Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2024

Scroll to top

Top

Hvordan skænker man øl bedst?

”Jeg skal kende til øltyper, serveringstemperaturer og food pairing, og nu skal jeg guddødme også vide noget om, hvordan man skænker en øl bedst?!”

Ja, øl er komplekst, hvis man vil, men det betyder alligevel en hel del, hvordan du hælder din øl op i glasset. Derfor synes vi ikke, at det er her, du skal springe over, hvor gærdet er lavest. 

Vi tager dig i hånden hele vejen, og når du kommer ud på den anden side, er du ekspert i at skænke en øl – uanset om det er fra tappekam, fra boks, fra dåse eller fra flaske. 

Hvordan skænker man den perfekte fadøl?

Specialøl findes på flaske, fra hane og på dåse. Det er ikke ligegyldigt at have for øje, når du vil skænke din øl. 

Fadøl er det, der oftest forbindes med en skænkning. 

Her får du vores bedste tips til at skænke den perfekte fadøl fra tap:

  1. Det er vigtigt at holde glasset rigtigt, så skummet bliver håndteret korrekt. Hold glasset i en vinkel på cirka 45 grader
  2. Fyld glasset, men skift det til en lodret stilling, når du er halvvejs i skænkningen
  3. Fyld glasset
  4. Der vil nu dannes et par centimeter skum
  5. Din fadøl kan nu drikkes, velvidende at den er skænket perfekt

Metoden er velegnet til Pilsner og Classic samt hvedeøl. Det er de mest almindelige fadøl i Danmark.

Den tyske eller engelske metode? Find din personlige favorit

Tyskland og England er to store ølnationer med lange traditioner. De er dog ikke enige om, hvordan man skænker en øl. 

I England hælder de øllen op som beskrevet i det forrige afsnit. Ølglasset på skrå og minimalt med skum. Tyskerne gør det helt anderledes. De vender flasken på hovedet, så øllet kommer vildt og voldsomt ned i glasset med masser af skum. 

Hvad skal jeg så gøre?

Du skal som udgangspunkt faktisk bruge den tyske metode, da det frigiver kulsyren. Ellers vil det først frigives, når du har drukket øllen, og så får du en tung mave. Det har du måske selv oplevet?

Hvorfor skal jeg så skænke en fadøl på den engelske måde?

Ja, nu bliver det irriterende svært.

Men Pilsner, Classic og hvedeøl som oftest fås på fadøl har bedst ved at blive serveret på den engelske måde. 

Det skyldes, at hvedeøl skummer rigtig meget, og derfor skal man være påpasselig, mens Pilsner og Classic blot vil give et glas med skum, hvis du vender bunden i vejret på flasken eller holder glasset lodret fra start, hvis du tapper øllet fra en hane.

Øv dig på at skænke øl fra Bottle&Can

Øvelse gør mester.

Derfor kan du blive ekspert i at skænke øl med øl smagekasser fra Bottle&Can. Vi sælger specialøl fra kvalitetsbevidste danske mikrobryggerier, og vi leverer til dig på få hverdage, så du hurtigt kan hælde den første øl op i glasset!