Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Er Kim Danmarks bedste hjemmebrygger?

Er Kim Danmarks bedste hjemmebrygger?
Hopdaddy

At kalde en person uden trofæer eller andre priser, for Danmarks bedste håndbrygger er måske lidt en satsning. Men af den mængde håndbryg jeg har både smagt og bedømt, så ligger det her mange niveauer over alt andet. Hail Hops & Haze by Kim!

[Reklame – øllet i artiklen er sponsoreret]

Hops & Haze er navnet på Kim´s lille håndbryggeri i Dybbøl.
Her brygger kim sit øl og eksperimenterer næsten konstant med nye opskrifter og små justeringer. Jeg har stillet Kim en række spørgsmål og har selvfølgelig smagt på lidt af hans dejlige øl.

Hvem er Kim?

Som nævnt før, så er Kim måske Danmarks bedste håndbrygger.
han holder til på Als, hvor han arbejder i hjemmebryg og craftbeer afdelingen hos BrewParts. Her står han blandt andet fro at finde øl til butikken, vejlede kunder og ikke mindst, for at designe butikkens egne bryg-selv set. Hvor det første, en Juicy New England IPA netop er kommet på gaden.

Kim er 30 år gammel og bruger størrelse 43-44 i sko. Hvilket selvfølgelig altid er godt at vide om sin brygger!
Hele rejsen startede egentlig for bare lidt over tre år siden. Hvor Kim bryggedde sin første øl. Siden da har det været en meget stejl lærringskurve. Hvis nogen sagde til Kim, at han efter bare tre år, ville eksperimentere med sure øl. Så havde han nok bare rystet på hovedet.

Favorit øltypen er utvivlsomt IPA, især de uklare New England IPA´s har taget Kim´s hjerte med storm. Hvilket man tydeligt kan se på de øl han selv brygger!
Med tiden har sødere stouts og syrligt øl også vundet indpas. Men i dagligdagen er det IPAér der bliver drukket flest af.

Happy Wife Happy life

Hjemmebrygget Kölsch

Happy Wife Happy Life
Kveik kölsch
5,4%

Kim brygger rigtig mange øl. Her har han brygget en øl specielt til sin gluten allergiske kone. Hvilket jo selv sagt sætter sine begrænsninger.
“Happy Wife Happy Life” er måske et lidt modigt navn. Men ikke destomindre er det en glutenfri kone-Kölsch.

Udover at være glutenfri, så er øllen ikke fri for noget som helst andet. Den har en fin fylde, dejligt kornede malt og brødnoter og en fin underspillet citrus. Det er dog en lidt atypisk Kölsch. fordi den er gæret med kveik-gær. hvilket giver en special tørhed til øllet. Det passer virkelig flot til, og gør bare øllen endnu mere letdrikkelig.
Man kan på ingen måde smage at det her er en hjemmebrygget glutenfri øl.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Hvordan opstår magien?

Jeg har selvfølgelig spurgt lidt ind til hvad Kim bruger af udstyr.
Jeg troede faktisk det hele foregik i et ombygget skur eller en isoleret garage med dræn i gulvet. Eller noget i den stil.
Men det er bestemt ikke tilfældet.

Kim´s hjemmebrygger setup består af en Brewster Beacon, som er en elektronisk 40 liters gryde, og en 32 liters gærspand i plast. Når der skal brygges bliver bæstet ellers hevet ind i familiens køkken, og så kan far ellers står der og få huset til af dufte af rugbrød hele dagen.
Overbærende kone og børn er hovedingrediensen i hjemmebrygget øl.

Efter gæring bliver øllet tappet over på en corneliusfade. altså 20 liters genbrugelige stålfade. hvor øllet bliver tvangskarboneret. Her efter bliver det tappet på dåser med en beergun/tappepistol. Dåserne bliver så forsejlet med en Cannular Can Seamer. Altså en hjemme dåselinje. Om man vil.
Til sidst bliver der klasket et label på, og dåserne er drikkeklar.

Det var teknisk, mere øl tak!

