Hvordan laves øl? Det får du svaret på her
Vi drikker dem, vi bunder dem, og vi køber dem.
Øl er en stor del af vores kultur, men tænker du nogensinde “hvordan laves disse dåser og flasker, vi drikker til alle anledninger”?
Vi giver dig de mest basale svar her.
Hvordan produceres øl? Der er ikke kun én måde
Der findes ikke én formel at brygge en specialøl på. Med tiden har man lært at brygge en øl på utallige måder, fordi man ønsker utallige smagsnuancer og farver.
Grundlæggende er der dog tre faser, når en øl skal brygges:
- Mæskning
- Urtkogning
- Gæring
Der kan bruges rigtig mange ting til en ølbrygning, men malt, humle og gær er nogle af hovedingredienserne i rigtig mange øl.
Fremstilling af øl: Kend til gæringen
I en ølbrygning skal der foregå en masse komplekse ting, som hurtigt vil blive trættende at læse – selvom for ølnørder. Men da denne artikel handler om, hvordan øl fremstilles, så må vi hellere give dig et par værdifulde oplysninger.
Når øllen skal tilsættes gær, kan øllen være over- eller undergæret. Det er et udtryk, der bruges meget blandt ølentusiaster, og det er afgørende for, hvilken ølfamilie øl kommer til at tilhøre.
- Ale er overgæret
- Lager er undergæret
Når øllen er undergæret, synker gæret i gæringsprocessen, mens det ved overgæret øl vil flyde til tops.
Indenfor disse to grene, er der utallige kendte øl. Blandt Ale-øllene er IPA’en, Pale Ale, Brown Ale, Weissbier, Stouts og Porter de meste kendte, mens Pilsner og Classic er to lagerøl, som vi er særligt glade for i Danmark.
Hvordan laves alkoholfri øl?
Alkoholfri øl kan brygges på to forskellige måder.
Den første metode går ud på, at man fjerner alkoholen, når øllet er brygget. Hvordan gør man så det?
Ved at fordampe alkoholen kan man fjerne den, og alternativt kan man med en osmose filtrere den væk. Det vil give en øl uden alkohol.
Den anden metode handler om at stoppe gæringen, mens der stadig er en lav mængde eller ingen alkohol i øllet. Der findes også gær, der kun omsættes minimalt til alkohol.
Kan jeg brygge min egen øl?
Ja, det kan du godt, og det er ikke så svært, som det måske lyder.
Her er, hvad du skal bruge:
- Ølgær
- Malt
- Humle
- Vand
- En stor spand
- Termometer
- En slange
- En tappehane
- En si
Har du ovenstående ting, er der intet i vejen for, at du kan brygge din egen øl, og der findes gode opskrifter på nettet om, hvordan du skal gøre – også selvom du aldrig har prøvet det før.
Du kan også bare købe dine specialøl her
Ja, det er egentlig ret meget nemmere end at skulle bøvle med det selv.
Hos Bottle&Can sælger vi ølkasser, der indeholder specialøl fra kvalitetsbevidste danske mikrobryggerier. Vi har sammensat kasserne, så du uanset stil og favoritter kan finde noget, du vil bryde dig om.
Bestil i dag og drik den første øl om 1-2 hverdage – der er fri fragt på leveringer over 500 kroner.