Weekendtesten: Knivskarpe Surudo
Edit: Der er efter anmeldelsens offentliggørelse blevet sået tvivl om knivenes oprindelse
Tilbage i december 2013 fik vi en henvendelse i vores forum, som vi havde noget svært ved at give noget kvalificeret respons på. Her blev vi introduceret til at knivmærke, Surudo, som vi bare blankt måtte erkende, vi ikke havde hørt om før.
Vores gode ven, Google, var mod al forventning også rimelig tavs. Men som vores forum-bruger, meatlover, gav dette anledning til at kontakte firmaet cibumic, der står bag knivene, blot for at blive lidt klogere – og her gemte der sig en pudsig lille historie, som I lige får med på vejen.
Historien bag
Umiddelbart gættede man ikke på et enkeltmandsfirma, men det viser sig sjovt nok at være tilfældet. Michael, manden bag, er uddannet ingeniør og har bl.a. gennem sine studier lavet projekter omhandlende skæreværktøj – for som han selv siger, har han af en eller anden grund altid godt kunnet lide knive – og er i øvrigt som mange andre lidt en grejnørd, som elsker fedt udstyr, og han har da også mottoet – helt i Gastromands ånd – man må ikke gå ned på udstyret! Under en udstationering i Los Angeles, havde han set sig lun nogle lækre japanske kokkeknive med en flot damascering. Men da de ikke var helt billige, gik han i den farlige tænkeboks, og nåede aldrig at købe knivene, før han familiemæssige årsager måtte flyttede hjem til Danmark igen.
Noget tid efter kommer jeg igen i tanken om disse lækre japanske knive, og undersøger internettet på kryds og tværs efter dette mærke, og må konstatere at de ikke sælges i Europa. Jeg begynder derfor at se mig om efter et andet mærke af japanske knive, men må erkende at som den sønderjyde jeg er, ikke kan forene mig med den høje pris knivene har i Danmark. Jeg kontakter derfor producenten, som jeg faldt over i USA for at forhøre mig, om jeg kan blive forhandler/importør af deres knive, men forhandlingerne falder til gulvet, da vi ikke kan enes om hvad listeprisen bør være.
Efter flere mislykkedes forsøg på at blive forhandler af diverse mærker, fik han ideen om at lave sit egen brand af knive, for på den måde at komme ud over uenigheder om listepriser mm. – og samtidig kunne påvirke designet. Efter noget mere arbejde finder han en producent af knive, som gerne vil lave knive til han med eget brand
Det tager mig en del tid med at få tilsendt prototype knive, indtil jeg har den damascering, det skæfte og den balance, som jeg syntes er det jeg gerne vil have. Samtidig går arbejdet i gang med at få opbygget min webshop, og finde et passende navn til kniv serien og til mit firma.
På denne måde blev knivserien Surudo by Cibumic født. Surudo er et japansk skrifttegn 鋭, som betyder “skarp”, hvilket jo passer fint til en kniv. Cibumic er sammensat af det latinske ord for mad, cibum, og mic som i Michael. Og ja, mig første tanke var, at navnet ikke rigtig klingede, men kender man historien bag, giver det meget god mening :) Men lad os se på sagerne, Michael har nemlig været så flink at lade os teste knivene. Et knivsæt bestående af
- Chefkniv 20cm
- Brødkniv 20cm
- Santoku Grøntsagskniv 18cm
- Santoku Grøntsagskniv 13cm
- Urtekniv 9cm
- Slibesten korn #400/1000
- Keramisk strygestål
Materialevalg og kvalitet
Knivene særligt de større har en god vægt og ligger i øvrigt ganske fornuftigt i hånden. Knivene er smedet af 67 lag VG-10 damaskus stål, som giver dem en flot damascering – de er dog relativt blankpolerede, hvor en lidt mindre polering kunne have givet et lidt mere rustikt udtryk – men dette er nok mest af alt en smagssag.
Skæftet er lavet pakkawood, et komposit materiale lavet af hård træ, som umiddelbart virker lækkert og nemt at rengøre. Desuden giver det et godt greb, både med tørre og våde hænder.
Testen
Jeg har benyttet knivene de seneste par måneder, og det er nogle gode knive at arbejde med. Først og fremmest er de meget skarpe, og derudover har de et lidt kraftigere skæfte end mine andre knive, hvilket passer mig godt. Særligt synes jeg, det er lækkert at den lille 9 cm urtekniv har et kraftigt greb – der sådan lidt dolk over den, og det er da fedt. Det to store knive, kokkekniven og grønsagkniven, på 20 cm fungere godt, de har en god vægt og balance – det er sikkert ikke kun en gastromand ting, men har en tendens til at vælge kokkekniven, om det så er grønsager eller ej.
Læs også: Sådan bruger du kniven rigtigt
Den lidt mindre grønsagskniv på 13 cm har jeg modsat ikke set lyset i. Den er lidt en skæv størrelse, og typisk vælger jeg en større eller mindre kniv. Brødkniven er lidt af en sav, og har et kraftigt bølgeskær, som nemt ryger gennem brødet. Den er dog kun 20 cm, og hvis du som jeg typisk lave store runde brød, så kan kniven godt mangle en 5-10 cm for at det spiller.
Michael har selv fået produceret et par reklamevideoer, som “tester” knivene, og her lå det naturligvis lige til højrebenet at gøre det efter.
Den første test, tab en tomat eller dropcut, er lidt en sjovt test, hvor man kan snyde på vægten. Mere højde, mere fart, jo højere sandsynlighed for at tomaten skrapt deler i to. Men der skal nu ikke mere højde til for at det lykkedes, ca. en 20 cm, hvilket må siges at være godkendt.
