Gastromand.dk | 24. September 2018

Scroll to top

Top

68 kommentarer

Introduktion til Sous Vide udstyr

Introduktion til Sous Vide udstyr

Vi er blevet gjort opm√¶rksomme p√•, at man ikke kan have en side om mad for m√¶nd uden at have en velvoksen afdeling for Gear, grej, udstyr – kald det hvad du vil – vi kalder det GM Gear, s√• velkommen til det f√łrste indl√¶g i “GM Gear”-kategorien:)

Gastromand er selvf√łlgelig ogs√• hoppet p√• den molekyl√¶re b√łlge. En af de lettere tilg√¶ngelige discipliner i det molekyl√¶re hjemmek√łkken er sous vide.

Sous vide (fransk for ‚ÄĚunder vakuum‚ÄĚ) er en tilberedningsmetode som vandt sit indpas i det franske k√łkken i 1970‚Äôerne for siden at blive genopdaget i det molekyl√¶re k√łkken.

Ideen med sous vide tilberedning er at man tilbereder sin vakuumpakkede mad i et vandbad, ved meget præcise (og oftest lave) temperaturer over længere tid, resulterende i fantastisk saftige, smagfulde og meget ensartede serveringer.

Læs også: Test af Sous Vide Supreme

Det der is√¶r har tiltalt Gastromand ved sous vide metoden (udover det endelige resultat og brugen af fedt gear) er simpliciteten; for de fleste typer k√łd er det ikke vigtigt om k√łdet f√•r en time l√¶ngere i badet, da temperaturen i badet er den samme som den √łnskede kerne temperatur. Dermed fjerner man enhver amat√łr-koks v√¶rste hovedpine – timingen.

6 timers H√łjreb

Sous vide metoden er genial til de billige, men ‚ÄĚsv√¶re‚ÄĚ udsk√¶ringer med mange sener og meget fedt. Udsk√¶ringer der, hvis de bliver tilberedt korrekt, smager af s√• meget mere end de dyrere udsk√¶ringer.

For at kunne starte dit eget sous vide eventyr har du selvf√łlgelig brug for udstyr!

Termostaten

Termostaten er altafg√łrende i arbejdet for at holde en konstant temperatur i dit vandbad. Et godt valg af termostat kunne v√¶re Auber Instruments WS-1500C. WS-1500C er en s√•kaldt PID controller, som varmer mindre og mindre des t√¶ttere den kommer p√• target temperaturen. Derved vil man med denne controller kunne holde en temperatur indenfor et meget lille interval (¬Ī0.5 ¬įC), hvilket selvf√łlgelig giver dig en st√łrre kontrol over det endelige resultat.

Auber Instruments WS-1500C

Prisen for en sådan fætter er ca. 750kr direkte hos www.auberins.com

Et billigere alternativ til ovenstående kunne være UT200 fra ELV.
Denne termostat vil modsat Auberen varme med fuld styrke til target temp. er ramt. Derfor vil man ‚ÄĚovershoote‚ÄĚ i forhold til target og temperatur-udsvingene vil blive st√łrre.
P√• trods af dette vil ¬†UT200 fungere ganske udm√¶rket som din f√łrste sous vide termostat.

ELV UT200

Prisen for UT200 er noget mere tiltalende 350kr hos www.elv.de

Vakuumpakkeren

Her findes der en lang r√¶kke apparater i forskellige prisklasser og st√łrrelser. Personligt gik jeg efter en s√• lille (og forholdsvis billig) pakker som muligt. Valget faldt p√• Andrew James High Quality Vacuum Food Sealer til meget rimelige 40¬£. Indtil videre har den levet op til mine forventninger og jeg tror at den vil kunne opfylde de fleste amat√łrkokkes behov. Et lidt dyrere (og formentligt ogs√• bedre alternativ) er Andrew James Pro Quality Vacuum Food Sealer Machine

Vakuumforsejler k√łbt p√• Amazon UK

Varmekilden

Det sidste der mangles, f√łr du kan begive dig ud i sous vide universet er en ekstern elektrisk varmekilde.
Her kan de fleste bruges ‚Äď en crockpot, en riskoger, en frituregryde…. You name it! Det eneste man skal v√¶re opm√¶rksom p√•, er at afbryderen skal v√¶re mekanisk s√• varmekilden altid st√•r i ‚ÄĚon‚ÄĚ-position.

Du s√łrger selvf√łlgelig for at k√łbe et aggregat der er rummeligt nok!
Undertegnedes opstilling indbefatter pt. en ekstern kogeplade og en stor gryde. Af hensyn til str√łmforbrug er planen dog at skifte til en rummelig riskoger.

Undertegnedes Sous Vide opstilling

Hermed skulle du v√¶re klar til at imponere dine g√¶ster med s√•vel Gear som helt afsindigt m√łrt k√łd – Velbekomme!

Har du sp√łrgsm√•l er du naturligvis velkommen til at smide dem nedenfor!

F√łlg med her p√• Gastromand, n√•r vi, I takt med at vi f√•r eksperimenteret med forskellige opskrifter, vil publicere opskrifter som er specielt velegnede til sous vide!

Mod på mere?

Test af Sous Vide Supreme

Introduktion til Sous vide temperaturer

Endnu mere om sous vide udstyr

For en god ordens skyld skal det siges, at vi, foruden √łnsket om m√łrt k√łd, ingen interesser har i de ovenst√•ende produkter.

Kommentarer

Smid en kommentar