Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

Slowburn Brewing

Slowburn Brewing Co-ops medarbejderejede øleventyr

På kort tid har bryggeriet Slowburn, der er ejet af medarbejderne, profileret sig på den danske ølscene med anmelderroste specialøl, tørhumlede collabs og en videnskabelig tilgang til brygning.

Danmarks første mikrobryggeri ejet af medarbejderne er Slowburn Brewing Co-op, der har base i Hvidovre Kommune med nærmere placering i bydelen Avedøre. Bryggeriet er ganske nyt med ét års jubilæum 29. august 2020, men allerede er Slowburn rykket ind på ølbarer og har et bredt udvalg, der spænder over pilsnere, IPA’er, stouts mv., hvor bl.a. bryggeriets italienske 5,1 %-pilsner Octopils faldt i god jord hos danske ølkritikere, da den var blandt Gastromands 30 bedste specialøl for 2019.

Delt ejerskab værner mod opkøb

Hvad vil det konkret sige, at mikrobryggeriet er medarbejderejet? Selv forklarer Slowburn, at det i praksis munder ud i, at alle bryggeriets medarbejdere har lige indflydelse, der kommer til udtryk ved direkte demokrati. Det vil sige, at beslutninger om drift bliver truffet ved simpelt flertal. For tiden har Slowburn kun tre medarbejdere, nemlig de tre stiftere. Fordelene ved delt ejerskab skulle være:

  • Mere motiverede og produktive ansatte
  • Mindre ulighed i indkomst mellem medarbejdere
  • Nul chance for bryggeriopkøb af en større koncern

Fokusset på medarbejderes ejerskab skal ikke lede tankerne hen på, at det er en hippiementalitet, bryggeriet bygger på. Profit er ikke det vigtigste for Slowburn ifølge dem selv, men det at kunne drive en rentabel forretning er forudsætningen for, at det medarbejderejede bryggeri kan fortsætte.

Populære pilsnere og tørhumlede IPA’er

Slowburns øl spænder som sagt over bl.a. undergærede pilsnere samt IPA’er og stouts. Deres Waldpils 4,6 % ABV lagerøl er et godt eksempel på førstnævnte. Denne lyse øl i bayersk stil byder på ren tekstur og en klassisk og forfriskende smag, der har gjort den til en populær drik til middage.

Deres Vox Populi Hazy IPA 6,4 % er også værd at nævne, da den i tråd med så mange andre IPA’er har lav bitterhed og tropisk frugtsmag som følge af tørhumling med de populære Citra- og Mosaic-humlesorter, men til en grad finder sin niche ved den cremede konsistens, så øllen er nem at synke.

Stiftertrio med vidt forskellige baggrunde

Bag Slowburn står som nævnt tre stiftere, der byder ind med forskellige faglige og nationale baggrunde. Stefano Erreni fra Italien er brygmesteren og har en fortid inden for bioteknologi, mens Andrew Keating fra USA har baggrund som softwareingeniør og håndbrygger. Danske Amalie Knage har historie som kok med erfaring inden for brygning af øl og den fermenterede te kombucha – hun assisterer i bryggeriet, håndterer salg og papirarbejde. Samlet løfter trioen Slowburns daglige drift.

Ved opstart af bryggeriet ønskede de tre stiftere at holde et fokus på videnskaben omkring brygning af øl. Om den fiksering skinner igennem ved deres øl, kan der ved skelen til deres progression i udvalg vist svares ja til. Slowburn får løbende prøvet sig af med nye principper, fx blandet gærkultur, hvilket deres Seedling 4,7 % ale var et eksempel på: En øl brygget på havre, byg og hvede med oversmag af citrus, der hentede smagsprofil fra gæring med Brettanomyces og mælkesyrebakterier.

Samarbejdsbryg med andre danske mikrobryggerier

Lækre samarbejdsbryg er der allerede blevet nogle stykker af over det korte tidsrum, Slowburn har eksisteret. Masser af Danmarks spirende mikrobryggerier har det medarbejderejede bryggeri brygget øl med. Eksempler på Slowburn-øl skabt sammen med landets andre små bryggerier tæller:

  • Light In The Dark 10,2 % Imperial Stout, der var skabt i samarbejde med det nu hedengangne københavnske bryggeri Broaden & Build. En mørk og intens øl med smag af klementinskræl, kakaoskaller og koldpresset juice. Øllen var med en varieret smagsprofil dejligt forfriskende.
  • Fluffy Glitch 7,8 % Double IPA’en brygget med Dry & Bitter Brewing Company, der bød på blød tekstur, tropisk frugtig (dér var den igen) smag, hvor mæsket var blandet med hvede og rug for kompleksitet.
  • Feedback Loop 8 % DIPA’en, der blev til i samarbejde med nordjyske Bad Seed Brewing og var tørhumlet med syrlige Citra- (igen), Mosaic- (også igen), Simcoe- samt El Dorado-humle.

Værd at holde øje med Slowburn

Har du mod på at smage Slowburns lækre øl? Eller – mod behøver du intet af, for deres øl byder på noget for enhver smag, hvad end du ønsker lyse lagerøl, der bringer det bedste frem i aftensmaden, eller du snarere har behov for en mørk stout til at dulme nerverne. Foruden det voksende udvalg i øl er det særlige, delte ejerskab noget, der gør Slowburn værd at skele til med jævne mellemrum, da stifterne som sagt er pionerer på den danske ølscene på dette punkt og kan tjene til inspiration.

Udviklingen kan du følge med i, mens du har en af deres lækre øl i hånden. Hos Bottle&Can byder vi på Slowburn-øl i vores bundles/boxes, så du kan blive klog på Slowburns bryg ved at smage dem.