Gastromand.dk | 21. June 2018

Scroll to top

Top

25 kommentarer

Weekendtesten: AlfaPizza Stenovn

Weekendtesten: AlfaPizza Stenovn
Aarhusianeren

Den danske sommer er over os – ikke at det altid er lig med grillvejr, men den har da sine Ăžjeblikke. Kul eller gas – vi har allerede haft mange diskussioner og kommentarer her pĂ„ bloggen om kulgrillen eller gasgrillen er det rigtige valg. Men der er ogsĂ„ dem, der svĂŠrger til rigtig brĂŠnde, for at opnĂ„ den helt rigtige tilberedning og rĂžgsmag.

SidstnĂŠvnte kigger vi nĂŠrmere pĂ„ i dette indlĂŠg – mere prĂŠcist en brĂŠndefyret pizzastenovn.

Ovnen vi tester her er en AlfaPizza – Forno 4 Pizze.

 

Udseende og fÞrstehÄndsindtryk

Pizzaovnen bliver leveret pĂ„ en palle med en ordentlig rĂžvfuld pap og folie, nĂ„r du har fĂ„et det flĂ„et af, stĂ„r du tilbage med en 140kg stenovn – en temmelig tung satan (jaja, nu er der snart en bruger som skriver, at han da har fĂ„et lĂžftet en 500kg stenovn ind i baghaven med en kran). Den er heldigvis monteret med 4 hjul, som gĂžr den vĂŠsentlig nemmere at flytte. Faktisk beskrives den som en ovn, som er nem at flytte rundt, alt efter hvor du Ăžnske at tilberede din mad. Man skal dog, som Familiefaren, vĂŠre mere end almindelig fan af CrossFit, hvis man synes den sjov at flytte over en blĂžd dansk grĂŠsplĂŠne. Men pĂ„ fliser el. lign. lader det sig gĂžre – ogsĂ„ uden at du skal hidkalde samtlige naboer.

LÊs ogsÄ: Min genvej til den perfekte pizza

Inden du kommer i gang, skal der lige afsĂŠttes en kortere arbejdsdag pĂ„ at hive en beskyttelsesfilm, Laser-Film, af pĂ„ de blank rustfri stĂ„lflader – virkelig et hadearbejde, men det sikrer til gengĂŠld en ny pizzaovn uden ridser fra transport mm.

NĂ„r den fĂžrst er pakket ud, stĂ„r vi med flot stenovn, som, modsat hvad navnet indikere, er lavet – eller indpakket – gennemgĂ„ende i rustfri materialer, som jo gerne skulle sikre en rigtigt lang levetid for ovnen.

Materialevalg og kvalitet

Rent designmĂŠssigt er vi lidt lĂŠngere fremme i skoene end den mere klassiske stenovn – faktisk laver AlfaPizza en lang rĂŠkke rigtig fede ovne, bl.a. ogsĂ„ til indebrug.

 

It's on fire...

It’s on fire – bemĂŠrk forholdet mellem vinflaske og ovn…

 

Materialevalg og kvaliteten mĂ„ i mine Ăžjne siges at vĂŠre ganske godkendt. Flere har nĂŠvnt, at den ligner et damplokomotiv, og det kan der da vĂŠret noget om – men vi altsĂ„ niveauer over det italienske IC4-tog, hvis du spĂžrger mig!

Testen

Det fĂžrste spĂŠde skridt mod lĂŠkker, sprĂžd pizza er at tĂŠnde et bĂ„l inde i ovnen – jeg bruger nogle natur-tĂŠndblokke, lidt smĂ„ pinde oven pĂ„, og herefter nogle lidt stĂžrre. Stenovnen er en rimelig kontrolleret bĂ„lplads, sÄ det er der ikke sĂ„ mange ben i.

Der bliver trykket pÄ speederen...

Der bliver trykket pĂ„ speederen…

Ovnen lover en opvarmningstid pĂ„ 20 minutter, eller det vil sige, sĂžger man lidt pĂ„ det, loves der ogsĂ„ 350°c grader pĂ„ 15 minutter, eller 330°c grader pĂ„ 10 minutter. BrĂŠndekvaliteten har helt sikkert noget at sige her, og jeg mĂ„ ha fĂ„et fat i noget fornuftigt. Alfa’ens termometer lykkedes det mig, at banke op knap 450°c grader pÄ et sted mellem 12-15 minutter. SĂ„ ovnen holder hvad den lover, og det er altsĂ„ muligt, relativt hurtigt at komme i gang med pizzaerne – eller hvad der skal tilberedes.  Et sted omkring de 350°c grader, synes jeg dog virker bedst ifht. pizza – er den meget varmere, bliver det svĂŠrt at styre.

