Gastromand.dk | 19. February 2018

Scroll to top

Top

68 kommentarer

Introduktion til Sous Vide udstyr

Introduktion til Sous Vide udstyr

Vi er blevet gjort opmĂŚrksomme pĂĽ, at man ikke kan have en side om mad for mĂŚnd uden at have en velvoksen afdeling for Gear, grej, udstyr – kald det hvad du vil – vi kalder det GM Gear, sĂĽ velkommen til det første indlĂŚg i “GM Gear”-kategorien:)

Gastromand er selvfølgelig ogsü hoppet pü den molekylÌre bølge. En af de lettere tilgÌngelige discipliner i det molekylÌre hjemmekøkken er sous vide.

Sous vide (fransk for ”under vakuum”) er en tilberedningsmetode som vandt sit indpas i det franske køkken i 1970’erne for siden at blive genopdaget i det molekylære køkken.

Ideen med sous vide tilberedning er at man tilbereder sin vakuumpakkede mad i et vandbad, ved meget prĂŚcise (og oftest lave) temperaturer over lĂŚngere tid, resulterende i fantastisk saftige, smagfulde og meget ensartede serveringer.

LĂŚs ogsĂĽ: Test af Sous Vide Supreme

Det der isĂŚr har tiltalt Gastromand ved sous vide metoden (udover det endelige resultat og brugen af fedt gear) er simpliciteten; for de fleste typer kød er det ikke vigtigt om kødet fĂĽr en time lĂŚngere i badet, da temperaturen i badet er den samme som den ønskede kerne temperatur. Dermed fjerner man enhver amatør-koks vĂŚrste hovedpine – timingen.

6 timers Højreb

Sous vide metoden er genial til de billige, men ”svære” udskæringer med mange sener og meget fedt. Udskæringer der, hvis de bliver tilberedt korrekt, smager af så meget mere end de dyrere udskæringer.

For at kunne starte dit eget sous vide eventyr har du selvfølgelig brug for udstyr!

Termostaten

Termostaten er altafgørende i arbejdet for at holde en konstant temperatur i dit vandbad. Et godt valg af termostat kunne vÌre Auber Instruments WS-1500C. WS-1500C er en sükaldt PID controller, som varmer mindre og mindre des tÌttere den kommer pü target temperaturen. Derved vil man med denne controller kunne holde en temperatur indenfor et meget lille interval (¹0.5 °C), hvilket selvfølgelig giver dig en større kontrol over det endelige resultat.

Auber Instruments WS-1500C

Prisen for en sĂĽdan fĂŚtter er ca. 750kr direkte hos www.auberins.com

Et billigere alternativ til ovenstĂĽende kunne vĂŚre UT200 fra ELV.
Denne termostat vil modsat Auberen varme med fuld styrke til target temp. er ramt. Derfor vil man ”overshoote” i forhold til target og temperatur-udsvingene vil blive større.
Pü trods af dette vil  UT200 fungere ganske udmÌrket som din første sous vide termostat.

ELV UT200

Prisen for UT200 er noget mere tiltalende 350kr hos www.elv.de

Vakuumpakkeren

Her findes der en lang rÌkke apparater i forskellige prisklasser og størrelser. Personligt gik jeg efter en sü lille (og forholdsvis billig) pakker som muligt. Valget faldt pü Andrew James High Quality Vacuum Food Sealer til meget rimelige 40£. Indtil videre har den levet op til mine forventninger og jeg tror at den vil kunne opfylde de fleste amatørkokkes behov. Et lidt dyrere (og formentligt ogsü bedre alternativ) er Andrew James Pro Quality Vacuum Food Sealer Machine

Vakuumforsejler købt pü Amazon UK

Varmekilden

Det sidste der mangles, før du kan begive dig ud i sous vide universet er en ekstern elektrisk varmekilde.
Her kan de fleste bruges – en crockpot, en riskoger, en frituregryde…. You name it! Det eneste man skal vĂŚre opmĂŚrksom pĂĽ, er at afbryderen skal vĂŚre mekanisk sĂĽ varmekilden altid stĂĽr i ”on”-position.

Du sørger selvfølgelig for at købe et aggregat der er rummeligt nok!
Undertegnedes opstilling indbefatter pt. en ekstern kogeplade og en stor gryde. Af hensyn til strømforbrug er planen dog at skifte til en rummelig riskoger.

Undertegnedes Sous Vide opstilling

Hermed skulle du vĂŚre klar til at imponere dine gĂŚster med sĂĽvel Gear som helt afsindigt mørt kød – Velbekomme!

Har du spørgsmül er du naturligvis velkommen til at smide dem nedenfor!

Følg med her pü Gastromand, nür vi, I takt med at vi für eksperimenteret med forskellige opskrifter, vil publicere opskrifter som er specielt velegnede til sous vide!

Mod pĂĽ mere?

Test af Sous Vide Supreme

Introduktion til Sous vide temperaturer

Endnu mere om sous vide udstyr

For en god ordens skyld skal det siges, at vi, foruden ønsket om mørt kød, ingen interesser har i de ovenstüende produkter.

Kommentarer

Smid en kommentar