Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. februar 2024

Scroll to top

Top

Stout – den kraftige mørke øl

Når snakker falder på de mørke stouts, er der meget forvirring. For hvad er forskellen på en porter og en stout? Buddene er mange, men reelt har man valgt at lade stout og porter være én øltype. 


Alligevel er der små forskelle, som er blæret at kende til, når du sidder på en bar og nyder en stout med vennerne.

Hvad er en stout?

En stout er en mørk overgæret øl. Og hvordan brygges en stout? Jo, en stout er brygget på ristet malt, humle eller byg. En stout er kendetegnet ved, at den har en høj alkoholprocent, og derfor kalder man også de stærkeste portere for stouts.

En forskel på stouts og portere er dog, at stouts brygges på ristet malt, mens portere brygges på mørke malt. Det giver stouts en kaffesmag, som skinner igennem.

Stouten har en mørk farve, der kan være helt sort. Den kan både have en smag af kaffe, chokolade eller ristet brød. Der er med andre ord masser af smagsnuancer i spil.

Vidste du, at… 

En Guinness er en stout og blandt de mest populære øl i verden?

Selvom stouten har en stærk smag, der kan skræmme mange væk, er Guinness et sandt hit og nydes oftest på de britiske pubs.

Blandt stouts findes også Imperial Stout, som er en kraftigere stout, der kan rumme en alkoholprocent på helt op imod 12%. 

Hvilke stout findes der? Fra over- til undergæret

”Jeg har smagt en undergæret stout”

Det tror vi på – for det er bestemt sandsynligt!

Stouts er i langt de fleste tilfælde overgæret, men de baltiske portere er undergærede. I Danmark drikker vi mange baltiske portere, og derfor er det bestemt muligt, at du har fået en undergæret stout. 

Stout og food pairing: Nyd en stout til de tunge danske retter

Hvis du har brug for at nyde en øl og slå hjernen fra, er en stout et godt valg. Den tunge øl kan virke beroligende, og man kan læne sig tilbage med den tunge øl og god samvittighed, når dagens gøremål er fuldført. 

Til køkkenet går en stout særlig godt til gryderetter som for eksempel chili con carne og mørbradgryde. Men også til en delikatesse som øster eller steaks er den kraftige øl et naturligt valg. 

Bestil hos Bottle&Can og oplev den kraftfulde smag

Hos Bottle&Can sælger vi stouts af høj kvalitet. 

Vi har samlet de bedste stouts fra de danske mikrobryggerier, som du kan nyde alene, med familie eller venner. En stout kan drikkes i alle selskaber, og du kan selv vælge størrelsen på din ølkasse, som vi leverer på 1-2 hverdage.