Hjemmebrygget Sour IPA

Sour Drops & Hazy Drops
Sour IPA
6,0%

Her har vi fat i Kim´s første syrlige øl.
En syrlig IPA er lidt en sjov størrelse. Netop fordi en IPA normalt ikke skal være sur, men bitter. Her er der en meget lav bitterhed, men en frisk syrlighed. Hvilket gør den frisk og behagelig.
Ællen er generøst tørhumlet med store mængder Galaxy, Nelson Sauvin og Sabro. Alle tre humler der giver tydelige tropiske indtryk.
Øllen ender med at give en syrlig, frugtjuice eller sorbet agtig fornemmelse. På alle måder en virkelig fin sommerøl.
Igen havde jeg aldrig gættet, at den var brygget i et køkken i Sønderjylland.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fra Mussolini til Hops & Haze

For Kim startede eventyret da han smagte sin første New England IPA, nemlig Mango Mussolini fra Fanø bryghus. Det er selvfølgelig også et meget fornuftigt sted at starte!
Kim blev taget med storm af den uklare, frugtige øl. Det var kærlighed ved første blik. Eller tår.
Der blev hurtigt købt et sirups-bryg-kit hjem, det blev kastet i en spand sammen med noget humle. Og så skulle der være success.
Det var selvfølgelig ikke tilfældet. Øllen var fuldkommen udrikkelig.

Men det gik stærkt med at få de næste bryg i bogen, og så tog det ellers fart. Fra kiksede færdig set i tvivlsom kvalitet, hoppede Kim straks videre på de mere avancerde semi-grain kits og senere rigtig all grain, med rigtig korn.
i forlængelse af det siger Kim: Og så har jeg ikke set mig tilbage siden!

Men hvor lang tid tager det så?

Når man banker så mange øl afsted, som Kim gør. Så er det nærliggende at spørge: Hvor lang tid tager det at lave en god øl?
Til det svarer Kim selvsikkert: Jeg vil nok argumentere for, at en god øl kan være færdig på 7-10 dage, fra brygdag til servering. Det er den time frame jeg laver de fleste øl under pt.
Det afhænger selvfølgelig meget af hvilken gær man bruger, og hvor længe man vælger at tørhumle sin øl.
Eksempelvis fortæller Kim, at hans Kölsch var færdig på bare 6 dage. Mens den noget tungere Quarantine Double IPA er 9-10 dage under vejs.

“Covid-19 Bajs”

Hjemmebrygget Double IPA

Quarantine 2.0
Double IPA
7,9%

Quarantine 2.0 er et genbryg af den bedste øl Kim nogensinde har lavet. Hvilket også er den øl, der har givet ham titlen (i min bog) som danmarks bedste håndbrygger. Jeg har smagt den flere gange nu. Blandt andet side om side med to af de bedste Double IPAér i Danmark, Big Doink fra Gamma og Double Dippy Doo fra Dry and Bitter.
Det er et hårdt feldt! Blandt andet fordi Double Dippy Doo er en afmine yndlingsøl. Men selv i den sammenhæng, stod Kim distancen.

Når du som håndbrygger, kan lave øl der uden problemer kan måle sig med de bedste indenfor genren. Så beviser det altså virkelig, at du har noget at byde på!

Udover at være sindssygt fyldig, cremet og proppet med humle. Som man kender det fra andre New England IPA´s. Så har øllen her også nogen lidt anderledes noter af kokos og annanas. Hvilket gør den til sin egen.
Det her er klasse håndværk. Hvilket de efterhånden mange anmeldelser på Instagram og øl-appen Untappd bevidner.
Der er ingen tvivl. Quarantine 2.0 er et fantastisk stykke håndværk og scorer fuldt hus.

6/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Men hvad byder fremtiden for Hops & Haze?

Det er et spørgsmål Kim selv er lidt tilbageholdende omkring.
Udover at kunne sælge sit øl i mindre skala. Så er han selvfølgelig meget interesseret i at kunne samarbejde med allerede etablerede bryggerier.
Jeg har blandt andet hørt et rygte om, at Alefarm har haft fat i ham, omkring et samarbejde. Kim er selvfølgelig en beskeden sønderjyde.
Men jeg spår en stor fremtid for Hops & Haze Homebrewing.
Forhåbentlig kan navnet ændres til Hops & Haze Brewing en dag.

Det er er hvert fald ikke det sidste vi har set til kim!
Følg med på kim´s Instagram lige her:

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Lars Skovgaard

    Kan man købe hans øl? Synes ikke, at kunne finde de
    .!

  2. Jeppe Kleitrup

    Kim er fucking sej, han fortjener al den ros han kan få :)

Smid en kommentar