Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

13 kommentarer

Endelig en opskrift: Maltboller – med ØL!

Maltboller
Fynboen

Jeg har længe battlet med at finde en opskrift på noget maltbrød, som virkelig var god. Jeg har nok afprøvet 4-5 forskellige bagemetoder og endnu flere forskellige ingredienser, før jeg landede på denne opskrift. Faktisk var nogen af de brød jeg kom frem til så dårlige at ikke en gang fuglene gad æde det.

Men nu er den her – maltbollen som fungerer. Brug den som kuvertbrød, i madpakken, brunch eller til morgenbordet.

Maltboller

Maltboller

Læs også: Simremad: Kanin i øl

5.0 from 1 reviews
Maltboller, med ØL!
Forfatter: 
Kategori: Bagværk
 
Ingredienser
  • 150 g surdej
  • 250 g maltmel
  • 100 g rugmel
  • 420 g sigtemel
  • 5 dl. Stout
  • 25 g gær
  • 15 g salt
  • 5 spsk. olie
  • 2 spsk. honning
  • 1 spsk. brun farin
Tilberedning
  1. Bland gær og øl, og kom surdej i.
  2. Tilføj olie, honning, brun farin og mel og kør det hele på en maskine i mindst 8 min.
  3. Kom salt i, og kør dejen videre i 2 min.
  4. Lad dejen hæve i 2 timer. Dejen er gerne meget klistret, men det er helt okay. Drys den gerne med lidt mel inden hævning.
  5. Kom mel på hænderne og form bollerne. Der bliver typisk til 18-20 boller. Det er nødvendigt at bruge flere bageplader.
  6. Når bollerne er formet skal de efterhæve på bagepladerne i ca. 1 time.
  7. Fyr op for ovnen på max. (250-260 grader). Sæt et fad med vand i bunden af ovnen.
  8. Når ovnen er brandvarm smider du en bagplade i midten og skruer ned på 220 grader og bager bollerne i 23 min.
  9. Bollerne kan sagtens spises varme.

 

Maltboller

Tip: Maltboller med rygeostcreme smager fantastisk.

Hvordan ser dit favoritbrød ud?!

Kommentarer

  1. Hey mand!
    Hvilken maltmel bruger du?
    Jeg har en øko en som er mørk som det herligste kakaopulver. Men som regel bruger jeg bare et par skefulde i en dej.
    Derfor lyder det lidt voldsomt med 250 gr maltmel i din opskrift – som jeg ellers har tænkt mig at kaste mig ud i, da jeg også har afsøgt en god maltdejsopskrift længe.

    fru Winther

    • Fynboen

      Hej
      I denne opskrift brugte jeg maltmel fra Skærtoft Mølle.

  2. Rikke Wulff

    Hej….
    Jeg er lige støt på opskriften og den ser mega lækker ud- er allerede igang med surdejen:) men….. Jeg tænker det samme som der er blevet spurgt om, 250 g maltmel:0 det virker godt nok af meget… Er det en skrivefejl?? Og at der skulle stå 25 g? Syntes ik der helt bliver svaret på det der bliver spurgt om;)
    Vh Rikke

    • Fynboen

      Det er faktisk ikke en skrivefejl. I denne opskrift brugte jeg faktisk hele posens indhold – dvs. 250 gr.

      Du kan jo evt. prøve med mindre og så kompensere med lidt mere rugmel, og så lige skrive om resultatet herinde :-)

  3. TDE

    Surdej? Er ikke velbevandret i dette. Hvad er sammensætningen til maltboller?

    • Fynboen

      Hej

      Surdej er både med til at bidrage med smag og en sprød skorpe. Hvis du ikke gider lave din egen surdej kan den købes færdig i typisk kvickly eller føtex, eller andre velassorterede supermarkeder.

  4. Mathias

    Hej! Bollerne ser godt nok fine ud, men har du ikke et billede, hvor du har skåret en af dem over?

    • Fynboen

      Hej Mathias

      Nu var jeg lige mit arkiv igennem, og kan desværre konstatere at det aldrig er blevet fotograferet. Jeg må lige huske det til næste gang jeg laver dem.

  5. Line

    Jeg har prøvet denne opskrift hvor jeg har bagt det som et stort brød, men det blev meget tyndt og flad, smagen var dog helt fantastisk, har du nogle erfaringer med at bage det som et brød??

    • Fynboen

      Hej Line

      Jeg har faktisk prøvet det samme, og med samme resultat i øvrigt. Jeg har ikke rigtigt eksperimenteret med det siden, men jeg tænker i hvert fald at man kunne prøve at bruge en brødform, og at det måske kunne hjælpe på højden.

  6. Martin

    Hej.

    Kan man evt bruge almindelig gær, istedet for surdej?

    • Fynboen

      Hej Martin

      Det ville jeg nok mene man kunne. Jeg ville nok tage 40-50 gr. gær i stedet for de 25 gr.

      Vær dog opmærksom på at du ikke får samme brød/skorpe ved at undlade surdejen. Jeg ville alle dage selv bruge surdej, og hvis det skal være let så køber jeg en bøtte i Kvickly.

      /Daniel

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: