Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. april 2024

Scroll to top

Top

3 kommentarer

Treetop: Den sidste nadver på Munkebjerg

Nicolaj Møller
Webmasteren

Indrømmet, gastromændene bliver aldrig trætte af en weekend på Munkebjerg. Smukke omgivelser, wellness, gastronomi og gambling – whats not to like?

Munkebjerg ligger smukt i skoven ved Vejlefjord med Vejle Golf Club som nærmeste nabo. Denne weekend i starten af november er turen ud til Munkebjerg smukkere end nogensinde; indhyllet i røde, brune og gule farver.

Vi er naturligvis taget til Munkebjerg for at nå en sidste aften på restaurant Treetop med Nicolaj Møller bag gryderne.

Nicolaj har netop annonceret, at han stopper som chefkok på Treetop ved årsskiftet. Med andre ord, er det ved at være sidste udkald, hvis du skal nå at sætte tænderne i Nicolaj Møllers Treetop!

Efter en dag i Munkebjergs lækre spa & wellness område, indfinder gastromændene sig i restauranten ved 17-tiden.

Udsigten fra den intime restaurant er intet mindre end smuk her på grænsen imellem oktober og november, hvor skovens nuancer spænder fra den mørke brun over dybrød til lysende gul.

På trods af den smukke udsigt, stjæler køkkenet hurtigt vores fokus.

I køkkenet står Nicolaj Møller, som kaptajnen på en komandobro. En bro han har stået på i 6 år med stor succes. Men nu nærmer æraen sig sin afslutning.

Nicolaj Møller
Nicolaj Møller i sit rette element

På trods af at der er mindre end 30 min. til service og udsigt til en fyldt restaurant, udstråler Nicolaj en overraskende ro, der tydeligvis smitter af på det fem mand (m/k) store team.

Fra første ordudveksling fornemmer man, at Nicolaj brænder for sit fag og for Treetop. Nicolaj Møller er efterhånden blevet 28 år, er uddannnet fra Schackenborg Slotskro og fik allerede som 24 årig overrakt nøglerne til køkkenet på Treetop.

Nicolaj kalder selv køkkenet for et kompromisløst europæisk køkken – franske saucer, italienske kryderier, danske grøntsager, bare for at nævne nogle af elementerne. Resultatet er velsmagende mad der på en og samme tid virker friskt, sprødt og moderne, og som samtidig har masser af smag og dybde. Her er ikke dogmer, som vi ellers har lært dem – udover brugen af de bedste råvarer.

“Jeg søger og finder inspiration overalt – hos andre kokke, på restauranter, i naturen, ja endda på sociale medier. Fx glemmer jeg aldrig et måltid hos Esben Holmbo Bang på Maeemo i Oslo. Det var simpelthen så gennemført fra vi trådte ind ad døren og til måltidets afslutning. Det var ekstremt inspirerende.” Siger Nicolaj

“Jeg vil gerne lave visuelt smuk mad. Mad man gider kigge på – uden at gå på kompromis med smagen!”

“Med udgangspunkt i sæsonens råvarer udvikler vi først en ret med masser af smag. Alle kan lave en stodderret der smager fantastisk. Men herefter går vi igang med at udvikle en visuel smuk ret.

Den sidste nadver

En aften på Treetop starter naturligvis med champagne og østers – serveret i vinkælderen a la de hellige haller under Munkebjerg Hotel, men det er selve retterne, der står stærkest i hukommelsen.

Den knastøre og supersprøde vintagechampagne fra Charles Gardet

De glinsende boller

Tilbage blandt trætoppene serverer Nicolaj sin personlige udgave af mormorboller med tandsmør; det blødeste briochebrød mættet og penslet med smør, så brødet fremstår fuldstændig glinsende og uimodståeligt.

Nicolajs glinsende boller

Som om det ikke var nok og slet ikke fordi brødet mangler det, akkompagneres brødet af en sand trippel tollo af en smørservering, bestående af Arla Unika smør med Læsø-salt, friskost og olivenolie! Hold mine jetonner det er godt!

