Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

9 Comments

En gæstebloggers bud på mandeostebordet

Ostebord for Gastromænd
Ostesnak

Det er påske og hvad er bedre end at slutte et go’ påskefrokost af med en et godt ostebord. Vi har overtalt bloggeren bag ostesnak.dk til at give sit bud på et rigtigt mande-oste-bord – velbekomme! :)

Nu er det blevet tid til at få lidt ostedunst ind på bloggen her – med et godt ostebord. Måske får ordet ”ostebord” dig til at tænke på en skive sveden gul skæreost eller den tarvelige og kedelige brie, hvor nogen havde fjernet den røde skive peberfrugt.

Nej! Sådan et ostebord er naturligvis ”no go” i dag. Vi vælger i stedet nogle flotte oste med en spændende smag, og gerne med en god historie bag. Valget af tilbehør til ostene afspejler dit temperament og humør – fra det lette valg (køb dig fra det) til den forkromede udgave med en række hjemmelavede ting. Og for ikke at gøre som de fleste gør, nemlig at række ud efter den første og bedste flaske rødvin, så skal der øl på bordet til disse oste.

Jeg blogger om ost på ostesnak.dk, og jeg har sat et herreostebord for gastromænd sammen. Grib udfordringen og lav dit eget ostebord!

 

Ostebord for Gastromænd

 

Nøgleordet til det gode ostebord er mangfoldighed – i farver, mælk, smag og konsistens. Eller med andre ord: Der skal være noget for enhver smag. Det skal se, føles, lugte og ikke mindst smage forskelligt! Her er ostene jeg har valgt:

Rondelé med valnød

Rondelé med Valnød – flødeost med valnødder fra Dordogne. En blød og delikat ost, som kun har ét problem: Der er aldrig nok! Servér evt. osten i en lille skål eller glas som jeg har gjort her.

 

Tomme de Savoie

Tomme de Savoie – komælksost fra Savoien i det østlige Frankrig. Flot rustik, grå skorpe og lagret, lidt syrlig gul ost indeni.

 

Corsica

Corsica – en hvidskimmelost af fåremælk fra øen Corsica. Dejlig rund smag med fylde.

 

Roquefort

Roquefort – klassisk fransk blåskimmelost lagret i grotter under landsbyen af samme navn. Lavet af upasteuriseret fåremælk.

Øl

Oftest vælger vi én vin eller én øl til alle ostene, men det gør egentlig bare, at smagsoplevelsen er sublim ved nogle af ostene, og knap så heldig ved nogle af de andre. Hvis du derimod går ”all in”, og det synes jeg du skal gøre, så server en øl per ost.  Lav en rækkefølge for smagningen og guide dine gæster gennem rækkefølgen.  Start med de milde ost og bevæg dig mod de stærke.

Her er mine forslag:

Rondelé valnød er i godt selskab med en Jacobsen Brown Ale. Delikat og balanceret.

Corsica er en lidt fed fåremælksost, som jeg har smagt sammen med en Jacobsen Single Malt Ale Limited Edition – og dét var et godt match!

Tomme de Savoie er en gul ost med masser af smag og kan klare en øl, der også har noget at byde på. Går glimrende til en Carlsberg Elephant!

Roquefort er kraftig og lidt salt. Derfor passer den godt til en øl med sødme som f.eks. en Barley Wine.

Tilbehør

Tilbehøret kan være nemt og enkelt eller alsidigt og hjemmegjort - det er op til dit humør, tid og temperament!

Tilbehøret kan være nemt og enkelt eller alsidigt og hjemmegjort – det er op til dit humør, tid og temperament!

På dette ostebord er serranoskinke, chorizo, oliventapenade, bagte peberfrugter marineret med appelsinsaft, honning og æbleeddike samt nogle rosmaringrene for pynten. Der kunne også sagtens være lidt oliven og syltede løg. Glem ikke det gode surdejsbrød (ikke noget med rosinbrød eller valnøddebrød. Brødet skal være enkelt, så det ikke tager smagen fra ostene).

Storytelleren

Der er ikke noget bedre end at være underholdt af gode historier krydret med nyttig viden. Gør derfor din research godt, sæt dig ind i historien om osten. Hvor kommer den fra, hvilken mælk er den lavet på, hvor længe er den lagret – og bonuspoint for anekdoten om geden, bjerget, bonden, kejseren eller hvad historien nu er.

Glem ikke det med småt

Halvdelen af successen med ostebordet er, at ostene er modne og veltemperede. Husk derfor at tage ostene ud i god tid, gerne et par timer inden de skal serveres. Når ostedunsten kommer snigende, så glæd dig over, at du har med levende produkter at gøre. Produkter, der binder fortid og nutid sammen i en stor, sanselig mundfuld.

God fornøjelse!

Besøg Camilla og få meget mere ostesnak på ostesnak.dk

 

Hvilken er ost er i øvrigt din favoritost?!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Det er da lidt noget bullshit, at kun mænd kan nyde det her ;)

    • Jeg håber da sandelig også at andre, hvis CPR-nummer ender på et lige tal, vil spise med :-)

  2. Lis Andersen

    Hej

    Kan det passe at der ikke er en opskrift på de bagte peberfrugter..?

    • Hej Lis,
      Jo, det kan godt passe :-)

      Men jeg kan fortælle dig, hvad du skal gøre:
      Gnid peberfrugter med lidt olivenolie og salt og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter, vend dem undervejs. Når de er lidt brankede, tager du dem ud og lægger i en plastikfrysepose, som du lukker. Efter ca. 10 i posen, har skindet løsnet sig og du kan trække det af. Fjern også kerner og skær i strimler.
      Lav en marinade af olie, eddike, lidt honning, salt og peber og rør med lidt appelsinsaft og appelsinskal. Lad peberfrugten trække i marinaden i 3-4 timer.

      God fornøjelse!

  3. Hvem

    Det er svært at finde én generel favoritost. Det må vel være en favorit per kategori (blåskimmel, rødkit osv). Skal jeg alligevel vælge én, må det være Picón del Valle.

    • Indrømmet, det er svært at vælge én favorit blandt så mange fantastiske og forskellige oste. Nordspanske Picón del Valle er også blandt mine favoritter…

  4. Halvamerikaneren

    Ser lækkert ud men savner lidt dansk – synes flere af Arlas Unika-oste er gode. Især deres Lykkebjerg og Gnalling synes jeg er rigtig gode oste :)

    • Det er jo altid det svære dilemma: Når man vælger noget til, så vælger man noget andet fra. Verden er (heldigvis) fuld af skønne oste – heriblandt Arlas Unika-oste. Stort set alle oste kan bruges på et ostebord – så længe du tænker mangfoldighed og variation. God fornøjelse!

Submit a Comment