Stockholm: Her kan du (også) spise og drikke
Stockholm er en lækker by. Altså den er smuk, romantisk og alt det der, og så finder du masser af tjekkede restauranter, vinbarer og lækker, lækker kaffe – også uden at dit visakort bliver totalt rødglødende. For Stockholm er mere end Frantzén, Gastrologik og de andre berømte michelintempler.
Går turen til Stockholm, er der nok at lave. Den smukke svenske hovedstad ligger så elegant med vand over det hele, og byen har den der skønne vibe af noget gammelt, romantisk og sært cool på samme tid. Nærmest som en lidt større og lidt mere selvsikker udgave af København – et sted, hvor armbevægelser er lidt større, og hvor det hele alligevel føles underligt velkendt (hvis du da forstår, hvad de rare svenskere siger).
Når du er i Stockholm, skal du selvfølgelig slentre rundt i Gamla Stan, tage en sejltur på vandet og besøge Vasa Museet, der er et krigskibsmuseum i absolut verdensklasse.
Men du skal også spise og drikke i Stockholm, og det kan du gøre på mange måder – fra oldschool hyggelig husmandskost til det topmoderne og kantede. Fra det helt billige til det meget, meget dyre.
Og selvom Stockholm har nogle af verdens bedste restauranter – fx berømte trestjernede Frantzén – så behøves du ikke gå Michelin-amok for at få en skøn oplevelse. Der findes nemlig masser af tjekkede, hyggelige og lækre steder, som ikke nødvendigvis ruinerer dig – og hvor du kommer langt for pengene, fordi den svenske krone har en meget attraktiv kurs sammenlignet med den danske.
Så her kommer et par gode bud på, hvor du skal tage hen i Stockholm – i hvert fald baseret på mit seneste besøg i byen (og på et par tidligere besøg).
Fotografiska – Frokost på Fotografiska Bistro Bread & Wine
Udover at være Stockholms mega cool museum for fotokunst byder Fotografiska også på en absolut skøn restaurant – tilmed med vild udsigt ud over Stockholms havnefront og med forlystelsesparken Gröna Lund i baggrunden. Faktisk har de flere restauranter – dels Bistroen, som jeg spiste frokost i, og en mere ambitiøs aftenrestaurant, som jeg dog ikke har prøvet kræfter med.
Men på Bistro Bread & Wine fik jeg en virkelig lækker frokost, lavet af nordiske råvarer i den der velsmagnede og mættende nordiske bistrostil, som virkelig har vundet mit hjerte de senere år. Her nød jeg to meget mættende retter (én af dem ville have været nok), der til en pris af omkring 150 svenske kroner hver var lidt af en bargain hvad angår mættende og velsmagende mad.
Bedst var den vegetariske kebabpizza med svamp, creme fraiche og knasende rødkål med et varmt juleagtigt touch fra nelliker. En anden god ret var braiseret oksekød i en dejlig sovs.
Vinkortet er i øvrigt delt op i stilarter i stedet for områder og producenter – og det kan jeg godt lide, for så kan de knap-så-vinkyndige også finde rundt og finde en vin til netop dem.
Gaston vinbar – Fræk vinbar, tidligere ejet af Frantzén
Er du vintørstig og har bevæget dig ind i den smukke, men også ellers lidt turistede Gamla Stan, så er Gaston Vinbar stedet at søge hen. I et intimt kælderlokale finder du en moderne vinbar med masser af fræk naturvin på kortet – og serveret i lækre omgivelser af træ, der virkelig får én til at føle sig hjemme og slappe af.
Kortet er varieret, og der er noget for enhver smag. Jeg gik fx ombord i en absolut fremragende chardonnay fra Jura, godt oxideret og til en pris af 145 svenske kroner et virkelig godt køb.
Jeg var også sulten her og havde lyst til at gå ombord i deres mange snacks – blandt andet Korean Fried Chicken – men da jeg var på vej ud at spise, måtte jeg vente med det til næste besøg.
