Anmeldelse: AlfaPizza Stenovn
Den danske sommer er over os – ikke at det altid er lig med grillvejr, men den har da sine øjeblikke. Kul eller gas – vi har allerede haft mange diskussioner og kommentarer her på bloggen om kulgrillen eller gasgrillen er det rigtige valg. Men der er også dem, der sværger til rigtig brænde, for at opnå den helt rigtige tilberedning og røgsmag.
Sidstnævnte kigger vi nærmere på i dette indlæg – mere præcist en brændefyret pizzastenovn.
Ovnen vi tester her er en AlfaPizza – Forno 4 Pizze.
Udseende og førstehåndsindtryk
Pizzaovnen bliver leveret på en palle med en ordentlig røvfuld pap og folie, når du har fået det flået af, står du tilbage med en 140kg stenovn – en temmelig tung satan (jaja, nu er der snart en bruger som skriver, at han da har fået løftet en 500kg stenovn ind i baghaven med en kran). Den er heldigvis monteret med 4 hjul, som gør den væsentlig nemmere at flytte. Faktisk beskrives den som en ovn, som er nem at flytte rundt, alt efter hvor du ønske at tilberede din mad. Man skal dog, som Familiefaren, være mere end almindelig fan af CrossFit, hvis man synes den sjov at flytte over en blød dansk græsplæne. Men på fliser el. lign. lader det sig gøre – også uden at du skal hidkalde samtlige naboer.
LÆS OGSÅ: Fontana Forni Maestro 60 – en ægte italiensk gasfyret pizzaovn.
Inden du kommer i gang, skal der lige afsættes en kortere arbejdsdag på at hive en beskyttelsesfilm, Laser-Film, af på de blank rustfri stålflader – virkelig et hadearbejde, men det sikrer til gengæld en ny pizzaovn uden ridser fra transport mm.
Når den først er pakket ud, står vi med flot stenovn, som, modsat hvad navnet indikere, er lavet – eller indpakket – gennemgående i rustfri materialer, som jo gerne skulle sikre en rigtigt lang levetid for ovnen.
Materialevalg og kvalitet
Rent designmæssigt er vi lidt længere fremme i skoene end den mere klassiske stenovn – faktisk laver AlfaPizza en lang række rigtig fede ovne, bl.a. også til indebrug.
Materialevalg og kvaliteten må i mine øjne siges at være ganske godkendt. Flere har nævnt, at den ligner et damplokomotiv, og det kan der da været noget om – men vi altså niveauer over det italienske IC4-tog, hvis du spørger mig!
Testen
Det første spæde skridt mod lækker, sprød pizza er at tænde et bål inde i ovnen – jeg bruger nogle natur-tændblokke, lidt små pinde oven på, og herefter nogle lidt større. Stenovnen er en rimelig kontrolleret bålplads, så det er der ikke så mange ben i.
Ovnen lover en opvarmningstid på 20 minutter, eller det vil sige, søger man lidt på det, loves der også 350°c grader på 15 minutter, eller 330°c grader på 10 minutter. Brændekvaliteten har helt sikkert noget at sige her, og jeg må ha fået fat i noget fornuftigt. Alfa’ens termometer lykkedes det mig, at banke op knap 450°c grader på et sted mellem 12-15 minutter. Så ovnen holder hvad den lover, og det er altså muligt, relativt hurtigt at komme i gang med pizzaerne – eller hvad der skal tilberedes. Et sted omkring de 350°c grader, synes jeg dog virker bedst ifht. pizza – er den meget varmere, bliver det svært at styre.
Når der skal gøres klar til fx pizzabagning eller andet, skubbes bålet over til venstre side, og bunden fejes ren. I det man gør det, begrænses bålet en smule, og temperaturen kan nemt begynde at falde. Her bliver kunsten så at styre temperaturen, ved at fodre det med brænde, og her må erfaringen være at jo mindre brændestykker jo nemmere. Smider man for store stykker ind, kan det give nogle store temperatursving – been there. Det’ sikkert her, man siger: Øvelse gør mester…
Pizzaovnen hedder “Forno 4 Pizze” – altså et statement som siger, at man skal kunne tilberede 4 pizzaer samtidigt i ovnen. Nu er der ikke angivet størrelsen på de pizzaer, men med den størrelse jeg typisk laver, så kan der måske godt lige være 4 stk. tæt op ad hinanden. Men så er de to af dem meget tæt på den direkte varme fra bålet, og der ikke meget plads at dreje pizzaerne på. Måske er mine pizzaer for store, måske er mine evner for små, men jeg har ikke lavet mere end to pizzaer i et huk – og medmindre du står overfor at skulle åbne et pizzaria, er det vel også nok?
Pizzaerne
Opskrifterne må du vente lidt på…
Ikke kun pizza
Ovnen er en pizzastenovn, men jeg synes det vil være synd, hvis den ikke benyttes til andet. Jeg har bl.a. lavet noget blandet grønt i fad, naturligvis toppet med bacon og fløde. Her får fløden en rigtig lækker røgsmag, som ikke fåes i en almindelig ovn.