NĂ„r der skal gĂžres klar til fx pizzabagning eller andet, skubbes bĂ„let over til venstre side, og bunden fejes ren. I det man gĂžr det, begrĂŠnses bĂ„let en smule, og temperaturen kan nemt begynde at falde. Her bliver kunsten sĂ„ at styre temperaturen, ved at fodre det med brĂŠnde, og her mĂ„ erfaringen vĂŠre at jo mindre brĂŠndestykker jo nemmere. Smider man for store stykker ind, kan det give nogle store temperatursving – been there. Det’ sikkert her, man siger: Øvelse gĂžr mester…

Pizza in the making

Pizza in the making

Pizzaovnen hedder “Forno 4 Pizze” – altsĂ„ et statement som siger, at man skal kunne tilberede 4 pizzaer samtidigt i ovnen. Nu er der ikke angivet stĂžrrelsen pĂ„ de pizzaer, men med den stĂžrrelse jeg typisk laver, sĂ„ kan der mĂ„ske godt lige vĂŠre 4 stk. tĂŠt op ad hinanden. Men sĂ„ er de to af dem meget tĂŠt pĂ„ den direkte varme fra bĂ„let, og der ikke meget plads at dreje pizzaerne pĂ„. MĂ„ske er mine pizzaer for store, mĂ„ske er mine evner for smĂ„, men jeg har ikke lavet mere end to pizzaer i et huk – og medmindre du stĂ„r overfor at skulle Äbne et pizzaria, er det vel ogsĂ„ nok?

Pizzaerne

LufttĂžrret skinke, grillede artiskokker, smĂžrstegte asparges toppet med parmesan

LufttĂžrret skinke, grillede artiskokker, smĂžrstegte asparges toppet med parmesan

Parmaskinke, gedeost, asparges, og sjat smĂžrstegte lĂžg, rĂždpeber og portobello

Parmaskinke, gedeost, asparges, og en sjat smĂžrstegte lĂžg, rĂždpeber og portobello

SmĂžrstegte lĂžg, rĂždpeber og portobello toppet med frisk mozarella

SmĂžrstegte lĂžg, rĂždpeber og portobello toppet med frisk mozarella

Morgenmad, ĂŠg, bacon, pĂžlser

Morgenmad, ĂŠg, bacon, pĂžlser

 

Opskrifterne mĂ„ du vente lidt pĂ„…

Ikke kun pizza

Ovnen er en pizzastenovn, men jeg synes det vil vÊre synd, hvis den ikke benyttes til andet. Jeg har bl.a. lavet noget blandet grÞnt i fad, naturligvis toppet med bacon og flÞde. Her fÄr flÞden en rigtig lÊkker rÞgsmag, som ikke fÄes i en almindelig ovn.

 

Mad i fad

Mad i fad

 

Jeg har ligeledes forsĂžgt mig udi i den ĂŠdle brĂždbagning – her kan man rigtig teste evner i temperaturstyring.

 

StenovnsbrĂžd

StenovnsbrĂžd

 

Da ovnen er helt overdÊkket, virker den ogsÄ i det regnfyldte danske sommervejr :)

 

I regn og slud skal pizzaen ud...

I regn og slud – pizzaen skal ud…

Dommen

Ingen tvivl om at dette er en rigtig fed stenovn, som jeg i hvert fald synes design-mĂŠssigt holder meget mere end de mere klassiske stenovne – og den gĂžr sit arbejde.

Der er ingen tvivl om at denne gadget topper pĂ„ vores gastromand-skala – vi har bĂ„l og stĂ„l, hĂžje temperaturer, og generelt hĂžj kvalitet. Stenovnen fra AlfaPizza er en klar aspirant til de sjĂŠldne 6/6, men med den hĂžje pris in mente lander vi pĂ„ en god 5’er. Er du allerede i besiddelse af et monster af en grill, mĂ„ en pizzaovn vĂŠre det naturlige nĂŠste skridt:)

5/6 Gastromands BedĂžmmelse' width=

Kunne du overveje at investere i en pizzaovn?

Facts:

Areal bund0,48 m2
Opvarmningstid20 minutter
Dybde88 cm
Bredde155 cm
Bageareal60 x 80 cm
BrĂŠndeforbrug4 kg/t
Åbning bredde68 cm
Åbning hþjde22 cm
VĂŠgt140 kg
Pris22,5K (pt. pÄ bud til 17,5K)
Forhandlerpizzastenovn.dk

Kommentarer

  1. Kristian

    Meget tiltalende – men 22.500,- vejl. Come on…. :o/

  2. Anette

    Jeg glÊder mig til at se mange flere indlÊg om brug af ovnen. Vi har en, der ligner fra Risbrohus, men fÄr den mest brugt til pizza.

    • Det er bestemt ikke utĂŠnkeligt, at der kommer nogle indlĂŠg i den retning :)

  3. Halvamerikaneren

    Puha – 17,5 af de lange… Overvejer at investere i MorsĂž Forno – den kan konen lettere acceptere at have stĂ„ende i haven. Nogen der har erfaring med den?

    • Har ikke nogen direkte erfaring med MorsĂž Forno, som jo helt sikkert ogsĂ„ har et simpelt og stilrent design. Men den har umiddelbart et noget mindre bageareal, og derfor kan den formentlig kun bage en pizza ad gangen. Men det kan i mange tilfĂŠlde ogsĂ„ vĂŠre nok. Noget jeg faktisk ikke har skrevet i anmeldelsen er, at AlfaPizza ovnen kommer med to stykker skorstensrĂžr, sĂ„ man selv kan justere hĂžjden af den. Det gĂžr, at ovnen har en relativt god rĂžg-afledning, sĂ„ man ikke fĂ„r rĂžgen direkte i ansigtet. Det tĂŠnker jeg mĂ„ske kan vĂŠre et problem ved MorsĂž ovnen? (se evt. Alfa’en i fuld figur her http://instagram.com/p/niIzaeACTD/ – man kan sĂ„ diskutere om skorstenen i fuld lĂŠnge ser fjollet ud). MorsĂž ovnen mĂ„ blive ekstremt varm uden pĂ„ i kraft af loftet af stĂžbejern – sĂ„ man skal altsĂ„ holde snitterne fra ovnens ydreside. Loftet pĂ„ Alfa’en bliver ogsĂ„ varm, men man kan faktisk godt lĂŠgge en hĂ„nd ovenpĂ„ uden at fĂ„ brandsĂ„r. Men ja, der er naturligvis ogsĂ„ prisaspektet, MorsĂž koster vel smĂ„ 10K mindre, ellers det vil sige, tager MorsĂž’s bord/understel med, for at fĂ„ den op i hĂžjden, sĂ„ skal man lige lĂŠgge 5K for det, og sĂ„ nĂŠrmer de sig hinanden :)

  4. Frank

    Har selv en MorsÞ, den er vÊldig pÊn, men en pizzaovn kan man ikke kalde den. For lille areal, og holder slet ikke pÄ varmen. Glem den!

    • Det var da rent mel fra posen. Men kan du uddybe lidt, hvornĂ„r mister den varmen? Er det fx nĂ„r der ikke er flammer? Og hvor hurtigt mister den varmen?

      • Frank

        Du skal starte med at fyre meget hÄrdt, gerne i mindst en time. Fej glÞderne ind i bunden, og sÞrg for at der er flammer, skal vÊre meget smÄ/tynde brÊndestykker der placeres oven pÄ glÞderne. Hvis du er heldig kan du nÄ at lave 2 meget smÄ pizzaer, gÞr du skal starte forfra. Der er simpelthen ikke masse nok i ovnen, isÊr bunden kunne forbedres. Det vil jeg nok selv prÞve. Men det er helt klart den flotteste have ovn man kan fÄ. Men det er nok ikke noget for en gastromand.
        Mvh Frank

  5. vittrup74

    Bilka har en lille pizzaovn til 3000,- og moreland.dk har en til 499. SÄ er man da billigt i gang. Er man mere til de lidt dyrere, sÄ er der i Gul og gratis en Don Forno Original havemodel til 8500 kr. Blot til orientering ;0)

  6. Fynboen

    Jeg har lyst til pizza nu.

