Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. august 2019

Scroll to top

Top

68 kommentarer

Introduktion til Sous Vide udstyr

Introduktion til Sous Vide udstyr
Eksilsønderjyden

Vi er blevet gjort opmærksomme på, at man ikke kan have en side om mad for mænd uden at have en velvoksen afdeling for Gear, grej, udstyr – kald det hvad du vil – vi kalder det GM Gear, så velkommen til det første indlæg i “GM Gear”-kategorien:)

Gastromand er selvfølgelig også hoppet på den molekylære bølge. En af de lettere tilgængelige discipliner i det molekylære hjemmekøkken er sous vide.

Sous vide (fransk for ”under vakuum”) er en tilberedningsmetode som vandt sit indpas i det franske køkken i 1970’erne for siden at blive genopdaget i det molekylære køkken.

Ideen med sous vide tilberedning er at man tilbereder sin vakuumpakkede mad i et vandbad, ved meget præcise (og oftest lave) temperaturer over længere tid, resulterende i fantastisk saftige, smagfulde og meget ensartede serveringer.

Læs også: Test af Sous Vide Supreme

Det der især har tiltalt Gastromand ved sous vide metoden (udover det endelige resultat og brugen af fedt gear) er simpliciteten; for de fleste typer kød er det ikke vigtigt om kødet får en time længere i badet, da temperaturen i badet er den samme som den ønskede kerne temperatur. Dermed fjerner man enhver amatør-koks værste hovedpine – timingen.

6 timers Højreb

Sous vide metoden er genial til de billige, men ”svære” udskæringer med mange sener og meget fedt. Udskæringer der, hvis de bliver tilberedt korrekt, smager af så meget mere end de dyrere udskæringer.

For at kunne starte dit eget sous vide eventyr har du selvfølgelig brug for udstyr!

Termostaten

Termostaten er altafgørende i arbejdet for at holde en konstant temperatur i dit vandbad. Et godt valg af termostat kunne være Auber Instruments WS-1500C. WS-1500C er en såkaldt PID controller, som varmer mindre og mindre des tættere den kommer på target temperaturen. Derved vil man med denne controller kunne holde en temperatur indenfor et meget lille interval (±0.5 °C), hvilket selvfølgelig giver dig en større kontrol over det endelige resultat.

Auber Instruments WS-1500C

Prisen for en sådan fætter er ca. 750kr direkte hos www.auberins.com

Et billigere alternativ til ovenstående kunne være UT200 fra ELV.
Denne termostat vil modsat Auberen varme med fuld styrke til target temp. er ramt. Derfor vil man ”overshoote” i forhold til target og temperatur-udsvingene vil blive større.
På trods af dette vil  UT200 fungere ganske udmærket som din første sous vide termostat.

ELV UT200

Prisen for UT200 er noget mere tiltalende 350kr hos www.elv.de

Vakuumpakkeren

Her findes der en lang række apparater i forskellige prisklasser og størrelser. Personligt gik jeg efter en så lille (og forholdsvis billig) pakker som muligt. Valget faldt på Andrew James High Quality Vacuum Food Sealer til meget rimelige 40£. Indtil videre har den levet op til mine forventninger og jeg tror at den vil kunne opfylde de fleste amatørkokkes behov. Et lidt dyrere (og formentligt også bedre alternativ) er Andrew James Pro Quality Vacuum Food Sealer Machine

Vakuumforsejler købt på Amazon UK

Varmekilden

Det sidste der mangles, før du kan begive dig ud i sous vide universet er en ekstern elektrisk varmekilde.
Her kan de fleste bruges – en crockpot, en riskoger, en frituregryde…. You name it! Det eneste man skal være opmærksom på, er at afbryderen skal være mekanisk så varmekilden altid står i ”on”-position.

Du sørger selvfølgelig for at købe et aggregat der er rummeligt nok!
Undertegnedes opstilling indbefatter pt. en ekstern kogeplade og en stor gryde. Af hensyn til strømforbrug er planen dog at skifte til en rummelig riskoger.

Undertegnedes Sous Vide opstilling

Hermed skulle du være klar til at imponere dine gæster med såvel Gear som helt afsindigt mørt kød – Velbekomme!