Årets ret

Igennem sine år som chefkok hos Treetop, har Nicolaj opnået et hav af nomineringer og priser. Senest Danske madanmelsers Årets ret i kategorien HAV.

Retten med letsaltet helleflynder indhyllet i en sat cremefraiche med en sauce på dashi (den japanske bouillon på tun eller bonito) og ikke mindst toppet med Prunier caviar, er efterhånden blevet en signaturret på Treetop Restauranten i Vejle.

Årets ret

– Retten er utrolig enkel. Der er ikke noget at gemme sig bag. Derfor skal den også sidde lige i skabet, siger Nicolaj Møller.

Og i skabet sidder den! En fjerlet ret med et feminint udtryk, som har fået tilført noget dybde via dashien.

Og nu vi er en tur i havet, er næste ret endnu bedre end Årets ret. Torsk, dild og spids spillede hovedrollerne i aftenens ubetinget bedste servering med fuld fart på både syre og dildsmag!

Rådyret og den japanske Yakatori-revolution

Yakatori-grillen har for alvor gjort sit indtog i de danske restaurantkøkkener. Det er efterhånden mange år siden Paul Cunningham grillede andehjerter og “chicken oisters” til gastromændene på Henne Kirkeby Kro. Siden er den den lille japanske bordgrill blevet allemands eje – og det forstår man godt. Der er noget hyggeligt over det lille agregat og de klassiske grillkul giver en velkendt duft og smag, der sætter gang i både sanser og minderne.

Yakatori-grillet rådyr

Comté-kunst

Endnu en ret der er blevet nomineret til Årets ret kommer til bordet – denne i kategorien Økologisk ost, som Landbrug & Fødevarer uddeler.

Den visuelt dragende ret tager udgangspunkt i en 18 måneders økologisk comté, skåret i meget tynde skiver, der hver især er smurt med en hjemmelavet creme af vintertrøfler (lavet af trøffelrester, så intet går til spilde), inden de bliver lagt sammen igen under pres. Resultatet er smukke bånd af henholdsvis gullige og sorte striber foldet til små løkker. Disse løkker udgør tilsammen en lille blomst på tallerkenen, som ligger på en lys creme lavet af de rester, der opstår, når de tynde skiver af comtéen skæres, samt saltet citron og hvid soja. Halleluja! Derfor bør ost ALTID have en plads i enhver tasting menu. Mere ost tak!

Comté-kunst

”Vi har valgt en forholdsvis mild comté, som smagsmæssigt ikke er alt for overvældende. Det har vi erfaret, at vores gæster foretrækker. Det giver også plads til, at man kan fornemme trøflen, mens henholdsvis den saltede citron og den hvide soja giver en let bitterhed og masser af umami,” siger Nicolaj Møller.

Dessert game galore

Dessertgamet på Treetop er en historie for sig.

Prikken over dessert-iet er petit fours vognen med hjemmelavede lækkerier. På dette tidspunkt af atenen er det ikke længere sulten, der dominerer. Alligevel skal vi prøve en af hver. Det hele bliver skyllet ned med den lækreste grappa fra Gaja.

På spørgsmålet om hvad der nu skal ske, svarer Nicolaj Møller “Det må fremtiden vise”. Vi må vente i spænding – både med at finde ud af, hvem der får glæde af Nicolajs køkkenkunst og hvem Munkebjerg hiver op af hatten som efterfølger på restaurant Treetop.

Next stop: Blackjack bordet på Munkebjerg casino!

Book dit næste gourmetophold på Munkebjerg

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Anders Hallundbæk

    Jeg kommer i hvert fald til at savne ham. Som (relativt) flittig gæst de sidste 5-6 år, så har Nikolaj en stor plads i mit madhjerte. Har heldigvis fået en booking d. 16. december, så man kan få en absolut sidste smagsprøve.

    • God stil! Mon ikke vi snart for Nicolajs madkunst at smage igen?

Smid en kommentar