Sommerrisotto med safran og tigerrejer
Sommeren er kommet – and not a moment to soon i might add! Så imens vi venter på vores lille champagne-review af forrige weekends udskejelser, så lad os den snuppe en lille nem sommerret. Jeg ved godt, at vi har lavet risotto så mange gange på Gastromand, men som I sikkert god ved, så fik vi ny sponsor (www.blok18.dk) fornylig, som sendte en pokkers masser indbydende varer. En af dem var nogle risottoris, og da jeg fik gæster og hele menuen stod på fisk, så var det altså nærliggende, at afprøve dem.
Jeg har lidt på fornemmelsen, at nogen næsten frygter risotto, da det eftersigende skulle være svært at lave – intet kunne være længere fra sandheden, det er tværtimod pisse nemt! Og så imponerer det altså lidt (fordi folk tror det er svært…), så lad os lige holde tæt med hvor nemt det egentlig er!
Og hvis damerne spørger – så er det sindsygt svært, og hvis det skal lykkes, skal du bruge mindst 5 timer i køkkenet uden forstyrrelsen og rigeligt med kolde øl! I øvrigt samme trick du bruger når du “passer grillen” – så lad for alt i verden ikke kvinderne “passe grillen”, så lugter de sgu lunten!
Sidst men ikke mindst, må en gastromand aldrig frygte en flambering, hvis bare du husker, at gøre det væk fra emhætten (sluk den) og ikke overdriver, som da jeg og Webmasteren næste brændte mit loft af…
Ingredienser
Risotto
- 250 g. risotto mødte engang en som brugte grødris, det gør du altså ikke.
- 50 g. smør
- 1 lille løg eller 2 skalotte løg
- 1 stor glas hvidvin
- En god håndfuld friskrevet parmesan
- 1 liter god hønse bouillon
- 5 forårsløg
- 1 par knivspidse safran jeg brugte noget alt for dyrt safran fra Egypten, som min bedre halvdel havde foræret mig, men det er dyrt, sådan er det bare
- Salt/peber
- Citron
Tigerrejer
- 500 g tigerrejer
- 5 fedhvidløg
- 1 lille nip knust chili
- 1 godt skvæt cognac
- salt/peber
Sådan gør du
Risotto
- Hak løgene fint, varm en gryde med en tyk bund op til middelhøj varme og tilsæt halvdelen af smøret, når det er smeltet tilsætter du løgene. Hvis du tilfældigvis har noget marv liggende, så bruger du det i stedet! Når løgene er faldet lidt sammen tilsætter du risene (ikke noget med at vaske dem, så er retten ødelagt!), lad dem stege imens du rører godt rundt. De skal ikke have mere end godt 1 min.
- Tilsæt nu hvidvinen og rør rundt indtil vinen er fordampet.
- Nu tilsætter du bouillonen (varm en liter vand op og tilsæt en terning) hvis du har noget hjemmelavet - så bruger du det!
- Nu tilsætter du lidt ad gangen imens du kører rundt. Det må ikke koge tørt, men hvis det gør, så fortvivl ikke, bare tilsæt lidt ekstra bouillon.
- Når du er halvvejs tilsætter du dit safran. Så tilsætter du resten af dit bouillon imens du rører, indtil risene er al dente - de skal ikke være kogt helt ud!
- Til sidst tilsætter du resten af dit smør, parmesan, forårsløg, som du lige har snittet i skiver og dine tigerrejser - smag til med salt, peber og citron!
Tigerrejer
- Varm en pande godt ud med olie og tilsæt finthakket hvidløg og chili. Pil rejserne og tilsæt dem og svits dem et par minutter.
- Tilsæt nu cognac og sæt ild til lortet! Ikke under emhætten vel?
- Godt så, lad dem stege i 1 min i cognacen og tilsæt salt og peber. Tilsæt rejerne og lidt af "sovsen" i risottoen.
- Voila!
Nu skal dette indlæg ikke blive til en test af risottoris, men disse var faktisk langt bedre end mine “standard-risottoris”, de var langt hurtigere at tilberede, hvilket faktisk kom en del bag på mig, men igen er en absolut fordel – normalt plejer jeg at sige, at du skal koge din risotto i ca. 25 minutter, hvor de her blev færdige i løbet af 18 minutter.