Har du spørgsmål er du naturligvis velkommen til at smide dem nedenfor!

Følg med her på Gastromand, når vi, I takt med at vi får eksperimenteret med forskellige opskrifter, vil publicere opskrifter som er specielt velegnede til sous vide!

Mod på mere?

Test af Sous Vide Supreme

Introduktion til Sous vide temperaturer

Endnu mere om sous vide udstyr

For en god ordens skyld skal det siges, at vi, foruden ønsket om mørt kød, ingen interesser har i de ovenstående produkter.

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Frederik

    Hej.

    Skulle du betale told eller ekstra gebyrer for termostaten ?

    Frederik

    • Hej Frederik,

      Nej, jeg betalte ikke andet end fragten.
      Hvordan jeg slap for told og moms kan jeg ikke huske, men man kunne jo bede firmaet om at skrive en lavere pris på pakken (under 22 Euro) – eller få dem til at sende den som en vareprøve……men dette kender jeg selvfølgelig ikke noget til :-)

  2. Martin

    Hej GM, du bruger altså ikke vandbads cirkulation? Hvordan er dine erfaringer med at arbejde uden?

    • Hej Martin,

      Undskyld for det sene svar!

      Jeg har (umiddelbart) ikke haft nogen problemer med at holde en stabil temperatur uden cirkulation. Dog ville jeg da nok foretrække at købe en SWID controller, hvis man synes at pengene er til det. Du kan bl.a. finde den her: http://www.addelice.com/shop/default

      Du kan følge lidt med i vores Sous-vide tråd på forummet, hvis du mangler mere inspiration :-)

  3. Kasperis1

    Hej Eksilsønderjyden

    Hvis jeg nu ikke skulle få min Swid i julegave, kan det være, at jeg investerer i en Auber, da den også vil være ideel til f.eks. at temperere chokolade i en riskoger. Men jeg må lige spørge, hvordan strømforsyningen er indrettet. Får man automatisk et europæisk strømudtag- og indgang, hvis man bestiller fra DK? Ser man på den amerikanske hjemmeside, ligner det den amerikanske version, og det er vel ufedt at skulle til at rode med diverse adaptere. På forhånd tak.

    Kasper

    • Hej Kasperis,

      Desværre er jeg ikke stødt på en udgave med europæisk stik! Derfor har jeg, som du også taler om, en lille adapter siddende bagi Auberen altid.

      Eksilsønderjyden

  4. jakob

    Jeg har en addelice SWID. Den fungerer perfekt. Jeg har lavet et kar, med låg. Kød bliver fantastisk. Mørbrad bøffer etc…. en lammekølle i om morgenen og du kan smide den på grillen i 10 min så er den perfekt. Jeg bruger også tit en god gasbrænder til at give stegeskorpe. Kan varmt anbefales hvis man har råd:-)

    • Hej

      Har lige bestilt en SWID – glæder mig som en lille purk med store briller til de kommer :-)

      men vil sige at en AUBER med tilhørende riskoger stadig vil være at finde i mi tkøkken. En SWID med cirkuation vil nok være absurd til at lave yoghurt :-)

      Har din SWID virket eller er det noget skrammel – den koster mange penge men er billig i forhold til andet på markedet

      mvh
      Erland – fjorderjen.dk

  5. Vagn R

    Hej

    Jeg læste lige en artikel om Sous-Vide, det må prøves, men det er jo rasende dyrt at købe det “rigtige grej”,,så jeg nåede frem til siden her.

    Jeg har div. elgryder, så i første omgang er det en termostat, jeg har bestilt for ca 500 kr med levering herfra, der skal dog lige fikses lidt ledninger.

    http://www.forttex.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_5_27_17&products_id=47

    UT-200, som er nævnt som mulighed ovnfor, er ikke beregnet til permanent neddypning i vand, derfor blev det ikke den.

    Mvh Vagn

  6. ktl001

    Den der Andrew James vacuumpakker – er det ikke den samme som Østjysk vildt sælger til 899,- dkk ?
    http://www.vakuumpakker.dk/shop/mini-vak-9.html

    Det er da en seriøs besparelse. Kan den benytte glatte vacuum poser?

    • Jo det er jeg ret sikker på det er (måske med en minimal forskel).

      Om den kører med glatte poser, må Eksilsønderjyden svare på, når han er hjemvendt fra det store udland:)

  7. ktl001

    Ham Eksilsønderjyden – hvornår vender han tilbage?

    Var i øvrigt i Inco for bl.a. at købe glatte vacuumposer – jeg kan se at dem de fører har en kontakttemperatur tid på max. 2 timer ved temperaturer mellem 40-90 grader.
    Det lyder ikke så godt hvis man f.eks. skal lave 12 timers confit de canard.

    Jeg var forbi HW Larsen og der stod samme temperaturer på deres glatte vacuum poser.

    På de riflede vacuum poser stod var der ikke angivet nogen temperatur.

    Er der nogen der ved hvordan man skal forholde sig – en ting er lækkert saftigt kød – en anden er en kemisk coctail on-the-side…..(Gætter på at plastic’en afgiver noget når den varmes op over længere tid)

    Jeg ringede til importøren – de har også nogen specielle sous vide poser – men der max. tiden samme 2 timer – men ved 40-70 grader….

    • Hej ktl001!

      Jeg har endelig fundet en smule frem.
      På mine egne poser kan jeg ikke se en temperatur og havde egentlig ikke tænkt på at det kunne være et problem før du nævnte det. Skal vi kalde det selektiv ignorance….

      Nå, hvorom alting er, har jeg fået et link på poser der med garanti er “sous-vide sikre” samt et navn på en mulig sælger i DK:

      Linket (desværre tysk):
      http://www.caso-germany.com/index.php?id=62&L=1&tx_jrcatalog_viewproduct%5Bproduct%5D=103&tx_jrcatalog_viewproduct%5Baction%5D=view&tx_jrcatalog_viewproduct%5Bcontroller%5D=Product&cHash=48331569cdfab6058c4eb7e86faa3c88

      Forhandleren af lignende poser i DK hedder PM Pack og ligger i Horsens….

      • ktl001

        Jeg fandt aldrig ud af om maskinen kan benytte glatte vacuum poser?
        Eksilsønderjyde?
        Min Lidl maskine holder bare ikke – den suger for lidt og svejser for ringe….

      • Hej ktl001!

        Undskylder voldsomt for den usandsynligt lange responstid!
        Desværre kan denne type ikke bruges med glatte poser – til den type poser skal man enten bruge en “snorkel” eller “chamber” sealer.
        Systemet kan dog omgåes (ihvertfald ifølge linket):
        http://www.fiftyfourdegrees.com/lang/en-us/archives/1314

        /Eksilsønderjyden

      • KTL001

        Hmm- ikke rigtigt. Hvis du læser den sidste kommentar i den tråd du linker til skriver bloggeren at det aldrig lykkedes ham at få det tæt med metoden.

        Så står valget mellem grillbutikkens eller kim’s meatlover maskine- måske selv bestille en af dem i Kina ….?

  8. Argh….Havde fuldstændigt overset at der var blevet skrevet i tråden….jeg reearcher lidt på poserne og vender tilbage….

  9. KTL001

    Kom frisk ;)

    • KTL001

      Sorry- havde ikke set svaret. Kan man bruge glatte poser i maskinen. Jeg kunne ikke umidddelbart åbne linket- står der direkte at poserne kan tåle f.eks 60 grader i 24 timer?

  10. mikael

    Jeg kunne godt tænke mig at købe den her hvis jeg havde råd:

    http://www.sousvidesupreme.com/default.aspx?AdID=62

    • Det forstår jeg sgu godt mikael – ser frækt ud.

      Hvis ikke du i forvejen har sous vide udstyr kunne ovenstående jo være et billigere starteralternativ:)

  11. aarhusmad

    Hej
    rigtig fed artikel, så man som nybegynder kan komme igang med sous vide:)
    Jeg har kik på en auber og så en riskoger som varmekilde.

