Brewing, der er fordelt på både faste og periodiske varianter.

Find Alefarm Brewing i vores håndplukkede Bottle&Can Boxes

Stor efterspørgsel i Europa – stærk støtte i Danmark

Bryggeriet har været familiedrevet lige fra starten i 2015 af, hvor stifterne kun havde beskedne 400 kvm’s plads til faciliteter i den oprindelige placering i St. Salby ved Køge. Øllene har i dag primært international efterspørgsel, da det meste af produktionen eksporteres til udenlandske caféer/barer.

Hos Alefarm Brewing peger de selv på Frankrig, Holland, Spanien og England som steder, hvor deres brand er hypet. På et tidspunkt var det hele 95 % af produktionen, der røg direkte over landets grænser. Under coronaudbruddet har det dog ændret sig, da mange beværtninger lukkede ned. Her kom lokalsamfundet Alefarm Brewing til undsætning, som bestilte øl i stor stil og benyttede sig flittigt af bryggeriets tilbud inden for take-away til at bestille og afhente deres specialøl på matriklen.

Tørhumlet øl får specielle smagsprofiler

Tørhumling bliver flittigt brugt på tværs af øl fra Alefarm Brewing, hvor bryggeriet ofte anvender forskellige humletyper til den enkelte øl, hvor en del er amerikanske. Processen omkring tørhumling består koncist i, at ekstra humle eller humlepellets bliver tilsat øllet i gæringstanken eller på et andet tidspunkt efter urtkogning. Da den ekstra humle ikke bliver kogt, giver den ikke øget bitterhed, men byder ind med aroma- og smagsstoffer, der giver lækre øl. Humle(pellets) kan give flere smage, fx:

  • Frugtige smage af fx bær og mango som ved Mosaic-, Vic Secret- eller Ekuanot-humle.
  • Syrlige citrus- eller appelsinagtige smage som ved Amarillo-, Simcoe- og Citra-humle.
  • Harpiks- eller smage/dufte af nyslået græs, fx Topaz-, Chinook- og Progress-humle.

Selvfølgelig er der overlap mellem smage og aromaer, humletyper har. Når flere typer humle så bliver brugt i samme øl, hvilket Alefarm Brewing er flittige til at gøre, går smagene op i højere enhed.

Øldåser med milde landskabsmalerier

Eksperimenter med gærkultur og humletyper lader til at være nøglen til de innovative øl, Alefarm Brewing har at byde på. Æstetisk har bryggeriet også profileret sig selv, for deres dåser kan nemlig tydeligt identificeres blandt caféens øvrige sortiment. Hvad end vi taler pale ales, stouts eller sours – bryggeriets tre ben – er øldåserne prydet med flotte akvarelmotiver, landskabsmalerier el.lign. rolige motiver, der står i kontrast til de mere eksplosive designs ofte fundet blandt mikrobryggerier:

  • Love And Be Loved In Return-IPA’en havde et akvarelmotiv af et kyssende par i profil, hvor skiftende nuancer af beige og en mild rød farve satte parret i kontrast til den hvide baggrund.
  • Run For The Hills-lagerøllen bar, som du nok kan gætte, bakker under en overskyet himmel.
  • Hver Gang Jeg Tænker Tilbage på Hovedgade 84E, en af Alefarm Brewings anmelderroste Double IPA’er, blev markedsført som hyldest til C.V. Jørgensen og bar hans kontrafej på sig.

Alefarm lører specialøl-collabs med danske og udenlandske bryggerier

Samarbejder om at brygge og lancere øl er meget normal blandt små bryggerier både i Danmark og på tværs af landegrænser. Kommer nok ikke som en overraskelse, at Alefarm Brewing på flere tidspunkter har lavet lækker specialøl sammen med mange andre professionelle, små ølbryggerier:

  • Infinite Hest, Alefarms Brewings første pilsner, blev lavet med nordjyske Bad Seed Brewing
  • Collab Piggy x Alefarm IPA’en blev til sammen med The Piggy Brewing Company fra Liverdun
  • Make The ”Most” Of It 6,2 % IPA’en blev brygget i fællesskab med polske Brewar Pinta. Navnet kommer af, at ”most” er polsk for ”bro” – øllet bygger altså bro mellem de to parter.

Prøv Alefarm Brewing hos Bottle&Can

Hos Bottle&Can har vi øje for godt øl. Derfor finder du helt naturligt dåser fra Alefarm Brewing i mange af vores ølbundles. Vi blander, hvad vi ser som de bedste øl fra danske mikrobryggerier, så du får en masse forskelligt at smage på. Bliv klog på Danmarks små bryggerier, deres øls fællestræk og forskelle ved at drikke dig gennem varierede udvalg af deres øl. Tjek vores side for lækre tilbud!

KØB ALEFARM BREWING HOS BOTTLE&CAN