Gastromand.dk | 24. April 2018

Scroll to top

Top

25 kommentarer

Weekendtesten: AlfaPizza Stenovn

Weekendtesten: AlfaPizza Stenovn
Aarhusianeren

Den danske sommer er over os – ikke at det altid er lig med¬†grillvejr, men den har da sine √łjeblikke. Kul eller gas – vi har allerede haft mange diskussioner og kommentarer her p√• bloggen om kulgrillen eller gasgrillen er det rigtige valg. Men der er ogs√• dem,¬†der sv√¶rger til rigtig br√¶nde, for at opn√• den helt rigtige tilberedning og r√łgsmag.

Sidstnævnte kigger vi nærmere på i dette indlæg Рmere præcist en brændefyret pizzastenovn.

Ovnen vi tester her er en AlfaPizza – Forno 4 Pizze.

 

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Pizzaovnen¬†bliver leveret p√• en palle med en ordentlig r√łvfuld pap og folie, n√•r du har f√•et det fl√•et af, st√•r du tilbage med en 140kg stenovn – en temmelig¬†tung satan (jaja, nu er der snart en bruger som skriver, at han da har f√•et l√łftet en 500kg stenovn ind i baghaven med en kran). Den er heldigvis monteret med 4 hjul, som g√łr den v√¶sentlig nemmere at flytte. Faktisk beskrives den som en ovn, som er nem at flytte rundt, alt efter hvor du √łnske at tilberede din mad. Man skal dog, som Familiefaren, v√¶re mere end almindelig fan af CrossFit, hvis man synes den sjov at flytte over en bl√łd dansk gr√¶spl√¶ne. Men p√• fliser el. lign. lader det sig g√łre – ogs√• uden at du skal hidkalde samtlige naboer.

Læs også: Min genvej til den perfekte pizza

Inden du kommer i gang, skal der lige afsættes en kortere arbejdsdag på at hive en beskyttelsesfilm, Laser-Film, af på de blank rustfri stålflader Рvirkelig et hadearbejde, men det sikrer til gengæld en ny pizzaovn uden ridser fra transport mm.

N√•r den f√łrst er pakket ud, st√•r vi med flot stenovn, som, modsat hvad navnet indikere, er lavet – eller indpakket – gennemg√•ende i rustfri materialer, som jo gerne skulle sikre en rigtigt lang levetid for ovnen.

Materialevalg og kvalitet

Rent designmæssigt er vi lidt længere fremme i skoene end den mere klassiske stenovn Рfaktisk laver AlfaPizza en lang række rigtig fede ovne, bl.a. også til indebrug.

 

It's on fire...

It’s on fire – bem√¶rk forholdet mellem vinflaske og ovn…

 

Materialevalg og kvaliteten m√• i mine √łjne siges at v√¶re ganske godkendt. Flere har n√¶vnt, at den ligner et damplokomotiv, og det kan der da v√¶ret noget om – men vi alts√• niveauer¬†over det italienske IC4-tog, hvis du sp√łrger mig!

Testen

Det f√łrste sp√¶de skridt mod l√¶kker, spr√łd pizza er at t√¶nde et b√•l inde i ovnen – jeg bruger nogle natur-t√¶ndblokke, lidt sm√• pinde oven p√•, og herefter nogle lidt st√łrre. Stenovnen¬†er en rimelig kontrolleret b√•lplads, s√•¬†det er der ikke s√• mange ben i.

Der bliver trykket på speederen...

Der bliver trykket p√• speederen…

Ovnen lover en opvarmningstid p√• 20 minutter, eller¬†det vil sige, s√łger man lidt p√• det, loves der ogs√• 350¬įc grader p√• 15 minutter, eller 330¬įc grader p√• 10 minutter. Br√¶ndekvaliteten har helt sikkert noget at sige her, og jeg m√• ha f√•et fat i noget fornuftigt. Alfa’ens¬†termometer lykkedes det mig, at banke op knap 450¬įc grader p√•¬†et sted mellem 12-15 minutter. S√• ovnen holder hvad den lover, og det er alts√• muligt, relativt hurtigt at komme i gang med pizzaerne – eller hvad der skal tilberedes. ¬†Et sted omkring de 350¬įc grader, synes jeg dog virker bedst ifht. pizza – er den meget varmere, bliver det sv√¶rt at styre.

