Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Er du klar til at hoppe på bølgen af britiske bobler?

Er du klar til at hoppe på bølgen af britiske bobler?
Ingeniøren

Tidligere på efteråret var vi så heldige at blive inviteret en tur til Sydengland af VisitBritain. Turen bød på seks dages rundrejse i London, Kent, Sussex og Surrey, og engelsk, mousserende vin var en af grundstenene på turen.

England er gode til mange ting, men landet har typisk ikke været kendt som det store vinland. De er imidlertid så heldige, at i takt med den globale opvarmning bevæger varmen sig nordpå, og det bliver dermed muligt at lave flere og flere forskellige slags vin.

De er skøre, de romere

Det er dog ikke helt nyt, at de laver vin i England. Det har de sådan set altid lavet. Det er dog først for nyligt, at vi er begyndt at høre om det på fastlandet og især i Danmark. De romerske legionærer tog vinstokke med sig, da de belejrede det britiske øer for 2000 år siden, så der ligger lidt historie bag. Fra år 0-1000 drak folk stadig primært øl og mjød, men da normannerne kom væltende for knap 1000 år siden, tog de også masser af viden og interesse med sig omhandlende vin.

Fra 1700-tallet og frem kom der for alvor knald på vinproduktionen – og især boblerne. De fleste har nok hørt, at det var den franske munk, Dom Perignon, der opfandt champagnen i 1697. De første bobler blev imidlertid lavet på den anden side af kanalen, da vinproducenterne fandt på at dosere lidt sukker i flaskerne, inden de blev lukket til. De har dermed kunne nyde deres boblevine i 30 år længere end franskmændene.

Selvfølgelig er “methode champénoise” ikke engelsk, men der var andre på banen før Dom Perignon. Christopher Merrett hyggede sig i 1662 i Cotswold, Winchcombe med at få de sure vine til at smage lidt bedre med sukker, sekundær fermentering og dermed bobler i. Der var nok ikke den store mailkorrespondance mellem d’herrer, så skal vi ikke bare sige, at de begge opfandt det? I’ll drink to that!

Moderne engelsk vin har 50-70 år på bagen, og det er nu et marked og en industri i hastig vækst. Og det er så interessant, så der er flere, store producenter såsom Taittinger, der er begyndt at opkøbe store mængder landfor at kunne sikresin produktion på lang sigt. Og hvorfor er det lige så vigtigt, at det netop er en fransk champagneproducent, der har valgt at slå sig ned i Sydengland?

Den engelske undergrund

Der kræver det lidt interesse for undergrunden at forstå interessen. De fleste vin- og især Champagneentusiaster ved, at kridt er godt for vinstokkene. Det holder utroligt godt på vandet, der falder i våde perioder, så det kan holde jorden fugtigt i tørre og varme perioder. Champagnedistriktet har masser af kridt i undergrunden, og det har faktisk samme type undergrund som Sydengland. De fleste har nok hørt om White Cliffs of Dover, der ligesom Møns klint er lavet af kridt. Kridtbæltet bevæger sig hele vejen fra Champagne i øst, ned under den Engelske Kanal og hele vejen igennem Sydengland forbi London. Det er indrammet af de områder, der hedder North Downs og South Downs på hver side. Undegrunden er en blanding af kridt og ler.

Billedet er hentet fra Wikipedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:S_East_Geology.jpg

Champagne-forhold i Sydengland

Dermed har de nogenlunde samme geologiske betingelser som Champagne, men hvad så med vejret? Sydengland har faktisk efterhånden fået samme klima og temperaturer, som Champagnedistriktet havde for 20-40 år siden. og der lavede de altså ret god champagne! Flere steder i Champagne er det ved at blive for varmt til nogle druer, så derfor er flere producenter begyndt at kigge nordpå. Sydengland er meget bakket, og der er derfor masser af lækre, sydvendte skråninger, som med masser af sol, masser af regn og kridt i undergrunden er som skræddersyet til at dyrke vin på. Klimaet spiller perfekt sammen med de tre klassiske Champagne-druer; Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Det har selvfølgelig krævet lidt tilvænning at få dem helt op at køre i England, men nu er den ved at være der.