  7. Kokken

    KĂžb den brugt eller lav den selv til ingen penge.Det er ligesom med brĂždmaskinerne i sin tid,og alt muligt andet
    Alle skulle have dem og nu ligger de og samler stĂžv til ingen verden nytte.
    Kan du ligge en terrasse,kan du osse samle sÄdan en lille sag pÄ en dags tid eller to og bÄde spare og fÄ en stÞrre glÊde og tilfredshed ved at have gjort det hele selv og hvis du ikke gider sÄ smut en tur til Rom,for der bliver det altsÄ ikke meget bedre
    Vi har og fÄr aldrig de samme solmodne grÞnsager og varer som findes i syden,selvom vi er tÊt pÄ og tror det.

  8. Helle

    Har du nogen ide om, hvordan denne ovn prĂŠsterer i forhold til Forno fra MorsĂž? ( http://www.morso.dk/produkt/forno-2 ) Jeg er stadig i fasen, hvor jeg overvejer hvilken udendĂžrsovn jeg skal have mig.

    • Vi har tidligere skrevet frem og tilbage om morsĂž i kommentarerne, mĂ„ske du kan finde lige lidt hjĂŠlpe ved at lĂŠse kommentarer…

  9. Jesper Rasmussen

    Bygden egen pizzaovn. Det er ikke svÊr men krÊver blot lidt hÄrdt arbejde. Der er masser af byggevejledninger pÄ nettet. Jeg tog det bedste fra de forskellige sider og byggede min egen uden ar have muret tidligere. Du kan ogsÄ ?
    https://m.youtube.com/watch?v=Xq8_TcpZNYQ

    • Jamen, det kan jeg da kun vĂŠre enig i – og sĂ„dan en ovn, som du linker til der (din?), er med garanti ogsĂ„ bedre og har meget mere massefylde og holder varmen bedre. Men vi skal huske pĂ„, at det ikke er alle der er fĂždt med en murerske i hĂ„nden, og det er mere dem som Alfa’en henvender sig til – og sĂ„ er den trods alt ogsĂ„ mere mobil. Men fed ovn du viser frem der! SĂ„ lige der stod en standard kuglegrill ved siden af, sĂ„dan kan jo ogsĂ„ bygges selv :)

  10. Midtjyden

    Hvis man har mod pÄ lidt gÞr det selv arbejdev kan man ogsÄ bygge en selv :-)

    Man kan kÞbe et sÊt til en ovn pÄ 90 cm i diameter for 3995,-

    http://www.ildfastesten.dk/Byg_selv_Pizzaovnssaet/Pizzaonvssaet_90cm

  11. Anders Jakobsen

    jer der har erfaring med MorsĂž Forno eller diskuterer det…

    taler vi om den store Forno eller den mindre Forno II?

    http://morsoe.com/dk/outdoor/products

    mvh Anders

    • Hej, jeg er ret overbevist om at vi taler den store, mener ogsĂ„ at Forno II er kommet til senere – som jeg ser det, er Forno II ogsĂ„ i hĂžjere grad til grill og anden madlavning end pizza, altsĂ„ ikke en decideret pizzaovn.

  12. Uhm. Der findes bare ikke noget bedre end pizza!
    MÄske skal det lige nÊvnes at det langt fra behÞver at vÊre sÄ dyrt at investere i en pizzaovn. En hurtig sÞgning pÄ google gav dette resultat:
    https://www.outdoorcooking.dk/collections/pizzaovne

    Her er du igang med trĂŠfyret pizza for under tre tusind.

    • Hej Lars, det er lidt ligesom med biler, der er dyre biler og der er billige biler, den stĂžrste kĂžreglĂŠde finder du typisk i de dyre biler. Jeg har prĂžvet Uuni ovnen, og man kan lave en hĂŠderlig pizza i den. Men det er noget mĂžjsommeligt arbejde at holde den igang med trĂŠpillerne, den brĂŠnder hurtigt ud og bliver hurtigt kold pga. den manglende masse. NĂ„r den er i gang, kan man nemt brĂŠnde sig pĂ„ den, da den bliver sygt varm pĂ„ ydersiden. Her er man meget bedre stillet med fx. Alfaen, som jo ogsĂ„ findes i en billigere udgave. Men er den vigtigste parameter lav pris, sĂ„ vi jeg anbefale at finde en af de mange guides pĂ„ nettet pĂ„ at bygge og mure en op selv – hvis man har mod pĂ„ det.

Smid en kommentar