Lasagne med hjemmelavet pesto, tomat og béchamel sauce
Hjemmelavet lasagne – her kommer opskriften på grundelementerne
Lasagne er populært og spises ofte som ”hverdagsmad”, Vi kommer her med vores bud på, hvordan du laver en smagfyldt lasagne fra bunden (bortset fra pasta:), hvor du oveni købet selv kan variere indholdet. Lasagne kommer jo fra Italien, så hvad vil være mere nærliggende end, at opbygge den efter farverne; grøn, hvid og rød? For at opnå dette skal du bruge:
1 gang hjemmelavet tomat sauce
1 gang hjemmelavet sauce Béchamel
1 gang hjemmelavet pesto
1 gang fyld
1 gang friske lasagne plader (1 pakke passer nogenlunde)
Fyldet kan du ud fra denne opskift selv vælge. Den maskuline udgave er naturligvis med rigelige mængder baconb og hakket oksekød! Men andre varianter, som vi har prøvet er: Kyllingefilet, kalkunbryst, grøntsager (kartofler, jordskokker, gulerødder, spinat) eller torskefilet eller anden fast, hvid fisk – mange er en smule skeptiske overfor ”fiskelasagne”, men det smager himmelsk!
Oksekød: Svits det hurtigt af på en pande med olie med et hakket løg og tre hakkede fed hvidløg.
Kylling/kalkun: Svits det på en pande med olie.
Grøntsager: Renses og skæres i passende skiver.
Fisk: Renses og skæres i strimler på størrelse med en langfinger.
Start med tomatsaucen, da den skal have minimum en halv time, hvor den står og små simre, og gerne længere.
Tomatsauce
6 flotte store tomater
1 dåse flåede tomater
1 løg
4-5 fed hvidløg
1 tsk. tørret oregano
Olivenolie
1 glas hvidvin
Salt, friskkværnet peber og sukker
Evt. sherryvineddike (ikke for meget)
Om vinteren kan de store flotte tomater have et noget blegt udseende, og så kan de skiftes ud med den type, der ser mest moden ud.
Løg og hvidløg hakkes relativt fint. De friske tomater ligeså. I en tykbundet gryde varmes olivenolien op. Når olien er varm kommes løg og hvidløg ved, og man steger til de er gennemsigtige. Så kommes de hakkede tomater og oreganoen ved og får lov til at stege med i 3-4 minutter.
Derpå tilsættes de flåede tomater, som moses godt ud med grydeskeen. Hvidvinen hældes på, og sovsen simrer for ganske lavt blus i ca. ½ time, måske lidt mere. Hvis det begynder at koge tørt, tilsættes en smule vand.
Så smages der grundigt til med salt, peber, sukker og sherryvineddike. Det er ikke meningen, at sovsen skal være sød, men den skal på den anden side heller ikke være sur.
Mens tomatsaucen simrer kan der nu begyndes på béchamel saucen.
Sauce Béchamel
2 spsk. smør
2 spsk. mel (med top)
Ca. 5 dl sødmælk
1 lille løg, stukket med 4-5 nelliker
1 laurbærblad
Revet muskat
Salt og peber
Sauce Béchamel
Smelt smørret i en gryde og kom derpå melet ved. Rør grundigt og bag melet af, uden at det tager farve. Kom derpå mælken ved lidt af gangen, mens der piskes kraftigt i sovsen.
Når al mælken er tilsat, kommes løget og laurbærbladet ved, og sovsen får lov til at koge for ganske svagt blus i 15-20 minutter under jævnlig omrøring. Smag sovsen til med salt, hvid peber og rigelig revet muskatnød og si den. Man kan godt undlade løg og laurbærblad.
I dette tilfælde, hvor béchamel’en skal bruges til lasagne, smages den yderligere til med 2-3 spsk revet parmesan. Og så hedder den faktisk mornay-sovs.
Det skulle nu gerne passe med, at tomatsaucen og béchamelsaucen følges ad og bliver færdige på samme tid.
Pesto
1 bundt basilikum
Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
1-2 fed hvidløg efter størrelse
3-4 spsk. pinjekerner
2-3 deciliter olivenolie (maksimalt)
Saften af optil en ½ citron
Peber og evt. salt
Alle ingredienser – men kun halvdelen af olien og citronsaften – kommes i en blender eller en foodprocessor. Kør med blenderen og tilsæt olien, indtil konsistensen er, som du kan lide den.
Smag til med citronsaft og peber og evt. lidt havsalt – men pas på. Parmesanost er ret salt, så der skal ikke salt i fra begyndelsen.
Hvidløgssmag i pesto er en smagssag. Den bør være markant, men nogle kan lide det kraftigere end andre. Pesto er en sauce, hvor det gælder om at finde sin egen favoritblanding.
Husk, at pestoen sagtens kan gennem i køleskabet, hvis bare det er dækket af et lille lag olivenolie!
Du står nu tilbage med; Torsk, hjemmelavet tomat sauce, hjemmelavet sauce Béchamel, hjemmelavet pesto, som du lige kan beundre et kort øjeblik:
Så samles lasagnen: start med et lag fyld. Giv så nogle skefulde tomatsauce udover, nogle skefulde bechamel og nogle klatter hist og pist af pesto. Så kommes et lag lasagneplader på – og sådan fortsætter man. Slut af med et lag pasta – og kom det sidste af bechamel-saucen ovenpå. Evt. lidt pesto. Riv lidt ekstra parmesan på toppen.
Sæt fadet i ovnen og giv lasagnen en 25-30 minutter. Hold øje med den. Når overfladen er gylden og gratineret og boblende, er den klar. Giv den lige et 5-10 minutter udenfor ovnen, inden den serveres. Lasagnen skal være ret våd, men ikke på nogen måder flydende.
Tak til brødrene Price for inspiration endnu en gang:)
/Velbekomme
Stik os en kommentarTags
FISK-
Hej familiefar
Dejlig side du har dig – bruger den ofte.
Hvis du har brug for økologisk kvalitet kød er vi levenrandør af Hereford kvæg ( både stud og kvier) gl. Dansk landerace svin, Boregeder, gotlænder får
Vi er en del af Ærø Slagteren som lige er genopstået
Hvis du har evt. Kommentar da skriv hels på min mail
Bedste hilsner
Henrik-
Hej Henrik – normalt så tillader vi jo ikke reklame som sådan i kommentarene :-) Men what the hell – det lyder da meget godt – det må vi lige kigge på! Tak for rosen og god dag!
-
-
Det er bare en helt fantastisk lasagne. Brugte 600 gram hakket okse, spædet lidt om med revet gulerod og valgte så godt nok at bruge en købe-pesto.
-
Hej, det her lyder lækkert, og jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave den når familien kommer på besøg. Dog har jeg lige et spørgsmål, hvor mange gram hakket oksekød bruges der?
-
Hej Cindie – sikke en gammel herlige opskrift du er faldet over da! Jamen der skal bruges en 600-700 gram vil jeg mene, nu er vi jo Gastromænd, så for lidt kød kan du ikke få! God fornøjelse…
-
Comments