Gamma Brewing Co.
Amerikansk inspiration driver Gamma Brewing Co.
Gamma Brewing Co. er blandt Ølkollektivets bryggerier og har valgt at fokusere primært på India Pale Ales og American Pale Ales. De er fremme ved ølfestivaler og laver en masse tørhumlede samarbejdsbryg med danske såvel som udenlandske mikrobryggerier. Lær mere om dem lige her.
Gamma Brewing Co. ligger på Ølkollektivet i Gørløse nord for København og elsker som de fleste andre bryggerier det tørhumlede øl, hvis humle(pellets) er tilsat urten for at give en mere varieret smagsprofil, uden at bitterheden følger med. Night Crawler var én af bryggeriets første øl og blev til som collab med Ølsnedkeren. Denne ca. 7 % ABV Black IPA bød på en mørk ales udseende, men havde aroma- og smagsmæssige toner af chokolade og kaffe plus en middel fyldighed typisk for IPA.
Siden opstarten i 2015 har Gamma fulgt det typiske forløb for et dansk mikrobryggeri, da de nåede ud til ølbarer i de større byer først, altså København og Aarhus, men hurtigt har fået online salg af dåser op at køre. Amerikanske ales og stouts er deres primære fokus, men hist og her har de lagerøl.
Stifterne blev venner på københavnske ølbarer
Gammas kvartet af stiftere er Jakob Nørby Houmøller, Coy Eakes, Nick Theilgaard Olesen og Jesper Rauff Schultz. De tre første lærte hinanden at kende gennem bartenderjobs på Københavns ølbarer, hvor de imellem sig havde erfaring med håndbrygning, men gerne ville gå skridtet videre. Jesper sluttede sig til, da en plads på Ølkollektivet blev åbnet op. Firemand udvikler de deres bryg sammen.
Forretningen startede i marts 2015, og fra juni måned kunne du finde deres øl i landets fire største byer. Deres Microcosm tablebeer på 3 % med smagstræk af citrus og ananas er et godt eksempel på en Gamma-øl, der passer ind på ølbarer som et lettere afbræk fra de tungere stouts og mørke IPA’er.
Forkærlighed for det amerikanske øl
Apropos IPA’er er det her, Gamma virkelig præsterer. Deres amerikansk inspirerede India Pale Ales møder hård konkurrence, da IPA er den øltype, danske mikrobryggerier laver flest af. Gamma byder dog ind med gode bryg, fx deres Plastic Brain session IPA – altså en IPA brygget til at blive drukket over lang tid. Øllen har små 4,6 % alkoholvolumen og er tørhumlet med Citra og Vic Secret – to typer humle ofte anvendt for at give øllet hhv. citrus- og tropiske smage med undertoner af gran og urter.
Træder frem ved ølfestivaler
Plastic Brain blev præsenteret på Danske Ølentusiasters Ølfestival 2019. Gammas deltagelse på festivalen er blot én af flere gange, de har været ude til større events for at gøre opmærksom på sig selv og deres bryg. Da nordjyske Bad Seed Brewing i august samme år afholdt deres Bad Seed Beer Fest i Aalborg, var Gamma til stede sammen med andre danske mikrobryggerier fra hele landet over.
Interessante IPA- og APA-samarbejdsbryg
Typisk er det for mikrobryggerier, uanset om de er danske eller fra udlandet, at de samarbejder med deres fagfæller om at lave lækre samarbejdsbryg. For bryggerier på Ølkollektivet bliver collabs ofte lavet, måske som udspring af en art solidarisk ånd – eller også bare af en form for simpel belejlighed.
Som nævnt var Night Crawler en collab. Gamma har flere gange arbejdet sammen med andre mikrobryggerier både i Danmark og udlandet. Oftest med en IPA eller American Pale Ale til resultat:
- Verdant x Gamma Brewing Co. Times Errand IPA, 7,4 %, tørhumlet med Columbus-, Citra-, Simcoe- og HBC 431-humle. Fællesbrygget var med det titulære britiske Verdant Brewing Co.
- Isoline, en APA på 4,8 % brygget på hvede og havre og tørhumlet med Cashmere, Citra og Hallertau Blanc. Sidstnævnte giver en stikkelsbæragtig smag, der minder lidt om vins. Denne American Pale Ale blev brygget sammen med det Manchester-baserede Track Brewing Co.
- Vekselstrøm 6,3 % IPA, der blev sat i verden i samarbejde med Slowburn Brewing. En gylden øl med smagspaletten hentet fra tørhumling med dels Enigma, dels Ekuanot-humlesorterne.
Prøv Gammas øl hos Bottle&Can
Hos Bottle&Can kan du smage Gammas lækre APA’er, IPA’er og øvrige amerikansk inspirerede øl, når vi har dem til rådighed i vores boxes og bundles. Lær at skelne bryggeriets tørhumlede øl fra dem, du finder andre steder, ved at smage Gamma-øl side om side med de øvrige mikrobryggeriers.