Krug – Champagnen over dem alle?
For mange år siden havde jeg mit første møde med Krug Champagne. Det var noget så hyggeligt som en ½ flaske der blev delt med min meget unge kæreste og hendes mor, en nytårsaften. Siden den dag har jeg været overbevist Krug-fan. Jeg har med glæde drukket meget Champagne i de efterfølgende år, men aldrig fundet et andet Champagnehus som altid er top kvalitet, uanset hvilken cuvée der serveres.
Denne fantastiske følelse af Krug var jeg inviteret til at dykke lidt længere ned i, en sensommerdag i godt selskab. Vinene blev i løbet af dagen præsenteret af ingen anden end Oliver Krug, som er 6. generation af Krug familien! Det kunne ikke være meget bedre. Moet Hennesy der er ejere af Krug, stod for et fantastisk program i løbet af dagen. Da Krug er det bedste af det bedste, blev niveauet fra start lagt højt og holdt der. Første lokation var en privat villa i Skovshoved, hvor der blev serveret Krug i forskellige udgaver, alt sammen i lokaler der passede den enkelte cuvée.
Første glas blev serveret i atelieret og Olivier Krug fortalte historien om hvordan denne Champagne er den mest enkle af alle fra Krug. Én mark, én drue, ét udtryk, sammenlign med musik og du har her en solo. Vinmarken ligger midt i byen Mesnil og dette unikke mikroklima giver denne vin. 2000 årgangen var en vanskelig årgang i Champagne distriktet generelt, men netop denne mark blev ikke ødelagt af årets haglstorme. Vinen er fremstillet på 100% Chardonnay.
2000 Krug, Clos du Mesnil, Brut Blanc de Blancs, Champagne – For mig er dette langt fra en enkel vin, nærmere tværtimod. Det er kompleks med en bred vifte af både duft og smagsnuancer. Her mixes grønne æbler med fin citrusfrugt. Underliggende er der frisk smør og brioche. Og som et altid bærende element i Clos du Mesnil er der smagen af flint.
Herefter havde hus-kokken David Johansen fra Kokkeriet tilberedt lidt herligheder til os. En flabet servering af sild med svampe m.m. Spektakulært anrettet på et ur. Retten var tilpasset Vintage 2000, men vi smagte også 1998, for at få lidt kontraster.
2000 Krug, Vintage, Champagne – en vin hvor balance er nøgleordet. Her står alle komponenter flot til hinanden og intet stikker ud. Stor fylde, men samtidig lækker friskhed. En stor vin.
1998 Krug, Vintage, Champagne – en langt mere aggressiv årgang, hvor en meget varm august skabte stor smagskompleksitet. 1998 er én af kun 2 Vintage Krug hvor Chardonnay er den dominerende drue. På trods af Chardonnay dominansen var det dog årgangs urkraft der styrede indholdet i glasset.
Herefter fik vi fornøjelsen af at lytte lidt til en Grande Cuvée, som er husets mest komplekse vin. Deres visitkort, hvor målet er altid at producere det bedste af det bedste! At fremstille små høreapparater til os, var måske i overkanten, men alligevel blot en del af den nærmest overdrevne gode stil. Nævnte jeg at Champagnen smagte ligeså fremragende som Grande Cuvée altid gør.
Største nyhed i de seneste 50 år hos Krug er at man nu endelig oplyser degorgeringstidspunkt på flasken. Det er det tidspunkt hvor flasken modtager sin endelige kork og den sidst likør for at blive afsluttet. Herfra starter selve udviklingen af Champagnen. Derfor er dette tidspunkt så vigtigt. En Champagne der har fået sin sidste kork for ½ år siden, smager markant anderledes end en flaske der fik den for 3 år siden. Nu kan du aflæse dogorgeringstidspunkt på Krug ved hjælp af en Krug ID kode der står i 6 cifre bag på flasken. Vores flaske havde ID 212021. Umiddelbart siger de første 3 cifre at denne flaske er degorgeret i 2. semester af 2012. Resten af nummeret skal du bruge når du taster koden på Krug.com her får du så den endelige forklaring med hvor mange basisvine der har været brugt, for at skabe denne flaske, samt langt mere information.
Vi aflsuttede en herlig eftermiddag på terrassen med endnu en god servering og rigelige mængder Krug Rosé!
Som afslutning kørte vi til Hotel d’Angleterre, som er én af 2 Krug ambassader i Danmark. Her havde chefkok Ronny Emborg anrettet en praftfuld ret med bl.a. kammuslinger. Den passede perfekt til aftenens sidste glas Krug, Grande Cuvée.
Tusind tak til Krug for denne herlige dag, og fremragende historier om Krug Champagne.
Vil du vide mere om Champagne, er her en guide.
Hvilken Champagne er din favorit?
Stik os en kommentar-
God og spændende artikel, Frederik. Jeg har også været Krug-fan i mange år. Du har helt ret i, at Krug er kvalitet og klasse. Dog synes jeg, at priserne på Krug er i toppen:( Men ved nærmere eftertanke, så har jeg vist altid ment, at god champagne er for dyr:)
God søndag /Jan -
Av, det er nogen af en sværvægterrunde, du var ude i dér, Frederik. Jeg sidder med et længslens suk. Hvad er det for dig, der hæver Krug over alle de andre?
Alt godt
Rasmus
Comments