Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. juli 2024

Scroll to top

Top

Mikkeller

Mikkellers mikrobryg er blandt verdens bedste

Mikkeller er klasseeksemplet på et succesfuldt dansk ølbryggeri, der startede med beskedne kår og indtog verden på ca. et årti. Selvom bryggeriet i dag også laver vine og ciders mv., er og har det altid været specialøllene, der er i fokus. Bryggeriets eksperimentelle tilgang har givet interessant bryg lige starten, hvor stifteren, tidl. matematik- og fysiklærer Mikkel Borg Bjergsø, prøvede sig frem med humletyper og gærsorter i sit københavnske køkken. Et tidlig udslag var Beer Geek Breakfast, en stout med mild fransk gourmetkaffe og havregryn, der vækkede lidt international opmærksomhed.

Brandet har forgrenet sig på masser af måder. Mikkeller er gået fra at være fantombryggeri til at eje større faciliteter i San Diego og New York samt to små bryggerier i København. Deres øl er kommet på hylderne i over 40 lande, i mange af hvilke de har åbnet hovedstadsbarer. Byerne tæller Shanghai, Tokyo, Madrid, Berlin og Seoul. Selvfølgelig finder du dem også i indre København samt lufthavnen.

Bottle&Can gør det nemt at bestille Mikkellers øl via vores ølboxes og -bundles lige til din hoveddør – og vil du vide, hvad du drikker, så bliv klogere på Mikkellers profil og uknækkelige initiativlyst her.

Mikkeller laver alkoholfri øl til Burger Kings menuer

Alkoholfri øl er et sjovt sted, Mikkeller har profileret sig selv. Relativt nyt er det, at bryggeriet har indgået samarbejde med Burger King i Danmark og Sverige om at bringe én af deres friske sommerøl på menuen som anbefalet drikkevare til to af fastfoodkædens gourmetburgere. The King’s Cup er det passende navn på øllen. Den besidder god fylde og er et lækkert alternativ til sodavandssorter.

Traditionen har dog længe været der for at lave øl uden alkohol. 2018 lancerede Mikkeller Flemish Primitive-øllen sammen med det belgiske bryggeri De Proefbrouwerij, hvor humle og malt ikke fik så meget at skulle have sagt i forhold til den endelige smag, som det i stedet var op til gæringen at skabe. Her blev Mikkellers egen gærtype mikkellensis brugt – den udskiller ikke ætanol, men har mange aromaer. Gærens mælkesyre gav øllet syrlig smag – og det var netop formålet: At åbne folks øjne for, hvad mikrobiologien betyder, når det gælder at danne smagsprofilen i en mikrobrygget øl.

Mikkeler laver produktlinje til SAS’ Business Class og lækker Limfjordsporter

Samarbejder mellem Mikkeller og andre virksomheder a la det med Burger King er der flere af. Har du fløjet med SAS Business Class, har du måske haft chance for at smage øl under Mikkellers SAS Wing Pin Series, der bl.a. tæller SAS Spontanbeet 7,7 % ABV-øllen med rig, saftig smag. Eller måske fik du prøvet SAS Spontanfruitnelson 9 % ABV-alen brygget i belgisk stil med frugtig smag af appelsin og passionsfrugt? En del øl til passagerer på SAS’ bedste rejseklasse er skabt ved Mikkellers hænder.

Bryggeriet har også minglet med danske (mikro)bryggerier for at sætte nye typer øl i verden. Der er mange eksempler, for Mikkeller har over årene lanceret mere end 1800 øl, men fællesskabet med Thisted Bryghus om Beer Geek Limfjordsporter er værd at nævne, da den var baseret på Beer Geek Breakfast og trak på kaffe og lakrids for at give en afrundet smag, der kunne sætte tænderne i vand.

KØB MIKKELLER ØL HOS BOTTLE&CAN

Dansk mikrobryggeri i clinch med Nordkorea

Over årenes løb har Mikkeller fået hæder globalt. Mest markant er det nok ved Ratebeer.com, verdens største site inden for ølrating, der ad flere omgange har rangeret Mikkeller højt. 2019 var bryggeriet ifølge sitet verdens 16. bedste ølbrygger, og Mikkellers øl har fået strålende anmeldelser.

Hvor én side af mønten er den kritiske konsensus blandt ølnydere, er efterspørgsel den anden. Som nævnt har Mikkeller stort internationalt reach, og ifølge stifteren selv er Sydkorea et af de mere boomende markeder. Bryggeriets Taedonggang Pale Ale skabt med The Booth Brewing Co. bærer bevidst samme navn som det nordkoreanske, statsejede ølbrand og blev skabt med det erklærede mål at være en overlegen udgave. Pale alen har opnået voldsom popularitet blandt sydkoreanerne.

Skår i stemningen mellem Mikkeller og Nordkorea slog det dog ikke at lave øllen, for Mikkel Borg Bjergsø m.fl. besøgte det lukkede lands Taedonggang-bryggeri i april 2019 og fik i maj samme år endda trukket en delegation af nordkoreanske ølbryggere den anden vej med en invitation til Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. Passionen om øl byggede broer mellem lande i en stridstid.

Find Mikkeller Iskold Classic i Cool ‘n’ Fresh Boxen fra Bottle&Can