Tak – Storby-cool asiatisk-nordisk restaurant i festhumør
Et tjekket, cool og vældigt moderne spisested er Restaurant Tak. Tak betyder her ‘tag’ og henviser til, at restauranten ligger på 13. etage i et højhus med udsigt ud over byen. Her ligger den moderne restaurant, der laver yderst velsmagende asiatiske serveringer af svenske råvarer – og til en pris hvor alle kan være med. Således betalte jeg 695 svenske kroner for tolv serveringer af virkelig høj kvalitet. Hertil kom så 495 for drikkemenu – altså i alt 1200 svenske kroner, svarende til 834 danske kroner, for en aldeles fremragende aften.
Der er gang i Tak, hvor der er plads til rigtig mange gæster. Stemningen er festlig og løssluppen, og maden, der kommer ind i flere heats, er virkelig god. Bedst er blandt andet en østers med sakura-eddike, shiso og blommer, ligesom stedets tatar med cremefraiche, sort hvidløg og karameliserede hasselnødder er ren, rå velsmag. Også desserten, en creme brulee tilsmagt med soja er fræk. Ja, faktisk er det hele virkelig godt.
Drikkevarerne kommer også godt omkring i form af flere glas vin, sake og en yuzu-sake til desserten – sidstnævnte fungerer dog ikke, da den mest bare smager af Schweppes lemon og fuldstændig overdøver smagen af desserten. Men ellers er der tale om gode matches.
Kaffetrekanten i Södermalm – Drop Coffee, Johan & Nyström samt Bageri Petrus
Udover god mad har Stockholm også en lækker kaffescene, hvor det sorte bryg gerne bliver ledsaget af svenskernes store kærlighed for sødt bagværk. Der er masser af kaffebarer rundt omkring i byen, men et af de bedste steder at tage hen er området lige ved metrostationen Mariatorget i Södermalm. Her ligger nemlig Stockholms egen kaffetrekant, hvor tre forrygende steder ligger næsten dør om dør.
Det drejer sig om kaffebaren Drop Coffee, hipsterbageren Petrus Bageri (bogstaveligt talt lige rundt om hjørnet) samt kaffebaren Johan & Nyström på næste gadehjørne. Her kan du alle tre steder få kaffe af uhørt høj kvalitet – og rigeligt med hueklædte hipsters med lookalike vintagekameraer – og hos Petrus er både det søde bagværk og surdejsbrødet virkelig godt. Her er i øvrigt standardkaffen på store termokander også en oplevelse i sig selv.
Kvarnen – de måske bedste kødboller
Selvom Stockholm er rig på stobycool moderne spisesteder, hvor både den nordiske og internationale stil står skarpt og stramt, så er der ingen vej uden om ægte husmandskost, når nu man er i Sverige – og her taler vi altså ikke om IKEA.
Og her er Kvarnen i Södermalm et godt bud – pænt anbefalet af Gastromands egen The Johan. Her går du ind i en verden af de gode gamle dage, hvor old school bodegastemning møder et brasserie – og hvor menukortet består af ærkesvenske klassikere.
Således får jeg her den dansklingende klassiker skagenstoast. Det har dog intet har med Danmark at gøre, men i stedet er et af det svenske frokostkøkkens største klassikere med løjrom og rejer – og her med det frækkeste smørristede brød, jeg længe har smagt.
Jeg kunne sagtens nøjes med den skønne skagenstoast, men må også prøve kødbollerne, og det fortryder jeg ikke. De er blandt de bedste svenske kjöttbullar, jeg nogensunde har fået. På tallerkenen ligger fire store kødboller, spækket med smag og en let sødme. De er saftige og virkelig proppet med lækker fedme – og krydret med nelliker. Det hele får selskab af en fløjsblød kartoffelmos, sprøde agurker og en lingonsylt, der ikke er specielt sød, men i stedet har en perfekt bitterhed til at ledsage resten af herlighederne.
Så Kvarnen, der kan du godt tage hen – siger både jeg og The Johan.
Stik os en kommentar
Submit a Comment