Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Vild, vildere, vildest

VIN UDEN PIS: Vild, vildere, vildest
Vinhjernen

Det er efterår. Det er vildtsæson. Hvis du selv er jæger, har du allerede været i tweedtøjet adskillige gange og fået luftet din side-by-side med engelsk skæfte og sidelåse. Måske har du endda skudt noget, men ellers har du bakket på din pibe fyldt med rød Orlik, mens du har nydt solopgangen og undret dig over det udeblevne andetræk. Eller også vaper du og skyder med lerduebøsse, who knows?

Men når krabaterne fra vildtgalgen skal skylles ned, er det jo vigtigt at der er ordentlig most i kopperne. Og som altid her på kanalen er vi klar med en hjælpende gane og en forhåndssmagning af potentielle muligheder. Lad os lige opridse et par velmente retningslinier. Hønse- og vadefugle, dvs. fasaner, agerhøns, snepper og bekkasiner er glade for pinot. Gerne fra Bourgogne og gerne med alder.

LÆS OGSÅ: Gratis vildtkogebog – mere end 50 vildtopskrifter

Andefuglene er ret vinvenlige. Drik, hvad du kan lide. Jeg er glad for rødvin fra Nordrhône, men det kunne være alt muligt ande(t). Hårvildt skal have kraftig rødvin, gerne med en sødmefuld fornemmelse. De grenachebaserede vine fra Sydrhône er oplagte, men det kan også være Napa cab, bolgheri, bordeaux. Tænk stort og klassisk og det er bedre at vinen er lidt for dyr end lidt for billig.

LÆS OGSÅ: I sæson: Vores bedste opskrifter med svampe

 I testen blev vinene prøvet af til både gråand, fasan og kronvildt og alle vinene indgår fint i vildtsammenhæng. Der var en del  Rhônevine men også bidrag fra Ribera del Duero, Priorat og Rioja og en enkelt flaske bourgogne havde også fundet vej.

Vine til vildt 2021

Louis Jadot Chorey-Les-Beaune 2015 

Pris: 169,- (normalpris 259,-) 

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt 

Begyndende modne træk I næsen, men også  parfumeret frugt nedenunder. Munden har fin, intens syre og  lette tørre tanniner. Frugten er lidt på retur, men det er stadig en god ledsager til fasan og agerhøns. 


Terroir al Limit Històric Negre, Priorat 2018 [BEDST I TEST]

Pris: 199,- (normalpris 249,-) 

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt 

Garnacha og cariñena fermenteret i lukkede cementtanke og uden fad.  Næsen er sart parfumeret af frugt og med blid røgduft. Munden er æterisk let og saftig med kniplingefin syre og et krydret tannisk haps til sidst. Skøn vin til både hønse- og andefugle. 


Château La Nerthe CndP 2016

Pris: 419,- (normalpris 469,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Dejlig tæt næse med masser af intens rød frugt, sød bålrøg og vilde urter. Koncentreret mund med markeret alkohol-attak men der er frugt og tanniner til at holde alkoholen i skak. Drik sval til fede cuts af vildsvin eller velfodret gråand. Dekantér gerne, den bliver bedre med luft.


Clos de Caveau ”Les Bateliers” 2019

Pris: 149,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Mild, sødlig næse af røde bær. Let og tør, men læskende mund med rustikke tanniner og fin syre. Jeg kan godt lide det ærlige, enkle udtryk men jeg synes, den koster i overkanten.


Domaine La Bouïssiere Gigondas 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 185,- v. 6

Forhandler: Jysk Vin

Nydelig, parfumeret næse, der dufter af hindbær og rålakrids på herlig rhôn-sk vis. Tæt, fyldig og juicy mund med  homøopatisk sødme og finkornet tannin. Glimrende vin til velhængt hårvildt eller en gås.


La Bastide Saint Dominique Côtes du Rhône 2019

Pris:  105,- v. 6

Forhandler: Jysk Vin

Slank næse med rabarber og garrique. Knastør mund med rigelige upolerede tanniner. Der er blid frugt og pænt syrebid på en rank vin, der godt kan tåle at ligge til næste jagsæson.


Contino Rioja Reserva 2016

Pris: 195,- v. 6 stk

Forhandler: Jysk Vin

Varm krydret næse med kirsebær, pibetobak og kokosnoter fra amerikansk eg. Overraskende elegant og let mund med bløde tanniner, fed frugt og tør finish. Drikkevenlig rioja i den lette ende og  glimrende vildtledsager.


Viña Mayor Ribera del Duero Reserva 2016

Pris: 169,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Masser af rød frugt og et lille animalsk pift i næsen på denne. Behagesyg, læskende og meget drikkevenlig mund med fin, blid balance.


Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar