Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

ÅRETS RET: Vinderne er fundet!

ÅRETS RET: Vinderne er fundet!
Feinschmeckeren

Vinderne af Årets ret med gris og Årets ret med fisk og skaldyr 2023 er fundet! Dommerpanelet i dette års udgave af konkurrencerne Årets ret med gris og Årets ret med fisk og skaldyr har rejst land og rige rundt for at smage og opleve de nomineredes retter.

Løbet var tæt, men en vinder i hver kategori er netop blevet udråbt på Axelborg i forbindelse med lanceringen af dette års White Guide. 

Vinder af Årets ret med gris

Dommerne har været vidt omkring i jagten på den rigtige vinder af Årets Ret med Gris.

Turen er gået fordi det nordjyske, nærmere betegnet Svinkløv Badehotel. Dernæst gik turen mod Trekantsområdet, først til Treetop i Vejle og sidenhen Sdr. Bjert Kro.

Turen sluttede i det østlige Danmark, hvor de to københavnske restauranter Mark og Norrlyst blev besøgt.

Efter fintælling af stemmerne blev en vinder fundet, og den er netop blevet annonceret ved dette års lancering af White Guide på Axelborg – vinderen af Årets ret med gris 2023 er Svinkløv Badehotel!

”Der er stor ros til tilberedningen og det faktum, at det virkelig lykkedes at holde råvarerne i centrum.

Vi kunne også rigtig godt lide tanken om grisen ved havet, som blev forstærket ved, at tværræbet fra den fritgående gamle landrace-gris blev serveret med en sauce med østers i,” fortæller dommerpanelet om retten.

Sejren betyder, at Svinkløv Badehotel for andet år gør sig bemærket i disse konkurrencers regi, eftersom de vandt Årets ret med fisk og skaldyr 2022 i fjor.

Stort tillykke til Svinkløv Badehotel og ikke mindst Oliver Bendi, som er hovedkreatør af retten.

Han var – ikke overraskende – meget glad for at modtage prisen. 

”Det er en stor titel og et ekstremt hårdt felt, så jeg er virkelig stolt af, at vi har vundet Årets ret med gris 2023 – især, fordi vi på Svinkløv Badehotel går så meget op i de grise, vi bruger,” fortæller souschef Oliver Bendi med reference til den sortbrogede danske landrace-gris, som går frit og hygger sig ved Dronninglund i det nordjyske, inden de bliver leveret til Svinkløv Badehotel.  

Titlen giver ydermere Oliver Bendi og den øvrige del af holdet på badehotellet endnu mere blod på tanden i forhold til at arbejde videre med de prægtige grise. 

”Vi har i denne uge netop modtaget otte grise, og de følgende to uger modtager vi 17 grise mere. Det er en fantastisk råvare, som vi vil fortsætte med at hylde her på Svinkløv.”

Vinder af Årets Ret med Fisk og Skaldyr

Årets ret med fisk og skaldyr blev en konkurrence mellem tre meget stærke restauranter i form af Novel i Aarhus, Domæne i Gødstrup og Falsled Kro i Millinge på Sydfyn.

Igen var der tæt løb, men i sidste ende gik sejren til Falsled Kro og køkkenchef Simon Juel Petersen, som diskede op med haler af lokalt fanget hummer svøbt i pighvarfars, trøfler og butterdej – en veritabel luksusservering, som begejstrede dommerne. 

”Der skal lyde en stor ros for at dyrke det klassiske køkken på så flot vis og samtidig have den helstøbte måltidsoplevelse i fokus,” sagde dommerne om retten.

Manden bag er selvsagt glad og stolt af prisen: 

”Jeg er utrolig stolt og glad. Det er mega fedt at kunne sige, at vi har en af landets bedste fiskeretter på kortet.

Det er en ret, som vi har brugt adskillige timer på at udvikle, så når en anerkendelse som denne kommer, betyder det virkelig meget,” siger Simon Juel Petersen, der er særligt glad for at vinde med denne ret, som i hans øjne virkelig omfavner alt det, Falsled Kro står for. 

”Det er en ret, der virkelig binder alle aspekter af Falsled Kro sammen.

Retten byder på masser af klassisk håndværk, saucen er stærkt inspireret af Michel Michauds pighvarsauce fra sin tid på Falsled Kro, og retten er anrettet på Jean-Louis Lieffroys (køkkenchef gennem 37 år på Falsled Kro).”

Især ét spørgsmål trænger sig nu på: Vil Simon Juel Petersen gøre Svinkløv Badehotel kunsten efter og gå efter at vinde Årets ret med gris i 2024? 

”Det kunne være utrolig sjovt at give det et skud. Vi får jo snart vores egne grise, og når de en dag er klar til at blive slagtet, melder vi os uden tvivl til Årets ret med gris,” garanterer køkkenchefen hermed. 

Gastromand ønsker begge vindere stort tillykke med sejren – vi glæder os allerede til næste år!


Om Årets Ret med Gris og Årets Ret med Fisk og Skaldyr

Årets Ret med Gris og Årets Ret med Fisk og Skaldyr er arangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Norma og Frode S. Jacobsens fond. Prisen gives til den kok og restaurant, som har formået at nytænke gris på en måde, der skiller sig ud fra det ordinære og skaber en unik, velsmagende spiseoplevelse på højeste gastronomiske niveau.

 I modsætning til en normal konkurrence, hvor de nominerede restauranter laver retterne på samme tid og sted på neutral grund, har dommerpanelet i Årets ret med gris besøgt restauranterne. Dermed har de kunnet servere deres ret i dens rette omgivelser.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jens Hørup

    Kan man finde opskrifterne på vinderretterne et sted?

Smid en kommentar