Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. juli 2024

Scroll to top

Top

Her er 3 ting, du skal vide om lys øl

Lys øl er populært i Danmark, og de fleste har hentet en kold pilsner i køleskabet til aftensmaden, festen eller efter en lang arbejdsdag.

Øl kan være lyst eller mørkt, og det er nemt for det blotte øje at se farven på øllet. Men ved du egentlig noget om lys øl, udover at det er lyst?

Læs med her, og få svar på spørgsmål som:

  • Hvad er lys øl?
  • Hvordan brygges lys øl?
  • Hvilke typer findes der er lys øl?
  • Hvordan negler man lys øl og foodpairing?

Her er 3 ting, der giver dig kredit blandt vennerne. 

1. Lys øl kan både være under- og overgæret

Det vigtigste er at forstå, at man ikke kan dele øltyper op i lys og mørk øl. Øltyper er betegnelser for øl, der er brygget på en bestemt måde. 

Derfor findes der lyse øl, som er overgærede og lyse øl, som er undergærede. Derfor smager lyse øl også vidt forskelligt og kan have alt fra en frugtig til en bitter smag.

Men hvordan ved jeg så, om min lyse øl er over- eller undergæret?

Her skal du kende navnet. Ales er overgærede, mens alle lagere er undergærede. Blandt de mest kendte lyse Ale-øl findes Pale Ale og India Pale Ale (IPA), mens Pilsner og Classic er to meget kendte lyse lagere.

2. Brygningen bestemmer farven

Men hvorfor er nogle øl lyse, mens andre er mørke?

Farven bliver bestemt, når øllet brygges og handler om de malte, der anvendes. Lyse øl er brygget på lyse malt og får derfor en lys farve – modsat mørke øl, hvor der oftest anvendes ristet eller mørk malt.

3. Kig på øltypen og ikke farven, når du serverer øl til mad

Ja, det skal åbenbart være besværligt, men igen er vores anbefaling, at du kigger på øltyper fremfor farven, når du vil have et match mellem gastronomi og øl.

Pale Ale og IPA går godt til krydret mad, mens hvedeøl er det oplagte valg til let mad som fjerkræ, salat og frugt. 

Hvis du skal have steg, gryderetter eller grillede grøntsager, skal du kigge efter en mørk øl som for eksempel en Brown Ale. 

Find det du søger hos os

Hos Bottle&Can har vi et stort udvalg af lys øl. Og det er ikke bare lys øl. Det er lys øl produceret på de bedste danske mikrobryggerier. 

Vi har sammensat øl smagekasser, der passer til alle anledninger og selskaber, og du kan selv vælge størrelsen på din ølsmagekasse uden at gå på kompromis med udvalget. 

Se vores store udvalg lige her.