    Jeg er dog lidt i tvivl omkring riskogeren. overvejer en Hugin 1,8 liter, http://www.nettorvet.dk/vare/hugin-riskoger-1,8-liter-model-safir/5700382534906 ,
    men er den stor nok til at lave større retter i, som fx en steg til 4-5 personer?

    udover det er jeg også lidt usikker på hvordan det fungere når der står den har “holde varmfunktion”. hvis den automatisk slår over på det duer den vel ikke til sous vide?

    jeg har også lidt kik på den noget dyre løsning med et vandbad.
    http://grillbutikken.dk/product.php?id_product=116
    Vil jeg få et bedre resultat med sådan en, eller hvordan?:)

    På forhånd tak for hjælpen. :)

  12. Hej
    Jeg har ligenøjagtig den Hugin og en Auber. Det virker perfekt. Du slår den væk fra Holde varm funktionen og den slår ikek fra.
    Jeg har lavet kalvetyksteg til 8 personer uden problemer.

    Hvis du skal lave til mange flere kan du købe en kogeplade i Harald Nyborg og en stor gryde og så lade Auber styre kogepladen

    Jeg har købt en SWID men bruger min riskoger og Auber meget stadigvæk. Yoghurt kan jeg f.eks. ikke lave med SWID –
    Bruger også Auber/riskoger til at pocherer fisk, holde en sifon på nøjagtig 60 grader i 2 timer, etc.
    SWID larmer MEGET – Auber er lydløs – kun når folk smager sous vide kødet siger de højlydt UHMMMMMMM :-)

    God fornøjelse i Sous Vide land – der vender men ikke tilbage fra igen……
    /Erland

    • aarhusmad

      kan lige tilføje at jeg også har overvejet at kombinere auber med en ekstern kogeplade, på samme måde som eksemplet i artiklen.
      hvis jeg gør det, bliver varmen så godt nok fordelt i hele gryden? og kan man købe eksterne blus der er større end 18,5cm? ville nemlig være lækkert at have mulighed for at bruge den store suppegryde til større projekter?

  13. aarhusmad

    okay, mange tak for hjælpen.
    du kom mig i forkøbet mht kogepladen;)

    men så vil jeg bestille mig en auber i hvert fald

  14. Godt at se, at vi/I kan hjælpe hinanden:)

  15. Søren

    Så har jeg modtaget min auber ws-1500 es og en hugin 1,8 l riskoger. jeg har kørt en autotune for at få et så præcist styret bad som muligt.
    Der er dog et problem:
    Hvis jeg fx stiller min auber til 63 grader stabilisere den sig på 64 grader. Den viser lige kort 63 grader en gang i mellem, men ellers ligger den stabilt på 64 grader.
    Kan der være meningen?? eller har en af jer herinde et bud på hvad jeg skal gøre?

    På forhånd tak for hjælpen!:)

    • Søren

      og så er der lige endnu et problem. da jeg så målte vandet med et termometer viste det omkring 58 grader.
      da jeg var lidt i tvivl om jeg skulle stole mest på min auber eller stegetermometere prøvede jeg at smide et æg i vandet i 45 min. hvis vandet var omkring 63 grader skulle hviden vel gerne blive fast. Men det gjorde den bestemt ikke.
      Kan der være fejl i termometeret i auberen?

  16. Jeg vil bare lige informere om at SousVide Supreme maskinerne er kommet til Danmark, og lige nu gode tilbud på pakketilbud (maskine og forsegler inkl. poser) – http://www.sousvide.dk

    Til jer der kunne tænke sig at benytte sig af den – og eller overvejer at prøve sousvide metoden.

  17. mads

    Hej. Blev virkelig inspireret af Sous Vide og faldt over disse sider:

    http://seattlefoodgeek.com/2010/02/diy-sous-vide-heating-immersion-circulator-for-about-75/

    http://www.make-digital.com/make/vol25?folio=104&#pg109

    Håber det kan hjælpe nogen her på siden. Overvejer selv at gå i gang, da jeg er studerende og ikke har råd til det helt vilde og nye udstyr.

    Mvh Mads

    • Hej Mads,

      lur mig om ikke du kan se frem til lidt mere sous vide snak her på siden allerede i denne uge:)

  18. Agesen

    Hej!

