Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. maj 2022

Scroll to top

Top

69 kommentarer

Introduktion til Sous Vide udstyr

Introduktion til Sous Vide udstyr

Vi er blevet gjort opmærksomme på, at man ikke kan have en side om mad for mænd uden at have en velvoksen afdeling for Gear, grej, udstyr – kald det hvad du vil – vi kalder det GM Gear, så velkommen til det første indlæg i “GM Gear”-kategorien:)

Gastromand er selvfølgelig også hoppet på den molekylære bølge. En af de lettere tilgængelige discipliner i det molekylære hjemmekøkken er sous vide.

Sous vide (fransk for ”under vakuum”) er en tilberedningsmetode som vandt sit indpas i det franske køkken i 1970’erne for siden at blive genopdaget i det molekylære køkken.

Ideen med sous vide tilberedning er at man tilbereder sin vakuumpakkede mad i et vandbad, ved meget præcise (og oftest lave) temperaturer over længere tid, resulterende i fantastisk saftige, smagfulde og meget ensartede serveringer.

Læs også: Test af Sous Vide Supreme

Det der især har tiltalt Gastromand ved sous vide metoden (udover det endelige resultat og brugen af fedt gear) er simpliciteten; for de fleste typer kød er det ikke vigtigt om kødet får en time længere i badet, da temperaturen i badet er den samme som den ønskede kerne temperatur. Dermed fjerner man enhver amatør-koks værste hovedpine – timingen.

6 timers Højreb

Sous vide metoden er genial til de billige, men ”svære” udskæringer med mange sener og meget fedt. Udskæringer der, hvis de bliver tilberedt korrekt, smager af så meget mere end de dyrere udskæringer.

For at kunne starte dit eget sous vide eventyr har du selvfølgelig brug for udstyr!

Termostaten

Termostaten er altafgørende i arbejdet for at holde en konstant temperatur i dit vandbad. Et godt valg af termostat kunne være Auber Instruments WS-1500C. WS-1500C er en såkaldt PID controller, som varmer mindre og mindre des tættere den kommer på target temperaturen. Derved vil man med denne controller kunne holde en temperatur indenfor et meget lille interval (±0.5 °C), hvilket selvfølgelig giver dig en større kontrol over det endelige resultat.

Auber Instruments WS-1500C

Prisen for en sådan fætter er ca. 750kr direkte hos www.auberins.com

Et billigere alternativ til ovenstående kunne være UT200 fra ELV.
Denne termostat vil modsat Auberen varme med fuld styrke til target temp. er ramt. Derfor vil man ”overshoote” i forhold til target og temperatur-udsvingene vil blive større.
På trods af dette vil  UT200 fungere ganske udmærket som din første sous vide termostat.

ELV UT200

Prisen for UT200 er noget mere tiltalende 350kr hos www.elv.de

Vakuumpakkeren

Her findes der en lang række apparater i forskellige prisklasser og størrelser. Personligt gik jeg efter en så lille (og forholdsvis billig) pakker som muligt. Valget faldt på Andrew James High Quality Vacuum Food Sealer til meget rimelige 40£. Indtil videre har den levet op til mine forventninger og jeg tror at den vil kunne opfylde de fleste amatørkokkes behov. Et lidt dyrere (og formentligt også bedre alternativ) er Andrew James Pro Quality Vacuum Food Sealer Machine

Vakuumforsejler købt på Amazon UK

Varmekilden

Det sidste der mangles, før du kan begive dig ud i sous vide universet er en ekstern elektrisk varmekilde.
Her kan de fleste bruges – en crockpot, en riskoger, en frituregryde…. You name it! Det eneste man skal være opmærksom på, er at afbryderen skal være mekanisk så varmekilden altid står i ”on”-position.

Du sørger selvfølgelig for at købe et aggregat der er rummeligt nok!
Undertegnedes opstilling indbefatter pt. en ekstern kogeplade og en stor gryde. Af hensyn til strømforbrug er planen dog at skifte til en rummelig riskoger.

Undertegnedes Sous Vide opstilling

Hermed skulle du være klar til at imponere dine gæster med såvel Gear som helt afsindigt mørt kød – Velbekomme!

Har du spørgsmål er du naturligvis velkommen til at smide dem nedenfor!

Følg med her på Gastromand, når vi, I takt med at vi får eksperimenteret med forskellige opskrifter, vil publicere opskrifter som er specielt velegnede til sous vide!

Mod på mere?

Test af Sous Vide Supreme

Introduktion til Sous vide temperaturer

Endnu mere om sous vide udstyr

For en god ordens skyld skal det siges, at vi, foruden ønsket om mørt kød, ingen interesser har i de ovenstående produkter.

