Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 5. december 2024

Scroll to top

Top

Hvad er den bedste temperatur til øl?

Øl og temperatur er en ren videnskab – og har du set Blinkende Lygter, så ved du, hvor langt enhver øl-entusiast er villig til at gå for at ramme den helt perfekte temperatur. 

Specialøl skal helst både serveres og opbevares ved den rigtige temperatur. Men hvilken temperatur er det så, og hvorfor er det vigtigt?

Det kan du blive meget klogere på i denne artikel.

To temperaturer er vigtige for øl

Når man snakker om temperatur og øl i samme sætning, er der to ting, der er relevante.

  1. En opbevaringstemperatur
  2. En serveringstemperatur

Det vigtigste ved opbevaringstemperaturen er, at den er konstant, mens visse øl skal serveres ved bestemte temperaturer for at få flest smagsnuancer frem i øllen. 

Tommelfingerreglen: Opbevar din øl mørkt og koldt

Hvis du vil passe på din øl og sørge for, at den tager mindst mulig skade, skal du opbevare den i mørke uden for direkte sollys og gerne i et koldt rum. 

Det vigtigste er dog, at øllen opbevares ved en konstant temperatur. Selv i et lidt varmere rum vil din øl ikke tage voldsom skade, så længe der ikke er store sving i temperaturen. 

Der er forskellige serveringstemperaturer

Forskellig øl skal serveres ved forskellige temperaturer. Bare for at gøre det mere besværligt. 

Men vi hjælper dig godt på vej her:

Hvis du er i tvivl om temperaturen, er det faktisk bedre, at øllet er lidt for varmt, da det giver mest smag. 

Men i næste afsnit kommer vi med et par fif til, hvordan du sørger for at ramme den rigtige temperatur.

Gode råd til servering af øl

Står du og skal servere øl til dine gæster, men har du glemt hvordan hulen det nu er med de der serveringstemperaturer? Her er et par gode fifs, som du kan følge.

Alkoholprocenten + 3 giver serveringstemperaturen

Ja, det passer stort set hver gang. Hvis du tager alkoholprocenten og lægger 3 til, så får du den rette serveringstemperatur. 

Det betyder selvsagt også, at stærke øl skal serveres ved højere temperatur end milde øl.

Time-reglen giver den rette serveringstemperatur

Det er jo fint at vide, hvilken temperatur øllet skal serveres ved, men hvis du ikke kan ramme den, er din information ikke meget værd.

Men det kan du nu også godt.

Hvis du har en øl, kan du halvere dens temperatur ved at stille den i køleskabet i en time. Ved at lade den stå i yderligere en time, vil temperaturen igen være halveret. 

Et eksempel kunne være, at der er cirka 25 grader i din stue. Ved at lade din øl stå i køleskabet i en time, vil øllen være omkring 12 grader, mens den vil være 6 grader efter to timer i køleskabet.

Smag nye øl hos Bottle&Can

Hvis du er træt af de traditionelle dåseøl, sælger vi specialøl fra de bedste danske mikrobryggerier. Her har du rig mulighed for at få nye smagsoplevelse ved at prøve en af vores sammensatte ølkasser.

Bestil allerede i dag og få nye smagsoplevelser om bare et par dage.