Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. april 2024

Scroll to top

Top

Hvordan blev øl opfundet? Få øls historie

Øl er en af de ældste drikke i verden. Nogle mener, at øl har eksisteret i mere end 10.000 år, og at man allerede dengang begyndte at brygge det i Mesopotamien. 

Der er dog dokumentation for, at øl har eksisteret 6000 år før Kristi fødsel, og det gør, at øl har en lang tradition bag sig. 

Vi vil fortælle lidt om øllets historie i denne artikel, hvor vi dykker ned i nogle af de største højdepunkter fra øllets historie

Hvornår kom øl til Danmark?

Øllet er første gang beviseligt i Danmark i bronzealderen. Omkring år 1370 før Kristi fødsel stammer et fund fra Egtvedpigen. Hun havde en skål med øl i sin grav, og dermed ved man, at øllet har været i Danmark på det tidspunkt.

I de seneste århundreder har store bryggerier som Carlsberg overtaget brygningen af det meste øl, men der findes stadig mikrobryggeri i Danmark, og de har det i dag bedre end længe grundet den øgede interesse for specialøl

Vikingerne gav den gas

I Danmark har vi en stor forhistorie med vikinger. Vikingerne var meget glade for øl, og der herskede en vild drukkultur i vikingetid – nogle vil sige, at vi ikke er kommet videre derfra!

Vikingerne drak ved enhver anledning, og man hører historier om, hvordan vikingerne stod og bællede øl fra deres enorme vikingehorn. 

Øl er for alle – hvis du er gammel nok!

Øl er en stor del af den danske kultur. De fleste voksne har drukket en kold Tuborg, og du behøver ikke at vide noget om øl for at passe ind i selskabet.

Omvendt er der de seneste år kommet en stor interesse for specialøl, og der er danskere, der går meget op i øl og dens brygningsproces. En øl kan som udgangspunkt være lys eller mørk og over- eller undergæret, mens meget få øl er vildtgæret. 

Læs vores artikler om over- og undergæret øl, hvis du vil vide mere. 

Prøv øl fra de bedste danske mikrobryggerier

Nu kan du selv få lov at smage øl fra de danske mikrobryggerier. Hos Bottle&Can har vi sammensat øl fra ni særlige bryggerier i kasser. Her er der noget for alle, der skulle have lyst til en god øl, hvad end den skal være stærk, mild, lys, mørk, bitter eller sød. 

Du kan selv vælge størrelsen på din øl smagekasse uden at gå på kompromis med udvalget, og hvis du bestiller for over 500 kroner, er der fri fragt.