Leverandør til det engelske kongehus

Det er efterhånden en del år siden, at det engelske kongehus begyndte at kigge på alternativer til deres gamle venner fra Pol Roger og Bollinger. Til prins Harry og prinsesse Meghans bryllup var det Chapel Down Rosé, der blev serveret som forfriskning til gæsternes ankomst. Producenten vidste det dog ikke, da kongehuset jævnligt fylder godt op i kældrene under Buckingham Palace, så det var igennem sladderpressen, de blev opmærksomme på det. Wimbledon har også taget de engelske bobler til sig, og de passer perfekt til deres klassiske servering med jordbær. Nok snak – mere vin!

Godt begyndt i London

Vores tur til England begyndte på Hotel Conrad St James i Westminster, London. Det er en del af Hilton-kæden, og det er en af luksuskæderne. Godt begyndt i hvert fald! Til festmiddagen, der skulle give det hele et spark bagi, åbnede vi ballet med en mousserende vin fra Wiston Estate i South Downs-området.

Wistons Blanc de Blanc er lavet efter “den klassiske metode”, som de fleste engelske, mousserende vine er lavet på. En krystalklart frisk vin med et saftigt briochepræg som er dominerende hos de fleste i den kategori. Et godt sted at begynde! Som en Blanc de Blanc skal være, er den kun lavet på Chardonnay-druer og lagret på ståltanke. Dens fine bobler og syrlige struktur eksploderer i munden, så det lover godt.

Wiston Estates Blanc de Blanc Brut

Afsted sydpå med English Wine Tasting Tours

Fra London gik turen først til Chapel Down i Tenterden i Kent. Huset er den største producent af engelsk vin, og de regner med snart at nå en million flasker. Det udgør cirka 10% af den samlede vinproduktion i England. De har et hav af forskellige varianter, druer og blandinger, så det var hårdt arbejde at skulle igennem dem alle sammen. Vores favorit var dog den, der hedder Three Graces fra 2015. De fleste vintage-vine fra England er ikke produceret ud fra samme vurderinger, som man gør i fx Frankrig. Her hælder man som regel bare det hele på flasker, når de er klar og vupti – vintage-vine hele vejen rundt. Three Graces 2015 er lavet på alle tre af de klassiske druer, og man kommer til at tænke på shortbread cookies, når man drikker den. En sød og fed vin der vil gå godt til en dessert.

Chapel Down’s Three Graces fra 2015

Efter en hård dag i vinens tjeneste i Sydøstengland var det tid til at finde et sted for natten. Heldigvis lå der et 900 år gammelt slot lige om hjørnet i form af Leeds Castle, hvor vi tilbragte et par nætter. På stedets restaurant fik vi lidt at styrke os på, og en af dem var Hush Heath-husets Balfour Brut Rosé. En sart rosa, mousserende vin med en forfriskende smag af vilde jordbær, lime og ribs. En rigtig sommervin som også vil gå fortrinligt til friske jordbær eller en solnedgang.

Hush Heath’s Balfour Brut Rosé

Turen fortsatte til Simpsons Estate i North Downs for at besøge et af de mest moderne og innovative vinhuse. De udvider kraftigt for tiden, og det meste af produktionsområdet var ikke færdigbygget, da vi var forbi. De har nok Chapel Down i kikkerten på den lange bane. Ægteparret bag Simpsons ejer også et hus i Sydfrankrig i form af Domaine Sainte Rose, så de havde god erfaring med vindyrkning, inden de slog sig ned i North Downs og kastede penge efter projektet. De har nogle fede kontorer med flot udsigt, og så er der en rutchebane fra smagerummet og ned i produktionshallen!

Deres mousserende vin fungerer også! Vi var glade for deres Classic Cuvée 2016, der som en af de få også kan købes i Danmark. Den er lavet på Chardonnay og Pinot Noir, og den har en tydelig, cremet smag af pærer og blomster. Den har også det klassiske millefeuille-præg, der smager lidt af småkager og vanille. Den kommer på bordet nytårsaften!