N√•r der skal g√łres klar til fx pizzabagning eller andet, skubbes b√•let over til venstre side, og bunden fejes ren. I det man g√łr det, begr√¶nses b√•let en smule, og temperaturen kan nemt begynde at falde. Her bliver kunsten s√• at styre temperaturen, ved at fodre det med br√¶nde, og her m√• erfaringen v√¶re at jo mindre br√¶ndestykker jo nemmere. Smider man for store stykker ind, kan det give nogle store temperatursving – been there. Det’ sikkert her, man siger: √ėvelse g√łr mester…

Pizza in the making

Pizza in the making

Pizzaovnen¬†hedder “Forno 4 Pizze” – alts√• et statement som siger, at man skal kunne tilberede 4 pizzaer samtidigt i ovnen. Nu er der ikke angivet st√łrrelsen p√• de pizzaer, men med den st√łrrelse jeg typisk laver, s√• kan der m√•ske godt lige v√¶re 4 stk. t√¶t op ad hinanden. Men s√• er de to af dem meget t√¶t p√• den direkte varme fra b√•let, og der ikke meget plads at dreje pizzaerne p√•. M√•ske er mine pizzaer for store, m√•ske er mine evner for sm√•, men jeg har ikke lavet mere end to pizzaer i et huk – og medmindre du st√•r overfor at¬†skulle¬†√•bne et pizzaria, er det vel ogs√• nok?

Pizzaerne

Luftt√łrret skinke, grillede artiskokker, sm√łrstegte asparges toppet med parmesan

Luftt√łrret skinke, grillede artiskokker, sm√łrstegte asparges toppet med parmesan

Parmaskinke, gedeost, asparges, og sjat sm√łrstegte l√łg, r√łdpeber og portobello

Parmaskinke, gedeost, asparges, og en sjat sm√łrstegte l√łg, r√łdpeber og portobello

Sm√łrstegte l√łg, r√łdpeber og portobello toppet med frisk mozarella

Sm√łrstegte l√łg, r√łdpeber og portobello toppet med frisk mozarella

Morgenmad, √¶g, bacon, p√łlser

Morgenmad, √¶g, bacon, p√łlser

 

Opskrifterne m√• du vente lidt p√•…

Ikke kun pizza

Ovnen er en pizzastenovn, men jeg synes det vil v√¶re synd, hvis den ikke benyttes til andet. Jeg har bl.a. lavet noget blandet gr√łnt i fad, naturligvis toppet med bacon og fl√łde. Her f√•r fl√łden en rigtig l√¶kker r√łgsmag, som ikke f√•es i en almindelig ovn.

 

Mad i fad

Mad i fad

 

Jeg har ligeledes fors√łgt mig udi i den √¶dle br√łdbagning – her kan man rigtig teste evner i temperaturstyring.

 

Stenovnsbr√łd

Stenovnsbr√łd

 

Da ovnen er helt overdækket, virker den også i det regnfyldte danske sommervejr :)

 

I regn og slud skal pizzaen ud...

I regn og slud –¬†pizzaen skal ud…

Dommen

Ingen tvivl om at dette er en rigtig fed stenovn, som jeg i hvert fald synes design-m√¶ssigt holder meget mere end de mere klassiske stenovne – og den g√łr sit arbejde.

Der er ingen tvivl om at denne gadget topper p√• vores gastromand-skala – vi har b√•l¬†og st√•l, h√łje temperaturer, og generelt h√łj kvalitet. Stenovnen fra AlfaPizza er en¬†klar aspirant til de sj√¶ldne¬†6/6, men med den h√łje pris in mente lander vi p√• en god 5’er. Er du allerede i besiddelse af et monster af en grill, m√• en pizzaovn v√¶re det naturlige n√¶ste skridt:)

5/6 Gastromands Bed√łmmelse' width=

Kunne du overveje at investere i en pizzaovn?

