Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. april 2024

Scroll to top

Top

Mørk øl – læs om de meste kendte her

Øl kan være lyst, og øl kan være mørkt, og man kan ikke sige, at én bestemt øltype kun er mørk eller lys. Farven på øllen bliver skabt i brygningsprocessen, og der er masser af gode grunde til at smage på en mørk øl, som vi her stiller skarpt på.

Vi giver dig alt, der er værd at vide og sætter navne på nogle af de meste kendte mørke øl.

Hvad er mørk øl?

Mørk øl er kendetegnet ved sin farve. Den er mørk fremfor lys. Den kan være alt fra kobberfarvet til sort. Øllet bliver mørkt, fordi det er brygget på mørke eller ristede malt. 

Der findes mørke øl indenfor både Lager og Ale – som er betegnelserne for under- og overgæret øl. Dermed kan man heller ikke sige, at mørk øl enten er undergæret eller overgæret. Den kan være begge dele.

5 kendte mørke øl – få et overblik over de forskellige typer af mørk øl

Hvis du køber en øl, og den er mørk i farven, så er det en mørk øl. Her er øjnene din bedste ven.

Her er 5 kendte mørke øl, som du måske kender eller har smagt:

  1. Brown Ale
  2. Porter
  3. Schwarzbier
  4. Bock
  5. Stout

De fleste mørke øl er overgærede.

Jeg har hørt, at mørke øl er tunge og stærke?

Ja, det siger nogle, og det er også tilfældet, hvis du drikker en stout, som er mørk, tung og rig på alkohol.

Men myten falder til jorden, hvis man kigger på de mørke lagere. En mørk Lager er både let og frisk, og selvom alkoholprocenten kan svinge, så er den oftest ikke stærkere end en normal lys øl. Dermed er det bestemt muligt at få en mørk øl, uden at den er tung og slår dig omkuld. 

Hvad skal jeg spise til mørk øl?

Her skal man spørge anderledes. 

Da mørk øl både kan være Ale og Lager, skal man kigge efter måltider, der går godt til øltyperne fremfor at kigge på farven. 

Til den tunge gryderet kan du med ro i sindet servere en Brown Ale, hvor den tunge smag harmonerer som fod i hose med gastronomien. Også til steg og kylling er Brown Ale et godt valg.

Vil du have en mørk Lager til maden, er en Bock et godt valg. Den går godt til kød, gryderetter og mexicansk mad. Men allerbedst er den måske til pølser på grillen. 

Prøv en mørk skønhed i vores ølsmagekasser

Bottle&Can er stedet for dig, der vil smage de bedste specialøl.

Uanset om der er tale om selvforkælelse eller en gave til en ven, har vi den perfekt ølkasse. Her er der masser af mørk øl at finde i vores indholdsrige ølsmagekasser, der rummer alt det bedste fra de danske mikrobryggerier.