Simpsons’ Chalklands Classic Cuvée 2016

Videre til Sussex

Da vi efterhånden havde spist og drukket os igennem Kent’s North og South Downs, skulle vi nu videre til Sussex. Det er det angel-saxiske navn for området syd for London (Sussex – syd for). Der er de sørme også gode til at lave bobler, og vi nød en pragtfuld frokost på Bolney Wine Estate.

Frokost med udsigt på Bolney Wine Estate

Vi foretog en grundig prøvesmagning af varerne, og favoritten var denne rosé fra 2017. Som etiketten antyder, var der godt knald på frugt og brioche, og især æblerne skinnede igennem. En mousserende vin, der var lækker og floral, og den vil med garanti gå godt til en forret eller velkomstsnacks.

Bolney Cuvée Rosé 2017 Brut

Vi tilbragte en nat på The Spread Eagle i det smukke og hyggelige Midhurst i Sussex. I godt selskab med stedets ejere og chefkokken fik vi serveret denne Rathfinny Rosé fra 2016. Den er en god blanding af den karakteristiske briochesmag, der er så udbredt på disse kanter, samt godt med vilde jordbær og kirsebær. En af de bedste på hele turen – vi glæder os til, at den kan findes i Danmark!

Rathfinny’s 2016 Rosé Brut

Et hurtigt stop i Hampshire

I Hampshire-regionen besøgte vi vingården Hambledon. Den ligger klods op af verdens ældste cricketklub, så der er mange cricketentusiaster, der nyder lidt bobler til den flotte udsigt.

Udsigt over Hambledons smukke besiddelser.
Hambledon Première Cuvée

Vi nåede igennem de forskellige mousserende vine fra Hambledon, og favoritten var deres Première Cuvée. En af de mest eksplosive af de hvide vi smagte. Den er forfriskende, syrlig og sød på samme tidspunkt. Med en blød smag af friske abrikoser og juleappelsiner vil den være perfekt i løbet af december måned – det var virkelig en, der hev i mundvandet!

Well – er vi så klar til engelske bobler?

Det er vi i den grad! Det var en ren parade af perler fra det sydengelske vinlandskab, vi smagte os igennem, og der er virkelig noget at komme efter. De engelske industrimuskler, foretagsomheden, den tekniske snilde og arbejdsomheden skal nok få sat fut under deres kollegaer fra den anden side af Kanalen.

Prismæssigt prøver de (i hvert fald i England) at lægge sig imellem Champagne og så mousserende vine fra Sydeuropa. I Danmark kommer prisen nok til at ligge på niveau eller lidt over Champagne, men det er kun et spørgsmål om tid, før efterspørgslen og dermed udbuddet får gjort noget ved priserne. Det er ikke mange steder endnu, de kan findes i Danmark – men hold øje, når lejligheden byder sig!

Mange tak til VisitBritain for en mageløs rundrejse i de sydengelske områder og især tak til alle vinproducenterne for at hælde så mange bobler på os!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Louise Mosgaard

    har kun prøvet simpsons – men det er så også virkelig godt!!! både deres mousserende og deres stille chardonnay!

    • Ingeniøren

      Den er vanvittigt lækker. De danske importører kunne godt snart hive nogle af deres rosé-champagner herover snart!

  2. Hanne Duelund Larsen

    At Sydengland efterhånden har et klima til bobler ????
    Da min mand og jeg rejste i Sydengland igennem mange år i 80-erne og start 90-erne kørte vi fra den ene vingård til den anden – og der var oftest “champagne” vine alle steder, foruden andre gode sager.

    Vi forstod på producenterne, at det netop var deres gode skråninger (ligesom man oplever i Champagne-distriktet i Frankrig) og så den gode undergrund.

    Så jeg kan tænke mig, at det kun kan være blevet bedre    
    Må se at komme derover igen  

    • Ingeniøren

      Lige præcis. Der er blevet varmere længere nordpå, så klimaet i Sydengland i dag matcher Champagnes for 20-30 år siden. Sydvendte skråninger i North og South Downs kombineret med kridtundergrunden er perfekte betingelser for god mousserende vin.

Smid en kommentar