Den komplette guide til typer af specialøl
Specialøl er en sjov betegnelse. For hvad gør en øl særlig og speciel? Og hvilke øl er det så ikke? Der findes utallige typer af specialøl, og det kan være svært at finde ud af, hvilke øl man skal vælge til en særlig aften eller en god landskamp.
Men bare rolig, herunder får du svar på spørgsmål som:
- Hvad specialøl er
- Hvilke typer af specialøl, der findes
- Hvordan du sørger for at vælge de rigtige specialøl.
Læs med her og få fornyet viden!
Hvad er specialøl?
Der er ingen fast betegnelse for, hvad en specialøl er. Begrebet bruges om øl, der kommer fra mindre bryggerier, og som ikke er industriproducerede. Derfor udgør specialøl en mindre del af den samlede ølproduktion i Danmark, hvorfor det gør dem specielle.
For eksempel er Carlsberg ikke en specialøl, da den masseproduceres, mens en øl som Envy West Coast IPA fra Amager Bryghus er en specialøl, fordi den kommer fra et mikrobryggeri, som ikke masseproducerer øllen.
Specialøl kan være alle typer af øl. Pilsner, IPA, Stout med videre. Derfor kan man heller ikke kategorisere én særlig type af øl som en specialøl.
Fokuser på smagen – ikke titlen
Grundet en mindre produktion er specialøl også særlige, men det handler om at finde noget, du kan lide. Selvom øllen har titlen som ‘specialøl’, er det ikke sikkert, at du kan kan lide den.
Smagen og kvaliteten er vigtigere end titlen, og her hos Bottle&Can står vi altid klar til at hjælpe dig, når du skal holde den perfekte ølsmagning sammen med gutterne eller bare ønsker et godt alternativ til en klassisk pilsner.
Så hvis du er til porter fremfor frugtige øl, kan du med fordel holde dig i den boldgade – men husk, at specialøl også handler om at gå på opdagelse og smage nye øl. Derfor findes der også ølsmagning, så man kan ræsonnere sig frem til en favoritøl blandt de mange muligheder.
Er specialøl bedre end almindelige øl?
Nej, det er de ikke.
Øl handler om smag og subjektivitet. Derfor kan det være, at du bedre kan lide en Tuborg Classic end en specialøl fra et mikrobryggeri.
Det, man kan sige med specialøl er, at du måske ikke drikker fem af den samme specialøl på tre timer, som man måske ville gøre med en Tuborg, hvis man sad og så landskamp med nogle venner.
Specialøl er mere noget, man nyder, smager på og danner sig sin egen mening om. På den måde kan du skabe dig dine egne favoritter.
Hvilke specialølmærker findes der?
Der findes utrolig mange specialøl, som kommer fra forskellige mikrobryggerier, og som er produceret på forskellige måder både i gæringen og aromaen.
Hos Bottle&Can sælger vi specialøl fra de danske mikrobryggerier:
- Alefarm
- Amager Bryghus
- Bad Seed Brewing
- Dry & Bitter Brewing Company
- Flying Couch Brewing
- Gamma Brewing Co.
- Mikkeller
- Slowburn Brewing
- To Øl
Du kan gå på opdagelse i alle de spændende bryggerier lige her →
Spørg om råd eller læs på flasken
Derudover findes der utallige andre mikrobryggerier i både Danmark og ude i den store verden.
Hvis vi skulle lave en fuldkommen liste, kunne vi bruge flere dage (og det ville måske blive en smule langtrukkent), men en god måde at holde øje med specialøl på er ved at læse på øllen eller spørge på baren eller restauranten, hvad de serverer af specialøl.
Specialøl på dåse og flaske
Specialøl behøver ikke at være noget fancy. Du kan købe specialøl i stort set alle supermarkeder på dåse eller flaske, som du kan nyde i hjemmet.
Derfor hører specialøl heller ikke kun hjemme på barer, caféer og restauranter eller til ølsmagning i form af fadøl. For en rimelig sum penge kan du købe en håndfuld specialøl, som du kan nyde og smage på.
Hos Bottle&Can sælger vi kun specialøl på flaske og dåse, og vi har prioriteret ud fra, hvad vi selv ville drikke, når vi skulle nyde en god øl.
Hvordan vælger jeg de rette specialøl?
Ja, hvordan kommer du egentlig hjem med nogle øl, du kan lide?
Lad os understrege, at det er der ingen 100 procent garanti for. Men! Vi kan hjælpe dig rigtig langt.
Vi har grundige produktbeskrivelser af hver enkelt øl i vores øl smagekasser. Både hvad øllen smager af, hvilken type det er, hvordan den dufter samt alkoholprocent. Det hjælper dig med at finde nogle øl, som du kan lide. Måske har du allerede en favorittype?
Server din specialøl ved den rette temperatur
Forskellige øl skal serveres ved forskellig temperatur for at få den bedste smagsoplevelse.
Åh, nej tænker du måske – jeg ved da ikke, hvordan jeg sørger for det?
Men bare rolig. Hvis din øl har stuetemperatur, kan du halvere temperaturen ved at sætte den i køleskabet i én time. Ved køl i to timer vil øllens temperatur være halveret igen. På den måde kan du sørge for, at øllen kan serveres ved for eksempel både 12 og 6 grader.
Vil du prøve forskellige specialøl? Køb en specialølkasse eller -kurv online
Ønsker du en god start på bekendtskabet med specialøl?
Hos Bottle&Can har vi sammensat kasser af forskellige størrelser og til alle anledninger med nogle af de bedste specialøl fra de danske mikrobryggerier.
Vi elsker øl, og vi ville aldrig sælge noget, som vi ikke selv havde lyst til at drikke. Vi kan derfor tage dig i hånden og sørge for, at du får en god oplevelse med specialøl, der kan drikkes både til drengerøvsaftenen, familiefødselsdagen og fodboldkampen.