Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. februar 2024

Scroll to top

Top

Den komplette guide i overgæret øl

Øl kan være overgæret eller undergæret. Gæringsprocessen bestemmer, om en øl er over- eller undergæret, og her kan du blive klogere på overgæret øl. 

Hvorfor er de overgærede, hvad betyder det, og hvilke slags øl er overgæret?

Vi giver dig alt den blærerøvsviden, du behøver.

Hvad er en overgæret øl?

Navnet overgæring stammer fra gæringsprocessen, når en øl produceres. Når en øl er overgæret samler gæren sig ovenpå væsken fremfor i bunden. Dette skyldes de høje temperaturer, som øllet gæres ved.

Hvordan brygges overgæret øl?

Overgæret øl gærer hurtigere end undergæret øl, og processen tager oftest kun nogle dage, hvor imod gæringen i undergæret øl kan tage flere uger.

Ale er en betegnelse for alle overgærede øl. 

Hvilke overgærede øl findes der?

Hvis du drikker en ale, drikker du en overgæret øl. Der vil ikke stå, at øllen er overgæret, så derfor er det fedt at vide, så du kan imponere vennerne.

Her er 5 af de meste kendte overgærede øl:

  1. Pale Ale
  2. India Pale Ale
  3. Porter/Stout
  4. Hvedeøl
  5. Brown Ale

Fælles for mange overgærede øl er, at de er stærke i maltaromaen og er tilsat humle for at skabe en bitter eftersmag. 

Hvad er bedst – overgæret eller undergæret øl?

Det kan man ikke svare på, og der er ikke mere prestige i den ene type fremfor den anden. Det svarer til at spørge, om man bedst kan lide pærer eller æbler. 

Hvis du prøver dig frem, vil du kunne danne dig en mening om, hvilken type specialøl du bedst kan lide, Måske vil det endda vise sig, at du elsker nogle overgærede øl, mens du er ved at spytte andre ud – der er nemlig utallige at vælge imellem, og smagen kan variere utrolig meget!

Drikkes overgæret øl bedst alene eller til mad?

Begge dele!

Alle øl kan drikkes alene, og alle øl passer godt til visse retter. Derfor vil vi gerne fortælle dig, hvornår du skal servere en overgæret øl til dine gæster, når maden er klar. 

Overgæret øl og foodpairing: Spis internationalt og nyd en kold ale

Til udenlandske retter fra det asiatiske, afrikanske, indiske og mexicanske køkken er en overgæret øl det rigtige valg. Her vil vi anbefale en Pale Ale eller en IPA, som også er ideel til fast food. 

Skal du have steg, bøf eller grillede grøntsager, skal du gå med en Brown Ale, som er mørkere og rig på kaffe og karamel. 

Find dine overgærede øl hos Bottle&Can

Vi tilbyder et bredt udvalg af overgærede øl i vores ølkasser. Vi har udvalgt det bedste af det bedste fra danske mikrobryggerier og tilbyder noget til enhver anledning.

Fragten er gratis, hvis du bestiller for over 500 kroner, og vi leverer til dig i løbet af en 1-2 hverdage.