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Jensen

  Syntes at jeg på et tidspunkt læste at man skulle bruge specielle poser, da de skal kunne holde til sous vide for at der ikke kommer farlige stoffer fra plastikken. Nogen som kender noget til dette problem, og kan man sous vide sit kød direkte i posen, når man har taget et vakuum pakket stykke kød i køledisken i Bilka?

  • TC

   Jeg ville ikke benytte den pose som kødet kommer i fra supermarkedet.
   Jeg ville heller ikke benytte alm. fryseposer til sous vide medmindre de er specielt godkendt til formålet – men sådan er vi jo så forskellige.

   Jeg har købt en Andrew James vacummpakker til ca. 420 kr incl. porto. Der kommer 15 poser med inkluderet og desuden kan man købe ekstra ruller/poser til ca. 2 kr stykket. De er godkendt ifølge EU’s regulativer indenfor fødevarer og kan desuden genbruges.

   I betragtning af hvor få poser man så egentlig forbruger giver det ikke mening at gå på kompromis. Bare min mening

 2. Jeg bruger min Auber sammen med kogeplade, riskoger og miniovn uden problem.
  Har lavet spidsbryst over 48 timer med min auber i en gryde – men indendørs i 20 grader.

  Har ikke læst brugsanvisningen. Så jeg har ingen problemer :-)

  Men ved ikke om man kan isolerer en gryde med noget der er ikke kan brænde.

  /mvh Erland

  • Agesen

   Mange tak for svaret, det lyder betryggende!

   Mht. til isolering, havde jeg godt tænkt på, at få en af min families matriarker til at sy en slags te-hætte i mål efter min gryde. Men ja, nylon ville nok være et dårligt materiale valg :-)

 3. Agesen

  Hej!

  Jeg er for nyligt selv blevet den lykkelige ejer af en Auber Instruments – WS-1500ES

  Min plan var at lave sous vide i en gryde på en elektrisk kogeplade som jeg havde i forvejen, lige som du gør her i indlægget

  Men efter at have læst lidt i brugsanvisningen fandt jeg ud af, at firmaet faktisk fraråder dette. Det pga. de mener, at PID’en kan overophede hvis den skal være tændt meget af tiden fordi gryden er dårligt isoleret. Her skal det også nævnes, at jeg havde planer om, at have set-up’er stående i et skur (altså ½-udendørs og derfor lidt køligere)

  Eftersom du ikke selv nævner det, går jeg ikke ud fra det har været et problem for dig? Kan bare ikke lade være med at være en smule forsigtig med min nyerhvervelse :-)

  På forhånd tak

 4. mads

  Hej. Blev virkelig inspireret af Sous Vide og faldt over disse sider:

  http://seattlefoodgeek.com/2010/02/diy-sous-vide-heating-immersion-circulator-for-about-75/

  http://www.make-digital.com/make/vol25?folio=104&#pg109

  Håber det kan hjælpe nogen her på siden. Overvejer selv at gå i gang, da jeg er studerende og ikke har råd til det helt vilde og nye udstyr.

  Mvh Mads

  • Hej Mads,

   lur mig om ikke du kan se frem til lidt mere sous vide snak her på siden allerede i denne uge:)

 5. Jeg vil bare lige informere om at SousVide Supreme maskinerne er kommet til Danmark, og lige nu gode tilbud på pakketilbud (maskine og forsegler inkl. poser) – http://www.sousvide.dk

  Til jer der kunne tænke sig at benytte sig af den – og eller overvejer at prøve sousvide metoden.

 6. Søren

  Så har jeg modtaget min auber ws-1500 es og en hugin 1,8 l riskoger. jeg har kørt en autotune for at få et så præcist styret bad som muligt.
  Der er dog et problem:
  Hvis jeg fx stiller min auber til 63 grader stabilisere den sig på 64 grader. Den viser lige kort 63 grader en gang i mellem, men ellers ligger den stabilt på 64 grader.
  Kan der være meningen?? eller har en af jer herinde et bud på hvad jeg skal gøre?

  På forhånd tak for hjælpen!:)

  • Søren

   og så er der lige endnu et problem. da jeg så målte vandet med et termometer viste det omkring 58 grader.
   da jeg var lidt i tvivl om jeg skulle stole mest på min auber eller stegetermometere prøvede jeg at smide et æg i vandet i 45 min. hvis vandet var omkring 63 grader skulle hviden vel gerne blive fast. Men det gjorde den bestemt ikke.
   Kan der være fejl i termometeret i auberen?

 7. Godt at se, at vi/I kan hjælpe hinanden:)

 8. aarhusmad

  okay, mange tak for hjælpen.
  du kom mig i forkøbet mht kogepladen;)

  men så vil jeg bestille mig en auber i hvert fald

 9. Hej
  Jeg har ligenøjagtig den Hugin og en Auber. Det virker perfekt. Du slår den væk fra Holde varm funktionen og den slår ikek fra.
  Jeg har lavet kalvetyksteg til 8 personer uden problemer.