Det vigtigste er naturligvis smagen, som bestemt ikke fornægter sig her. Retten duer både til forret, mellemret og hovedret – du kan servere en fed chardonnay eller en mellemtør riesling til – either way is good!
Velbekomme!
Er du en risotto-champ?! :)
Stik os en kommentar
-
Kan man bruge fiske eller muslingefond til denne ret?
-
Hvilke risottoris brugte du? Siden du skriver at nogle er bedre end andre🤗
-
Først og fremmest tak for et godt stykke arbejde! Jeg har stor glæde af jeres bog og blog.Snakker vi kunst eller safrantråde her? Jeg har ikke arbejdet meget med safrantråde, og umiddelbart ser de røde/orange ud; giver de stadig den flotte gule farve til retten?
-
Kan jeg erstatte safran med andet?
-
Hej Julie – så bliver det ikke den “rigtige” risotto i denne opskrift – men du kan sagtens undlade det – så blvier det bare en “Risotto Blanco” så vidt jeg husker – er det fordi du ikke kan skaffe det, for det er ret karakteristisk i smagen og ærligt tror jeg ikke det kan erstattes – så hellere undlade tænker jeg…
-
-
Det jeg troede var cognac i mit skab, viste sig at være whisky. Kan whiskyen mon bruges, eller bliver det noget rod?
-
Nej sagtens Inge! Dog hvis det er en meget røget whisky, så kan det godt have betydning? Ellers så bruger du bare den!
-
-
Hey,
Hvorfor i himlens – eller måske havets – navn, pille rejerne inden de svitses!? Mig bekendt er der masser smag i rejeskaller – så man kan spare på de dyre dråber……cognac……eller ta’r jeg helt fejl!? Tak ellers for inspirerende opskrift;)
-
Hej Jakob – tak for rosen da – mjaa, på de har tigerrejer, så ville det blive for voldsomt, det kan sagtens lade sig gøre – hvis vi var på NOMA fik du den nok bare rå, men det er mest de mindre rejer, som man fx kan vende i panko, paprika, chili, salt og peber og smide det på panden med skal! Det virker ganske fint, også med hoved og følehorn og hele svineriet. Men nok ikke lige med disse, så skal de i hvert fald i frituren…
-
-
Hvor mange er retten beregnet til?
-
Der er snildt til 4 mand til en mellemret :-) Hvis det er hovedret, så vil jeg gå op på 350 g ris.
-
-
Og her gik man og troede det var en ret der KUN kunne gå galt – men inden jeg så mig om var selvskabet jo yderst imponeret over retten. Jeg afslørede naturligvis ikke hvor nemt det i virkeligheden var ;) Tak for opfordringen til at prøve!
-
Tak for rosen Katrine – risotto imponerer ofte, og nej det er faktisk ikke så svært. Nogle gange bliver jeg får overmodig og forsømmer det lidt undervejs, hvilket kan betyde, at det pludselig er færdig og at risene for en kende for meget, men det er nok mest fordi jeg er ved at være lidt smådoven i køkkenet :-)
-
-
Har lavet retten 3-4 gange med succes. Nu vil jeg tage den med som forret til et selskab. Kan jeg lave noget af retten hjemmefra (3-4 timer før) eller er det bandlyst med risotto?
-
Pinligt hvordan vi kan overset en kommentar så længe Jeanette – beklager, nu ved jeg ikke om du har forsøgt, men umiddelbart er det vanskeligt at stoppe processen under vejs, da den faktisk helst skal køre ud i et – men du kan jo have snittet løg og revet ost mv. og have det hele klar. Men jo altid er da muligt, jeg gætter bare på, at den bliver noget stiv og skal have meget væske når du starter den op igen for at blive flydende. Men lad os endelig høre om din erfaring, knæk og bræk!
-
-
En god ide, til fuld udnyttelse af det dyre safran er at “knuse” det enten sammen med sukker eller salt, tilsætte et skvæt kogende vand og derefter komme det i retten.. Et lille trick en araber engang har lært mig :)..
-
Den kendte jeg ikke Sørensen! Men bestemt et godt tip, som skal bruges næste gang, heldigvis fik jeg foræret i rigelige mængder af min bedre halvdel, så det er nok tilbage… :-)
-
Comments