Værd at vide: Lær alt om stærk øl
Øl kan være alt fra alkoholfrit til op til omkring 15% i alkoholstyrke. Ved en høj alkoholprocent betegner man det som en stærk øl.
Stærke øl kan både være over- og undergærede, og mange stærke øl er såkaldte Doubles eller Imperial-øl.
Vi kommer hele vejen rundt om den stærke øl lige her.
Hvad er en stærk øl?
En stærk øl er betegnelsen for en specialøl, der indeholder en høj alkoholprocent. Men hvad er en høj alkoholprocent så?
Tager vi udgangspunkt i pilsneren, som indeholder 4,6% procent, vil man sige, at det er en normal alkoholprocent. Nogle mener, at øl over 6% i styrke er stærke øl, mens andre blot mener, at den blot skal være stærkere end 4,6%.
Rammer du over 6%, kan du dog være sikker på, at du får en stærk øl serveret.
Stærke øl findes i alle øltyper
Ej, det er måske ikke helt rigtigt – men næsten.
Hvedeøl er sjældent meget stærke, men både indenfor lys og mørk Lager samt lys og mørk Ale findes stærke øl.
Derfor kan du også finde din favorit øltype med ekstra styrke – medmindre du altså er vild med hvedeøl.
Hvilke stærke øl findes der?
Det er måske meget godt at vide, hvis du går uvidende i baren og en time senere har fortrudt, fordi det hele snurrer rundt.
Skulle vi nævne alle stærke øl, kunne vi blive ved med at skrive i evigheder, men her er 5 kendte, som du måske kender til:
- Porter/Stout
- Imperial IPA/Double India Pale Ale
- Bock & Doppelbock
- Trappistøl
- Hazy Double IPA
Kig efter imperial eller stouts
Betegnelsen imperial – eller double – bruges om en øltype, hvor der er skruet op for styrken og alkoholen. Derfor findes der for eksempel Imperial IPA og Imperial Stout.
Stouten er i sig selv værd at kigge efter, hvis du gerne vil smage en stærk, mørk øl. Stout er en betegnelse for en stærk porter, som i sig selv kan være stærk nok – så med en stout får du smæk for skillingen!
Kan jeg servere en stærk øl til maden?
Ja, det kan du sagtens.
Men du skal ikke servere den, fordi den er stærk. Du skal servere den, fordi den passer til gastronomien.
Stærke IPA’er er et godt valg til krydret mad og fast food, da den bitre humlesmag passer til maden, men omvendt er en stærk stout eller porter det rette valg til tunge gryderetter eller østers og muslinger.
På den måde skal du kigge efter øltypen og ikke styrken, men det betyder også, at stærk øl kan drikkes til stort set alle måltider.
Prøv en stærk øl hos Bottle&Can
Vi har sammensat de bedste øl smagekasser med øl fra danske mikrobryggerier. Her er der masser af stærke øl, som du bør smage på for at udvide din ølviden. Vi har noget for alle – ølkender eller helt grøn!