Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 1. april 2023

Scroll to top

Top

Vin
Ingen kommentarer

UDVALGT BLANDT MERE END 250 FLASKER: Disse 5 julevine er de bedste igennem tiden

UDVALGT BLANDT MERE END 250 FLASKER: Disse 5 julevine er de bedste igennem tiden
Webmasteren

I 9 år i træk har vi kåret Danmarks bedste julevin. Et win-win-win koncept for gastromænd, læsere og forhandlere. Men traditioner er til for at blive brudt.

Flere end 250 bud på Danmarks bedste julevin har vi smagt igennem tiden og guderne skal vide, at der har været mange suveræne bud imellem, så hvad er mere oplagt end at samle de bedste af de bedste for dig, kære læser?!

Udfordringen

Den klassiske julemenu er både fed, sød og syrlig – en kæmpe udfordring for enhver vin.

Derfor kigger vi efter syre, alkohol og sødme – i balance. For meget sødme vil skabe en oplevelse, hvor de søde elementer fra fx de brunede kartofler og sovsen kommer til at virke ”oversødet”. For lidt syre vil naturligvis skabe lignende oplevelse. Syren i vinen er utrolig vigtig for at kunne ”rense” igennem maden og netop hamle op med de søde elementer, så denne del er vigtig. Til sidst skal den have noget krop og volume – her kommer vinens alkohol ind i billedet.

Udfordringen…

Så her får du altså cremen af cremen blandt mere end 250 “julevine” inklusiv de originale smagenoter. Og hvem siger i øvrigt, at man ikke kan lave sin egen lille julevin-battle ved julebordet?


Rodney Strong, Knotty Vines, Zinfandel 2014

Gode gamle Rodney Strong” udbryder Webmasteren da det bliver afsløret, at den igen er i Top 5 – dog er det denne gang Zinfandel og ikke Carbernet Sauvignon fra tidligere. Årsagen er simpel – det er en stabil producent som leverer kvalitet år efter år uden den store slinger i valsen. Den er stringent – lige ud af landevejen – let at drikke og masser af duftnoter af tørret frugt, lakridsbolsjer, abrikos, Earl Grey Te, bagarmotte – lækker at få i munden – cremet og med god afsluttende syre. Kort sagt – en vindervin!



219,75 kr. pr. stk. hos Skjold Burne


Chateauneuf du Pape – Telegramme 2015

Et fantastisk bud fra Chateauneuf du Pape som har flot balance og god syre. Masser af duft af kirsebær, lakrids, mynte, tørret frugt, kærnemælk og en kølig duft og smag som passer virkelig godt til den gode fede julemad. Det var tæt på håndgemæng for vi kunne nå til enighed og til sidst blev det foreslået, at vi raflede om hvor på skalaen denne skulle placeres – heldigvis blev det da afgjort til sidst – uden kamp! Denne vin lå ikke højt på point i første runde, men efter havde været åbnet noget tid skete der små mirakler.



249 kr. hos Theis Vine


2012 Chateauneuf-Du-Pape Cuvée Du Baron Fortia

2014 gjorde denne vin sig særdeles bemærket, da dens bror “Tradition” og ikke “Baron” som denne gang. Den løb med første pladsen til alles store overraskelse. Det var den vine, som fik højest score overrall, da de blev rated. En mørk flot vin med en diskret lys kant, duft af peber kardemomme, kirsebær, “kaffeshot” insisterede Webmasteren på, kostald. Masser af syre i smagen og flot balance – præcis det du har brug for når du skal spise fed julemad.




190 kr. pr. stk. hos Bichel Vin


Lyngrove Platinum Latitude 2012

“Så kommer nr. 10 – det er Laudrup” råber MadFar – vi griner højlydt! Stemningen er god. Lidt mørk og lukket duft til at starte med, men lidt efter kommer der masser af syltede bær, hindbær eller mere specifikt – “De der tyske hindbær bolsjer man køber ved grænsen kommer det fra en af sønderjyderne!” Nej siger en anden “Det er Jenka-tyggegummi”. Men kunne fristes til at tro, at vi ikke tager det seriøst, men dette er kun få procent af alles smagsnoter. Ikke desto mindre er vi enige om, at den overrasker meget positivt og er et godt bud på året vindervin – en powervin uden at det bliver for meget.


189,95 kr./129,95 kr. ved 12 stk. hos Skovgaard Vine


2009 Silvanus, Edición Limitada

Bodegas Silvanus fra Ribera del Duero er bare blandt vores favoritvine, den vandt i 2011 og var tæt på at komme i finalen sidste år. Igen en flot duft af solbær, grønne urter, basilikum – cremet og fed smag med tilpas sødme og syre. Faktisk blev der under den blinde runde også gættet på noget spansk. Det overrasket mig ikke, at se Silvanus i finalen igen, det er en gennemført vin og burde i mine øjne være fast julevin hos D-wine.



Pris 199,95 ved D-Wine


SKÅL OG GLÆDELIG JUL!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar

ANNONCE