    Jeg er for nyligt selv blevet den lykkelige ejer af en Auber Instruments – WS-1500ES

    Min plan var at lave sous vide i en gryde på en elektrisk kogeplade som jeg havde i forvejen, lige som du gør her i indlægget

    Men efter at have læst lidt i brugsanvisningen fandt jeg ud af, at firmaet faktisk fraråder dette. Det pga. de mener, at PID’en kan overophede hvis den skal være tændt meget af tiden fordi gryden er dårligt isoleret. Her skal det også nævnes, at jeg havde planer om, at have set-up’er stående i et skur (altså ½-udendørs og derfor lidt køligere)

    Eftersom du ikke selv nævner det, går jeg ikke ud fra det har været et problem for dig? Kan bare ikke lade være med at være en smule forsigtig med min nyerhvervelse :-)

    På forhånd tak

  19. Jeg bruger min Auber sammen med kogeplade, riskoger og miniovn uden problem.
    Har lavet spidsbryst over 48 timer med min auber i en gryde – men indendørs i 20 grader.

    Har ikke læst brugsanvisningen. Så jeg har ingen problemer :-)

    Men ved ikke om man kan isolerer en gryde med noget der er ikke kan brænde.

    /mvh Erland

    • Agesen

      Mange tak for svaret, det lyder betryggende!

      Mht. til isolering, havde jeg godt tænkt på, at få en af min families matriarker til at sy en slags te-hætte i mål efter min gryde. Men ja, nylon ville nok være et dårligt materiale valg :-)

  20. Jensen

    Syntes at jeg på et tidspunkt læste at man skulle bruge specielle poser, da de skal kunne holde til sous vide for at der ikke kommer farlige stoffer fra plastikken. Nogen som kender noget til dette problem, og kan man sous vide sit kød direkte i posen, når man har taget et vakuum pakket stykke kød i køledisken i Bilka?

    • TC

      Jeg ville ikke benytte den pose som kødet kommer i fra supermarkedet.
      Jeg ville heller ikke benytte alm. fryseposer til sous vide medmindre de er specielt godkendt til formålet – men sådan er vi jo så forskellige.

      Jeg har købt en Andrew James vacummpakker til ca. 420 kr incl. porto. Der kommer 15 poser med inkluderet og desuden kan man købe ekstra ruller/poser til ca. 2 kr stykket. De er godkendt ifølge EU’s regulativer indenfor fødevarer og kan desuden genbruges.

      I betragtning af hvor få poser man så egentlig forbruger giver det ikke mening at gå på kompromis. Bare min mening

  21. TC

    Her: http://kjmaskinservice.dk/indexf747.html

    Eller hos Andrew James – der er de også billigere

  22. halv-amerikaneren

    Ja det er da godt nok billigere – dog ikke forfærdelig meget hos AJ når man lægger porto til, forudsat man kan tage i en elgiganten og spare portoen. Mht. KJ Maskinservice – er det engros eller også til private?

  23. Kristian

    Nu ved jeg godt det her er en gammel tråd men vil lige skrive lidt om min erfaring:

    Jeg har eksperimenteret lidt med sous vide, både på komfuret, og med en riskoger forbundet til en universal termostat efter jeg havde læst denne her tråd. Jeg er ikke helt tilfreds med med den termostat da vandbadet svinger med 1 grad under, og 4-5 grader over ønskede temperatur. Jeg vil dog ikke bruge omkring 1000 kr på sådan en auber PID controller, så fandt en til 130 kr og købte et relæ for 30 kr, på ebay. nu er det bare et lille gør-det-selv projekt at fåt det puttet ned i en pæn kasse, så kæresten ikke brokker sig over alle ledningerne i køkkenet

    Jeg ganske tilfreds med mit PID system til under 200 kr. dog svinger temperaturen +- 1 grader, men jeg tror det skyldes at termoføleren ikke er præcist nok og kun måler i hele grader.. har nu bestilt en PT100 føler på ebay som kan måle med 1/10 nøjagtighed.

    kan godt være en auber kan nogle flere tricks end min 130 kroners PID controller (kinaprodukt) men indtil videre har jeg været tilfreds, og man kan styre en masse parametre.. så nu til dags kan alle være med på sous vide bølgen :-D

    /Kristian

    Kristian

    • Tak for et super tip Kristian!