  Hvis du skal lave til mange flere kan du købe en kogeplade i Harald Nyborg og en stor gryde og så lade Auber styre kogepladen

  Jeg har købt en SWID men bruger min riskoger og Auber meget stadigvæk. Yoghurt kan jeg f.eks. ikke lave med SWID –
  Bruger også Auber/riskoger til at pocherer fisk, holde en sifon på nøjagtig 60 grader i 2 timer, etc.
  SWID larmer MEGET – Auber er lydløs – kun når folk smager sous vide kødet siger de højlydt UHMMMMMMM :-)

  God fornøjelse i Sous Vide land – der vender men ikke tilbage fra igen……
  /Erland

  • aarhusmad

   kan lige tilføje at jeg også har overvejet at kombinere auber med en ekstern kogeplade, på samme måde som eksemplet i artiklen.
   hvis jeg gør det, bliver varmen så godt nok fordelt i hele gryden? og kan man købe eksterne blus der er større end 18,5cm? ville nemlig være lækkert at have mulighed for at bruge den store suppegryde til større projekter?

 10. aarhusmad

  Hej
  rigtig fed artikel, så man som nybegynder kan komme igang med sous vide:)
  Jeg har kik på en auber og så en riskoger som varmekilde.

  Jeg er dog lidt i tvivl omkring riskogeren. overvejer en Hugin 1,8 liter, http://www.nettorvet.dk/vare/hugin-riskoger-1,8-liter-model-safir/5700382534906 ,
  men er den stor nok til at lave større retter i, som fx en steg til 4-5 personer?

  udover det er jeg også lidt usikker på hvordan det fungere når der står den har “holde varmfunktion”. hvis den automatisk slår over på det duer den vel ikke til sous vide?

  jeg har også lidt kik på den noget dyre løsning med et vandbad.
  http://grillbutikken.dk/product.php?id_product=116
  Vil jeg få et bedre resultat med sådan en, eller hvordan?:)

  På forhånd tak for hjælpen. :)

 11. mikael

  Jeg kunne godt tænke mig at købe den her hvis jeg havde råd:

  http://www.sousvidesupreme.com/default.aspx?AdID=62

  • Det forstår jeg sgu godt mikael – ser frækt ud.

   Hvis ikke du i forvejen har sous vide udstyr kunne ovenstående jo være et billigere starteralternativ:)

 12. KTL001

  Kom frisk ;)

  • KTL001

   Sorry- havde ikke set svaret. Kan man bruge glatte poser i maskinen. Jeg kunne ikke umidddelbart åbne linket- står der direkte at poserne kan tåle f.eks 60 grader i 24 timer?

 13. Argh….Havde fuldstændigt overset at der var blevet skrevet i tråden….jeg reearcher lidt på poserne og vender tilbage….

 14. ktl001

  Ham Eksilsønderjyden – hvornår vender han tilbage?

  Var i øvrigt i Inco for bl.a. at købe glatte vacuumposer – jeg kan se at dem de fører har en kontakttemperatur tid på max. 2 timer ved temperaturer mellem 40-90 grader.
  Det lyder ikke så godt hvis man f.eks. skal lave 12 timers confit de canard.

  Jeg var forbi HW Larsen og der stod samme temperaturer på deres glatte vacuum poser.

  På de riflede vacuum poser stod var der ikke angivet nogen temperatur.

  Er der nogen der ved hvordan man skal forholde sig – en ting er lækkert saftigt kød – en anden er en kemisk coctail on-the-side…..(Gætter på at plastic’en afgiver noget når den varmes op over længere tid)

  Jeg ringede til importøren – de har også nogen specielle sous vide poser – men der max. tiden samme 2 timer – men ved 40-70 grader….

  • Hej ktl001!

   Jeg har endelig fundet en smule frem.
   På mine egne poser kan jeg ikke se en temperatur og havde egentlig ikke tænkt på at det kunne være et problem før du nævnte det. Skal vi kalde det selektiv ignorance….

   Nå, hvorom alting er, har jeg fået et link på poser der med garanti er “sous-vide sikre” samt et navn på en mulig sælger i DK:

   Linket (desværre tysk):
   http://www.caso-germany.com/index.php?id=62&L=1&tx_jrcatalog_viewproduct%5Bproduct%5D=103&tx_jrcatalog_viewproduct%5Baction%5D=view&tx_jrcatalog_viewproduct%5Bcontroller%5D=Product&cHash=48331569cdfab6058c4eb7e86faa3c88

   Forhandleren af lignende poser i DK hedder PM Pack og ligger i Horsens….

