Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 13. april 2024

Scroll to top

Top

Session India Pale Ale – en mild øl med lav alkoholprocent

Session er en betegnelse, som kan bruges om flere typer af øl. Dermed findes også Session IPA, som er en IPA-øl, der har en lidt lavere alkoholprocent end andre IPA-typer. 

Der er bred enighed om, at når der produceret en session-øl, så skal alkoholprocenten være under 5%, og derfor indeholder mange Session India Pale Ale også kun en alkohol på 4,2%, som er lavere end ved en normal pilsner. 

Hvad er en Session IPA?

En Session IPA er en IPA, som minder om en klassisk India Pale Ale. Men alkoholprocent vil ikke være nær så høj. 

Det skyldes, at det i fortiden var tilladt at drikke i arbejdstiden i England – men man ville stadig gerne undgå, at medarbejderne blev så berusede, at de ikke kun passe deres arbejde. Derfor drak man øllen i sessions – altså ved pauser.  

Session IPA’en er kendetegnet ved en kraftig humle i gæringen, som skinner tydeligt igennem.

Brygges som en klassisk IPA

Udover den lave alkoholprocent skiller en Session IPA sig ikke meget ud fra en normal IPA i brygningsprocessen. Den er overgæret og indeholder en stor mængde humle, der giver en bitter smag, som blomstrende og frugtige smagsnuancer kompenserer for, så den perfekte kombination rammes. 

Farven er lys og gylden med flot hvidt skum. 

Findes der andre session-øl?

Sessions er blot en betegnelse for en øl, hvor der er skruet ned for de høje alkoholprocent. Så når du spørger dig selv, hvilke sessions IPA der findes, så er svaret, at der findes rigtig mange session-øl. 


Både Session Stout, Session Brown Ale, Session Lager, og vi kunne blive ved. Det vigtigste er, at det blot er en øl med mindre styrke. 

Food pairing og Session IPA – perfekt til det eksotiske

IPA’er er gode til krydret, stærk mad og det udenlandske køkken. Dertil går den godt i spænd med ost, fisk og fast food. 

Så hvis der er wok på menuen, eller du pønser på at bestille en snasket burger, så er en Session IPA det rette valg, og så sørger du også for, at du kan snakke uden at snøvle! 

Men en god Session IPA kan også altid nydes kold for sig selv.