Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. februar 2024

Scroll to top

Top

Hvad er humle øl? Bliv ekspert i øltypen her

Humle er en af hovedingredienserne i mange specialøl. Under brygningen tilsættes humle for at give øllen bitterhed. Humlens formål er at reducere maltens sødme og dermed give øllen en perfekt smag.

Men hvilke humle øl findes der, og hvorfor er humle overhovedet noget, man bruger i øl?

Bliv klogere på det herunder.

Hvad er humleøl?

Du finder næppe en øl, der hedder “humle øl”. Oftest vil de hedde Pale Ale, IPA og så videre. Men fælles for disse øl er, at de kan betegnes som “humle øl”, fordi humlen er dominerende i smagen og anvendt, da øllen blev brygget.

Humle er blevet anvendt i mange århundrede, og man bruger humle i øl til at skabe bitterhed, da humle indeholder kirtler med bitterstof i. Dertil har humle den fordel, at det gør øllet langtidsholdbart, fordi bitterstofferne er bakteriehæmmende.

To humleformer: Aromahumle og bitterhumle

Der findes mange humleformer, men man skelner normalt mellem to. Aromahumle og bitterhumle.

Aromahumlen indeholder mange humleolier, som giver en mere syntetisk smag, mens bitterhumlen indeholder meget harpiks, der giver øllen en bitterhed, der skal mindske sødmen.

Hvilke humleøl findes der?

Hvis vi skulle nævne dem alle, blev vi ikke færdige i dag, men der er dog klassiske humle øl, som du bør kende til. De fleste af dem hører til IPA-genren:

Nogle IPA’er er mere humlede end andre, og hvis du er på jagt efter en virkelig bitter humle øl, er West Coast India Pale Ale vores bedste bud. Men nu er du lidt klogere, næste gang du går i baren og bestiller øl!

Humleøl og food pairing: Det oplagte valg til spicy mad

Skal du eksperimentere med det indiske, asiatiske eller mexicanske køkken, er det vigtigt at have de rigtige krydderier for det optimale resultat. Som prikken over i’et bør du også købe et par humle øl og servere dem kolde til maden.

IPA’er og ales er det optimale valg til krydret mad, da den bitre smag går ind og supplerer smagsnuancerne fra maden. Og mens det kræver evner i køkkenet, er det nemt at købe øl – du skal bare vide hvilke!

Vi har humleøl fra de danske mikrobryggerier

Hos Bottle&Can har vi forskellige former for humle øl. Vi har sammensat øl smagekasser til dig med øl fra de bedste danske mikrobryggerier. 

Vi har fri fragt på alle ordre over 500 kroner, og du får ølkassen leveret til dig på 1-2 arbejdsdage.