Ægte italiensk stemning på San Giovannis Trattoria
Det er efterhånden mangel på italienske restauranter i Aalborg, faktisk eksisterer der kun 4-5 stykker, og kun 2 af dem kan jeg få min kære kone til at tage med på (og ønsker du reelt at besøge). Så da San Giovanni for nylig åbnede deres Trattoria i stueetagen måtte vi naturligvis forbi. Under besøget havde jeg fornøjelse af, at nyde et enkelt glas vin med indehaver, restaurantchef og ven Mikele Volpi, og benyttede lejligheden til at stille ham et par spørgsmål om tankerne bag omlægningen af San Giovanni.
Vi får en flaske vin stillet an, og skænket op – flasken bliver stående, jeg smager på varen, den er sgu godkendt – Jeg håber bare de beholder denne vin på kortet altid, lad være med at reparere noget som bare fungerer – rund, blød og frugtig.
Hvad betyder Trattoria?
”Trattoria betyder ‘traktørsted’, og er egentlig betegnelsen for et spisested i Sydeuropa hvor niveauet for service ligger en smule under restaurantniveau, altså indretning, anretning og det at man ikke kan reservere bord. Faktisk handler det om, at man som gæst bare kommer forbi og spiser en omgang aftensmad med et glas vin eller en øl, og smutter igen, ikke så meget fornemt over det. Hvis det skal gøres helt autentisk, så burde vi faktisk ikke have menukort, men blot servere dagens retter efter indkøb af råvarer”. Jeg tilføjer: Og det er sgu da noget som alle kan forstå!
Imens lander vores først retter – Bruschetta med marineret tomat og mozzerella og med skalstegt tun og brændte peberfrugter samt vitello tonnato, rosestegt kalvefilet med tuncreme – ingen klager herfra og ej heller fra min bedre halvdel, det smager virkelig lækkert!
Da du valgte at lave denne del, altså gå fra gourmet i stuen til kælder, hvad var dine tanker så?
”Man må følge med tiden, og segmentet for gourmet er mindre end for blot få år siden, og da vi har mulighederne og størrelse til at bære begge dele, ja så skulle det prøves. Dem som har besøgt vores vinkælder ved også, at det er ren hygge, så muligheden for at udvide disse rammer, var vigtig for mig.”
Hvordan synes du, at et land som Danmark klarer sig i forhold til de italienske restauranter som findes i forhold til autencitet og originalitet?
”Det er svært næsten umuligt at flytte den Italienske autencitet til Danmark. Italienerne er så tro mod deres egen regions råvarer og køkken at det er vanskelig at forankre i Danmark. Hvis man skal gå i detaljer, så hedder det jo slet ikke italienske restauranter, men bestemt efter region, altså Toskansk eller Milanesisk, og her bliver det vanskeligt, så generelt er alle restauranter i Danmark nærmere en fusion af regionerne i Italien, og det fungerer egentlig også bedst i forhold til det danske klientel. Min ambition er at lave enkel og ærlig mad, som har italienske rødder. Det føler jeg, er det rigtige for mig”.
Apropos mad, så kommer der en lille lækker dele pizza med parmaskine, ruccula og parmesan ind, og hvis du indtil nu har snydt dig selv for at smage deres pizzaer, så er det med at komme igang, de smager himmelsk.
Hvilke 3 områder bør den bedste italienske restaurant fokusere på?
”Jeg er glad for du spørger: ”Enkelhed, køkkenstil, råvarer. Men når det så er sagt, må man også kigge på sit gæstesegment i det område man er i, og sørge for at du leverer det som gæsterne efterspørger – det giver sig selv”.
Næste hovedretter bliver serveret, dem vælger vi også at deles om, det er klassisk lasagne og osso buco med risotto og peperonata. Vi er ved at være en smule mætte, men smages det skal det altså, og det er enkelt og til at forstå, sådan som italiensk mad bør være i min verden.
Onde tunger vil jo hævde, at Italien først blev verdenskendt som vinproducerende land, da de valgte, at importere franske druer og arbejde med dem – hvad mener du om denne påstand?
Mikele smiler ved sig selv og løfter glaset – ”Skål, ja det er jo svært at komme uden om, at første vin Robert Parker gav 100 point var Sassicaia som jo er på Carbernet og Franc, og det må siges at være en præstation, som virkelig satte Italien på verdens vinkort, men vi skal heller ikke glemme, at det var italienske vinbønder og vinmagerers præstationer. Men Italien forstår sig på vin og producerer vin i verdensklasse, det er bare vigtigt, at huske på, at kvalitet koster penge. Desværre kommer der dog for meget tvivlsom Ripasso, Amarone og Barolo til Danmark, som jeg mener på sigt kan skade italiensk vins troværdighed.”
Jeg er tilbøjelig til at give Mikele ret, god vin koster penge, sådan er det bare – nå nu skal der noget sødt til – “Træk-mig-op-kage” (Tira-Mi-Su) og Chokolade/kaffekage med vanilieis, det med desserter kan San Giovanni altså, en herlig afslutning på vores middag.
Hvis du spørger mig, så fungerer formålet med San Giovanni Trattoria. Vi observerede mange gæster, som kom ind fra gaden, bestilte en hurtig om gang pasta med et glas vin, og gik igen – hurtigt og enkelt. For mig at se, så har vi naturligvis den slags restauranter i form af cafeer og mindre steder i Aalborg, men man kan rent faktisk godt mærke, at dette formål er gennemtænk på Trattoria. Maden er til fornuftige penge, og ønsker du flere retter så kan man sagtens sammensætte sin egen tre-retters for omkring 300 kr., og det er i min verden ganske rimelig.
Velbekomme!
Hvor går du i øvrigt hen når du får lyst til noget italiensk?
Stik os en kommentar-
Fellini!!! Fuld valuta for pengene, vidunderlig betjening og skøn stemning :) Dog må jeg indrømme, at næste gang nok bliver på San Giovanni, bare lige for at se, hvordan det er blevet efter ombygningen.
/Anne
-
Hej Anne,
Puha – det er længe siden jeg har besøgt Fellini og hånden på hjertet, det var altid mit anden valg i forhold til San Giovanni, gode pizzaer og pastaretter, men jeg synes aldrig rigtig deres menuer har kastet noget større af sig, og så er det nok bare mig, men deres stole irriterer mig grænseløst :-) Men når det så er sagt, så får man da meget for sine penge, men læg vejen forbi Trattoria, jeg tror du synes om det.
-
Comments