Næste video handler om at slice en tomat liggende på et skærebræt, og blot lade knive glide igennem (se evt. videoen via linket). Igen er der ikke tvivl om de nye knives skarphed.
Slibning
I pakken havde vi også et slibesæt, men det giver i sagens natur ikke mening, at slibe en helt ny kniv, da mine knivslibningsevner nok ikke overstiger en professionel præcisionsslibning. Men jeg har benyttet udstyret til at puste lidt nyt liv i nogle ældre knive.
Sættet må nok siges at være lidt et standard slibesæt, som godt kunne suppleres med en finere slibesten. Men for langt de fleste private, vil et sådan sæt nemt kunne spare dig for at skulle sende knivene til professionel slibning.
Dommen
En kniv er noget som i udgangspunktet skal holde rigtig længe – eller i hvert fald til du finder en ny og mere lækker model, som du bare må eje. Vi har testet knivene en god måneds tid, altså super kort tid i forhold til den levetid, man må forvente at denne type knive har. Det er derfor nærmest umuligt, at kunne vurdere knivenes evne til at holde sig skarp, eller evne til at blive slebet skarpe, da deres skarphed har været intakt under testen. Andre ting som fx rustfasthed kan også være svære at udtale sig om. Men det vi kan udtale os om, er det funktionelle design, grebets komfort – og egentlig bare praktisk brug og helhedsindtryk. Under denne paraply klarer knivene sig flot, og tager vi Michael ønske om at sælge kvalitetsknive til en lidt mere spiselig pris, kvitterer vi med en ekstra Gastromand.
Detaljer:
Kernestål: VG-10 rustfri stål
Antal lag af stål: 67 lag
Skæfte: Pakkawood
Slibning: Keramisk strygestål og slibesten
Pris: 3099,- (for det samlede knivsæt)
Forhandler: Cibumic
Hvilket knivmærke bruger du selv?!
Stik os en kommentar-
Det er muligvis verdens bedste knive, men jeg holder mig til kendte tyske og japanske mærker, der har produceret knive gennem hundredevis af år. Kald mig bare kedelig.
-
Jeg bruger Endeavour knive af Kirk+Maarbjerg. Nu begynder jeg at spekulere, hvor de er fremstillet, da ligheden med 67 lag damaskusstål og pakka-wood håndgreb er enestående.
-
Hej Frederik og andre.
Hvad angår Endeavour knive, så er de, ifølge Endeavours egne oplysninger, fremstillet af damaskus stål fra Japan og bambus fra Kina.
Jeg har lige købt fire kokkeknive og en knivholder fra http://www.endeavourshopping.dk, hvilket jeg indtil videre er ret glad for.
Hvad er din oplevelse?
-
Frederik;
Jeg fik en Endeavour Santuko i julegave og det er noget af det lækreste jeg nognsinde har haft i hænderne. Er du vanvittig den kan slibes skarp!
Man skal dog være opmærksom på, at stålet er meget hårdt, hvorfor de ‘chipper’ hvis de bruges til grovere opgaver eller f.eks. lægges skødesløst i vasken .
Dette lille hensyn til trods, så er mine øvrige køkkenknive nu henvist til Fruen, og jeg har påbegyndt at skifte hele dynen ud med de øvrige Endeavour knive.
…bortset fra den store kokkekniv – en længde på 24 cm fatter jeg simpelthen ikke…?
-
Jeg tror desværre ikke Endeavour knivene er alt hvad de lover, de specificere ikke hvilket stål der bruges i knivene, hvorfor det meget let kan være noget ligegyldig stål.
-
-
-
Hej Michael,
Du svarede aldrig på hvor dine “Japanske” knive bliver produceret??
-
Hej Michael
Markedsføringsloven:
§ 3. Vildledning
Markedsføringslovens § 3 indeholder regler om vildledning. Ifølge bestemmelsen må erhvervsdrivende ikke vildlede eller udelade oplysninger i markedsføringen, som er væsentlige for vurderingen af tilbuddet.Med det in mente efterlades man som forbruger efter et besøg på Cibumic.dk med det indtryk at her er tale om Japansk producerede knive. Knivene omtales udelukkende som “Den japanske Surudo køkkenkniv serie” hele vejen igennem salgsteksten.
Det fremgår ingen steder på Cibumic.dk HVOR knivene er produceret.
Som udgangspunkt er der intet galt i at sælge kinesiske knive – men det er der hvis de markedsføres som værende japanske.
-
Jeg kan godt forstå din vinkel i dit indlæg. Kinesere er gode til at kopiere, det er der set mange eksempler på lige fra design møbler til industrielle produkter.
Det fremgår meget åben på cibumic’s webside hvilken performance man kan forvente af kniven, samt hvilke stål legeringer der er anvendt til at fremstille knivene af.
Jeg vil opfordre til at modbevise at disse knive ikke performer som lovet, ved at du får lavet en test hos en uafhængig instans som Teknologisk institut, hvor du får sammenlignet knivene med de knive i sælger på Torvehallerne… Resultatet, baseret på fakta vil tale et klart sprog.
-
Vi bliver i branchen kontaktet af mange kinesiske firmaet, der tilbyder os denne type knive. De ligner alle sammen hinanden og kvaliteten er derefter.
Nu nævner i selv i artiklen “Japanske knive” -Dette er med garanti ikke en Japansk produceret kniv.
Jeg bliver så træt af at “alle” syntes de skal lave en damaskus kniv i Kina, og slå plat på Japanske knive. -
Lækre knive. De ser både godt ud og umiddelbart ser de da også ud til at gøre jobbet god.
Kommentarer