      Har du links til dine køb? :)

      • Kristian

        jeg købte den her:
        http://www.ebay.co.uk/itm/180894627154?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

        jeg vandt auktionen med 150 inkl. fragt ,- (og ikke 130 som jeg skrev i første indlæg), min PID er kun med et display. Den er lidt svær at finde rundt i når man skal opsætte den, da man lige skal huske hvilke nummer (kode) man skal skrive for at komme ind i de forskellige menuer. ellers så virker den fin og fylder ikke ret meget

        jeg købte det her relæ for 33 kr inkl. fragt
        http://www.ebay.co.uk/itm/350558732533?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_3704wt_1397

        det er næsten lige så stort som PID controlleren men det er så også på 40A hvilket er rigeligt.

        der var som sagt en K-termoføler med, men har bestilt den her PT100 for 28 kr.
        http://www.ebay.co.uk/itm/150824869296?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

        men det kandet åbenbart gøres billigere ud fra det TC linker til. så et godt råd er at kigge lidt rundt på ebay.

      • Kristian

        det skal lige bemærkes at min PID controller var inkl K termoføler og den ser ud som om den har en større temperatur range end den TC linkede til…. dog har det ikke noget at sige hvis man kun skal bruge den til sous vide..

      • TC

        Har du et link til den?

      • KristianHK

        mit indlæg med links venter også på godkendelse.

        jeg købte den her:
        http://www.ebay.co.uk/itm/180894627154?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

        jeg vandt auktionen med 150 inkl. fragt ,- (og ikke 130 som jeg skrev i første indlæg), min PID er kun med et display. Den er lidt svær at finde rundt i når man skal opsætte den, da man lige skal huske hvilke nummer (kode) man skal skrive for at komme ind i de forskellige menuer, men sådan er det vist for de fleste. ellers så virker den fin og fylder ikke ret meget

        jeg købte det her relæ for 33 kr inkl. fragt
        http://www.ebay.co.uk/itm/350558732533?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_3704wt_1397

        det er næsten lige så stort som PID controlleren men det er så også på 40A hvilket er rigeligt.

        der var som sagt en K-termoføler med, men har bestilt den her PT100 for 28 kr.
        http://www.ebay.co.uk/itm/150824869296?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

        men det kan åbenbart gøres billigere ud fra det du har linket til. så et godt rådtil andre er at kigge lidt rundt på ebay, og se hvad der er.

        skruede du dit relæ direkte til bunden af den projektboks eller hvordan?

      • TC

        Hej Kristian
        Vi har nogenlunde samme setup så – jeg købte dog kun 25ampere SSD hvilket burde være rigeligt.

        Jeg har bare lagt SSD’en direkte i plastboksen. Jeg var opmærksom på varmen, men da den kun skal holde en riskoger varm er det ikke nødvendig med køling.

      • KristianHK

        ja,,, jeg så ikke lige efter strømmen da jeg købte det,, men det kostede heller ikke så meget,

        det kan være jeg skal prøve med sådan en projektboks. dog skal jeg først lige ud og kigge på arbejdets lager om der ligger noget “skrot” der kan bruges…. vil ha sat et DK stik bagi, så jeg evt kan bruge den til andet udstyr (kogeblus, etc)

        har et par kammerater der nøje følger mit projekt, vil nok anbefale de køber en PID controller med tro display og flere LED indikatorer.

        tak for dine kommentarer TC,, det er altid godt at lære lidt fra andre, selvom jeg begyndt på mit projekt,, men så ved jeg da i det mindste at jeg ikke er helt gal på den

      • TC

        Jeg har også koblet et hunstik på bagpå. Brugte bare en gammel forlænger ledning. Så er det jo så fleksibelt at du kan tilkoble riskoger, kogeplade og sågar en blæser til din røgeovn hvis du har sådan en.

        Jeg synes også 2 linjer display er bedst så man kan se target temp og current temp.