   • ktl001

    Jeg fandt aldrig ud af om maskinen kan benytte glatte vacuum poser?
    Eksilsønderjyde?
    Min Lidl maskine holder bare ikke – den suger for lidt og svejser for ringe….

   • Hej ktl001!

    Undskylder voldsomt for den usandsynligt lange responstid!
    Desværre kan denne type ikke bruges med glatte poser – til den type poser skal man enten bruge en “snorkel” eller “chamber” sealer.
    Systemet kan dog omgåes (ihvertfald ifølge linket):
    http://www.fiftyfourdegrees.com/lang/en-us/archives/1314

    /Eksilsønderjyden

   • KTL001

    Hmm- ikke rigtigt. Hvis du læser den sidste kommentar i den tråd du linker til skriver bloggeren at det aldrig lykkedes ham at få det tæt med metoden.

    Så står valget mellem grillbutikkens eller kim’s meatlover maskine- måske selv bestille en af dem i Kina ….?

 15. ktl001

  Den der Andrew James vacuumpakker – er det ikke den samme som Østjysk vildt sælger til 899,- dkk ?
  http://www.vakuumpakker.dk/shop/mini-vak-9.html

  Det er da en seriøs besparelse. Kan den benytte glatte vacuum poser?

  • Jo det er jeg ret sikker på det er (måske med en minimal forskel).

   Om den kører med glatte poser, må Eksilsønderjyden svare på, når han er hjemvendt fra det store udland:)

 16. Vagn R

  Hej

  Jeg læste lige en artikel om Sous-Vide, det må prøves, men det er jo rasende dyrt at købe det “rigtige grej”,,så jeg nåede frem til siden her.

  Jeg har div. elgryder, så i første omgang er det en termostat, jeg har bestilt for ca 500 kr med levering herfra, der skal dog lige fikses lidt ledninger.

  http://www.forttex.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_5_27_17&products_id=47

  UT-200, som er nævnt som mulighed ovnfor, er ikke beregnet til permanent neddypning i vand, derfor blev det ikke den.

  Mvh Vagn

 17. jakob

  Jeg har en addelice SWID. Den fungerer perfekt. Jeg har lavet et kar, med låg. Kød bliver fantastisk. Mørbrad bøffer etc…. en lammekølle i om morgenen og du kan smide den på grillen i 10 min så er den perfekt. Jeg bruger også tit en god gasbrænder til at give stegeskorpe. Kan varmt anbefales hvis man har råd:-)

  • Hej

   Har lige bestilt en SWID – glæder mig som en lille purk med store briller til de kommer :-)

   men vil sige at en AUBER med tilhørende riskoger stadig vil være at finde i mi tkøkken. En SWID med cirkuation vil nok være absurd til at lave yoghurt :-)

   Har din SWID virket eller er det noget skrammel – den koster mange penge men er billig i forhold til andet på markedet

   mvh
   Erland – fjorderjen.dk

 18. Kasperis1

  Hej Eksilsønderjyden

  Hvis jeg nu ikke skulle få min Swid i julegave, kan det være, at jeg investerer i en Auber, da den også vil være ideel til f.eks. at temperere chokolade i en riskoger. Men jeg må lige spørge, hvordan strømforsyningen er indrettet. Får man automatisk et europæisk strømudtag- og indgang, hvis man bestiller fra DK? Ser man på den amerikanske hjemmeside, ligner det den amerikanske version, og det er vel ufedt at skulle til at rode med diverse adaptere. På forhånd tak.

  Kasper

  • Hej Kasperis,

   Desværre er jeg ikke stødt på en udgave med europæisk stik! Derfor har jeg, som du også taler om, en lille adapter siddende bagi Auberen altid.

   Eksilsønderjyden

 19. Martin

  Hej GM, du bruger altså ikke vandbads cirkulation? Hvordan er dine erfaringer med at arbejde uden?

  • Hej Martin,

   Undskyld for det sene svar!

   Jeg har (umiddelbart) ikke haft nogen problemer med at holde en stabil temperatur uden cirkulation. Dog ville jeg da nok foretrække at købe en SWID controller, hvis man synes at pengene er til det. Du kan bl.a. finde den her: http://www.addelice.com/shop/default

   Du kan følge lidt med i vores Sous-vide tråd på forummet, hvis du mangler mere inspiration :-)

 20. Frederik

  Hej.

  Skulle du betale told eller ekstra gebyrer for termostaten ?

  Frederik

  • Hej Frederik,

   Nej, jeg betalte ikke andet end fragten.
   Hvordan jeg slap for told og moms kan jeg ikke huske, men man kunne jo bede firmaet om at skrive en lavere pris på pakken (under 22 Euro) – eller få dem til at sende den som en vareprøve……men dette kender jeg selvfølgelig ikke noget til :-)

Smid en kommentar