Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. marts 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Frankofil!

VIN UDEN PIS: Frankofil!
Vinhjernen

For dulen da, hvor skylder vi livsnydere Frankrig meget. Ikke nok med at landet har givet os det franske køkken og dets kæmpe kokke-kaliffer, så er der al vinen, der stadig er den bedste i verden, der er croissanterne og pastisen, cognacen og alt muligt andet godt. Læg dertil en middelhavskyst med sol og sandstrande og Edith Piaf. Assez parlé !!!


Min kærlighed til vin blev grundlagt i studentertiden, hvor jeg købte bordeaux i Irma og omhyggeligt gemte til Hugh Johnsons årbog sagde de var drikkemodne. Så nu er det på tide at lade Tricoloren vaje og give Frankrig en fortjent hyldest. Temaet denne gang er ”frankofil”.

Der er kommet både hvidt og rødt ind til test og mange tak for det, begge vintyper er lige godt forankret i fransk kultur. Et glas hvid Loire til en gang moules og rød bordeaux til” gigot a sept heures”, n’est ce pas?

Vi er både i Bourgogne, Bordeaux, Rhône og Loire i denne test og mere klassisk bliver det vel ikke. Men glem nu ikke Provence, Languedoc, Roussillon, Jura, Madiran, Bandol eller Alsace. Der er væg til væg vin i La France.

Frankofil

Clos du Mont-Olivet Chateauneuf-du-Pape 2020
Pris: 279,- v. 3 stk. (normalpris 329,-)
Forhandler: Jysk Vin
Næse med modne blommer og lakrids. Kraftig mund med rigelig, ru tanniner og subtil sødme. Sydrhônsk kraftkarl, der fortjener 3-5 år i kælderen eller nogle timer på karaffel. Drik til braiseret svineskank eller til jul. NB: Markant bedre dagen efter.


Domaine Alary ”La Gerbade” Côtes du Rhône 2020
Pris: 109,95 v. 6 (normalpris 125,-)
Forhandler: Jysk Vin
Lidt lukket næse, der kræver en svingtur inden du får sorte kirsebær og blid fadduft. Munden er struktureret og saftig med nydelig balance. Fin.


Domaine Clos du Fief Juliénas 2021
Pris: 142,- v.6 (normalpris 159,-)
Forhandler: Jysk Vin
Herligt, at se lidt beaujolais. Næse med masser af primær frugt og et urtet touch. Saftig, slank mund med blidt tanninbid og tør afslutning.


Florian Mollet Sancerre Rouge 2019
Pris: 169,- (normalpris 259,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Jeg får ikke meget pinot-duft eller næse i det hele taget. Men munden, der! Læskende, syrespændt og med høj drinkability. Det kan da også noget.


Chateau Cailleteau Bergeron 2019 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 110,- v. 6 (normalpris 125,-)
Forhandler: Jysk Vin
Hold da op, der er smæk på fad og solbærfrugt i næsen, der dufter af eg og vanilje. Munden er cremet og med behageligt tannisk bid og det hele er faktisk ganske rart. Især til prisen, der er yderst rimelig. Et år i kælderen til at integrere fadet, så skal du se løjer.


Domaine La Colliére ”Les Bergeronettes”
Pris: 105,- v.6 (normalpris 119,-)
Forhandler: Jysk Vin
Næsten starter lidt reduktivt, men med luft kommer der sorte bær og blid fadduft. Munden er en diskret charmetrold med bløde tanniner og fin syre. Glimrende vin i charmerende underspillet stil.


Florian Mollet Chenin Blanc, Loire 2021
Pris: 89,- (normalpris 129,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Frisk næse, med sarte, florale noter. Læskende, sprød mund med intens syre. Dejlig og typisk chenin blanc.


Lea Schaller Domaine Orion Petit Chablis 2020 [BEDST I TEST]
Pris: 155,- v.6 (normalpris 185,-)
Forhandler: Jysk Vin
Helt nyt domæne fra 2019. Klassisk, flintet og behagelig næse. Munden er behageligt crisp med et mineralsk touch og glimrende balance. Ret flot vin.


Domaine Bouchié-Chatellier Premier Millèsieme Pouilly-Fumé 2021
Pris :179,- (normalpris 279,-)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Så er der sauvignon blanc. Næsen har grønne noter af nyudsprunget hyldeblomst og umodne stikkelsbær. Munden er knastør, sprød og aldeles læskende. Skolebogs Pouilly-Fumé og glimrende.


Louis Jadot Macon-Lugny ”Le Bouchet ” 2020
Pris :139,- (normalpris 199,-)
Forhandler : Kjær&Sommerfeldt
Sart næse med let fadstrejf. Sprød, balanceret og nydelig mund. En vin, der understreger, at der ikke er nogen grund til at rynke på næsen af Macon. Nydelig!


Stik os en kommentar

Smid en kommentar

ANNONCE