        Det “sjove” ved den projekt box er at man kan få den incl. porto til 60 kr fra england. Hvis man skal købe den i DK koster bare portoen 60 kr.

        Men god ide at kigge efter gammelt skrot – jeg overvejede at bruge min gamle router til computeren til formålet, men den var ikke høj nok.

    • TC

      Jeg har samme setup.
      Jeg købte også først en type K føler men har også nu købt pt100 for at få decimaler med. Jeg vil dog påstå at det er uden den store betydning, men det er da mere cool med decimal.

      Jeg købte også en projektkasse til formålet for at beskytte elektronikken og øge æstetikken. Kan lige smide links op

      • Kristian

        hvad mener du med det ikke har den store betydning mht K- og PT100 føler? i mit hoved vil temperatursvingingerne være mindre ved PT100 fordi PID’en kan måle med 1/10 nøjagtighed. men om det vil påvirke selve sous vide tilberedningen ved jeg ikke noget om, selv jeg har set det en del steder at det helst skal holdes under 0,5 graders svingning

        har du link til hvor du købte den projektkasse?

      • TC

        Hej Kristian,
        Jeg havde faktisk postet det én gang, men kan se at indlægget venter på moderators godkendelse…Mærkeligt
        Men her er det

        Project box til 60 kr incl porto:
        http://www.ebay.co.uk/itm/Project-Box-ABS-Black-150-x-100-x-55-mm-/300436452100?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item45f3687304#ht_1634wt_892

        Mht min bemærkning om PT100 føler:
        Jeg kørte med en K føler i det første stykke tid og den leverede et rigtig stabilt resultat. Jeg målte med eksterne termomeetre for at sikre mig at det var præcis og jeg var imponderet over hvor stabilt den egentlig holdte temperaturen (+/- 0,5 grad)
        Men som nørd man er købte jeg også et PT100 termometer for at kunne følge med i decimalerne. Jeg havde nogle startproblemer med kalibreringen af det da viste 2 grader for højt, men nu er jeg kørende med det. Mit indtryk er dog at der stadig er en margin på +/- 0,5 grader selvom det er PT100 – nu er det bare synligt på PID’en.
        Min personlige erfaringer er at det ikke betyder noget som helst i forhold til det færdige resultat af kød.

        Hvis man er hysterisk ned til 0,1 grader celcius bør man ikke købe sine dele i Kina, og måske købe en SWID istedet for.
        Jeg har også tænkt på at købe en akvariepumpe for at cirkulere vandet. Det er også med til at give en mere stabil og jævn temperatur i riskogeren.

  24. KristianHK

    jeg overvejer også at putte en 12v DC transformer i, som skal drive PID controlleren, og to kontakter m/lys foran:
    – on/off til at slukke hele boksen
    – on/off til at slukke for output fra relæ, så PID controlleren kun virker som termometer
    måske en buzzer på PID’en anden udgang som kan sættes til alarm, men tror mest det er blær ;-)

    • TC

      Hvorfor vil du bruge en 12v transformer. Det er da ikke nødvendigt?

      • KristianHK

        min PID skal bruge 12 v DC
        http://www.globalbuyersstore.com/manual/tm7100r12v.pdf

        kan godt se ideen i den du har linket til, som bare skal ha 230v… jeg skal føde mit system med både 12 v DC og 230 v AC

      • TC

        Det synes jeg virker lidt usmart. Jeg sætter bare 220v til. Kan også sagtens påsætte on/off knapper, dioder og andet gøjl.

  25. Wobbie

    For bedre isolering, kunne man så ikke lave en klasse af flamingo som man kunne sætte over sin enhed, her tænker jeg især på opsætninger, hvor der er brugt en gryde.

    Lige som en tekandehætte?

    • Halvamerikaneren

      Man skal i så fald være meget opmærksom på at kassen ikke kommer i kontakt med varmelegemet

      • Wobbie

        Selvfølgelig , det burde også være lige til

  26. Peder Bo

    Grej er selvfølgelig en fornøjelse i sig selv, men jeg klarer mig med en stor gryde i min ovn, og bruger et stegeterrmometer til at kontrollere temperaturen med. Det virker udmærket.

Smid en kommentar