Jeg har ligeledes forsøgt mig udi i den ædle brødbagning – her kan man rigtig teste evner i temperaturstyring.
Da ovnen er helt overdækket, virker den også i det regnfyldte danske sommervejr :)
Dommen
Ingen tvivl om at dette er en rigtig fed stenovn, som jeg i hvert fald synes design-mæssigt holder meget mere end de mere klassiske stenovne – og den gør sit arbejde.
Der er ingen tvivl om at denne gadget topper på vores gastromand-skala – vi har bål og stål, høje temperaturer, og generelt høj kvalitet. Stenovnen fra AlfaPizza er en klar aspirant til de sjældne 6/6, men med den høje pris in mente lander vi på en god 5’er. Er du allerede i besiddelse af et monster af en grill, må en pizzaovn være det naturlige næste skridt:)
Kunne du overveje at investere i en pizzaovn?
Facts:
Areal bund | 0,48 m2 |
Opvarmningstid | 20 minutter |
Dybde | 88 cm |
Bredde | 155 cm |
Bageareal | 60 x 80 cm |
Brændeforbrug | 4 kg/t |
Åbning bredde | 68 cm |
Åbning højde | 22 cm |
Vægt | 140 kg |
Pris | 22,5K (pt. på bud til 17,5K) |
Forhandler | pizzastenovn.dk |
-
Hej
Har i nogen erfaring/holdning til denne fra knivblokken? https://knivblokken.dk/produkter/pizzaovn-stenovn-nonno-peppe-2-pizza-braende/
Tænker den til svare lillebroren til den du testede i sin tid? https://www.pizzastenovn.dk/fornomargheritatop/Samme bage areal… stor prisforskel?
-
Uhm. Der findes bare ikke noget bedre end pizza!
Måske skal det lige nævnes at det langt fra behøver at være så dyrt at investere i en pizzaovn. En hurtig søgning på google gav dette resultat:
https://www.outdoorcooking.dk/collections/pizzaovneHer er du igang med træfyret pizza for under tre tusind.
-
jer der har erfaring med Morsø Forno eller diskuterer det…
taler vi om den store Forno eller den mindre Forno II?
http://morsoe.com/dk/outdoor/products
mvh Anders
-
Hvis man har mod på lidt gør det selv arbejdev kan man også bygge en selv :-)
Man kan købe et sæt til en ovn på 90 cm i diameter for 3995,-
http://www.ildfastesten.dk/Byg_selv_Pizzaovnssaet/Pizzaonvssaet_90cm
-
Bygden egen pizzaovn. Det er ikke svær men kræver blot lidt hårdt arbejde. Der er masser af byggevejledninger på nettet. Jeg tog det bedste fra de forskellige sider og byggede min egen uden ar have muret tidligere. Du kan også ?
https://m.youtube.com/watch?v=Xq8_TcpZNYQ-
Hvordan ved du at den du valgte er den bedste, at mure en pizzaovn er ikke noget man bare gør, hvis der ikk kommer det tette træk i oven oser den maden og omgivelserne til.
En god pizza kræver en god 00 mel ca 4g gær og den skal hæve i 24 timer på køl og så. ikke over dynge pizzaen med fyld
-
-
Har du nogen ide om, hvordan denne ovn præsterer i forhold til Forno fra Morsø? ( http://www.morso.dk/produkt/forno-2 ) Jeg er stadig i fasen, hvor jeg overvejer hvilken udendørsovn jeg skal have mig.
-
Køb den brugt eller lav den selv til ingen penge.Det er ligesom med brødmaskinerne i sin tid,og alt muligt andet
Alle skulle have dem og nu ligger de og samler støv til ingen verden nytte.
Kan du ligge en terrasse,kan du osse samle sådan en lille sag på en dags tid eller to og både spare og få en større glæde og tilfredshed ved at have gjort det hele selv og hvis du ikke gider så smut en tur til Rom,for der bliver det altså ikke meget bedre
Vi har og får aldrig de samme solmodne grønsager og varer som findes i syden,selvom vi er tæt på og tror det. -
Bilka har en lille pizzaovn til 3000,- og moreland.dk har en til 499. Så er man da billigt i gang. Er man mere til de lidt dyrere, så er der i Gul og gratis en Don Forno Original havemodel til 8500 kr. Blot til orientering ;0)
-
Har selv en Morsø, den er vældig pæn, men en pizzaovn kan man ikke kalde den. For lille areal, og holder slet ikke på varmen. Glem den!
-
Jeg glæder mig til at se mange flere indlæg om brug af ovnen. Vi har en, der ligner fra Risbrohus, men får den mest brugt til pizza.
-
Meget tiltalende – men 22.500,- vejl. Come on…. :o/
-
Et lille diskret dyk i lommen Kristian :-)
-
Comments