Facts:

Areal bund0,48 m2
Opvarmningstid20 minutter
Dybde88 cm
Bredde155 cm
Bageareal60 x 80 cm
Brændeforbrug4 kg/t
√Öbning bredde68 cm
√Öbning h√łjde22 cm
Vægt140 kg
Pris22,5K (pt. på bud til 17,5K)
Forhandlerpizzastenovn.dk

Kommentarer

  1. Kristian

    Meget tiltalende – men 22.500,- vejl. Come on…. :o/

  2. Anette

    Jeg glæder mig til at se mange flere indlæg om brug af ovnen. Vi har en, der ligner fra Risbrohus, men får den mest brugt til pizza.

    • Det er bestemt ikke ut√¶nkeligt, at der kommer nogle indl√¶g i den retning :)

  3. Halvamerikaneren

    Puha – 17,5 af de lange… Overvejer at investere i Mors√ł Forno – den kan konen lettere acceptere at have st√•ende i haven. Nogen der har erfaring med den?

    • Har ikke nogen direkte erfaring med Mors√ł Forno, som jo helt sikkert ogs√• har et simpelt og stilrent design. Men den har umiddelbart et noget mindre bageareal, og derfor kan den formentlig kun bage en pizza ad gangen. Men det kan i mange tilf√¶lde ogs√• v√¶re nok. Noget jeg faktisk ikke har skrevet i anmeldelsen er, at AlfaPizza ovnen kommer med to stykker skorstensr√łr, s√• man selv kan justere h√łjden af den. Det g√łr, at ovnen har en relativt god r√łg-afledning, s√• man ikke f√•r r√łgen direkte i ansigtet. Det t√¶nker jeg m√•ske kan v√¶re et problem ved Mors√ł ovnen? (se evt. Alfa’en i fuld figur her http://instagram.com/p/niIzaeACTD/ – man kan s√• diskutere om skorstenen i fuld l√¶nge ser fjollet ud). Mors√ł ovnen m√• blive ekstremt varm uden p√• i kraft af loftet af st√łbejern – s√• man skal alts√• holde snitterne fra ovnens ydreside. Loftet p√• Alfa’en bliver ogs√• varm, men man kan faktisk godt l√¶gge en h√•nd ovenp√• uden at f√• brands√•r. Men ja, der er naturligvis ogs√• prisaspektet, Mors√ł koster vel sm√• 10K mindre, ellers det vil sige, tager Mors√ł’s bord/understel med, for at f√• den op i h√łjden, s√• skal man lige l√¶gge 5K for det, og s√• n√¶rmer de sig hinanden :)

  4. Frank

    Har selv en Mors√ł, den er v√¶ldig p√¶n, men en pizzaovn kan man ikke kalde den. For lille areal, og holder slet ikke p√• varmen. Glem den!

    • Det var da rent mel fra posen. Men kan du uddybe lidt, hvorn√•r mister den varmen? Er det fx n√•r der ikke er flammer? Og hvor hurtigt mister den varmen?

      • Frank

        Du skal starte med at fyre meget h√•rdt, gerne i mindst en time. Fej gl√łderne ind i bunden, og s√łrg for at der er flammer, skal v√¶re meget sm√•/tynde br√¶ndestykker der placeres oven p√• gl√łderne. Hvis du er heldig kan du n√• at lave 2 meget sm√• pizzaer, g√łr du skal starte forfra. Der er simpelthen ikke masse nok i ovnen, is√¶r bunden kunne forbedres. Det vil jeg nok selv pr√łve. Men det er helt klart den flotteste have ovn man kan f√•. Men det er nok ikke noget for en gastromand.
        Mvh Frank

  5. vittrup74

    Bilka har en lille pizzaovn til 3000,- og moreland.dk har en til 499. Så er man da billigt i gang. Er man mere til de lidt dyrere, så er der i Gul og gratis en Don Forno Original havemodel til 8500 kr. Blot til orientering ;0)

  6. Fynboen

    Jeg har lyst til pizza nu.

  7. Kokken

    K√łb den brugt eller lav den selv til ingen penge.Det er ligesom med br√łdmaskinerne i sin tid,og alt muligt andet
    Alle skulle have dem og nu ligger de og samler st√łv til ingen verden nytte.
    Kan du ligge en terrasse,kan du osse samle s√•dan en lille sag p√• en dags tid eller to og b√•de spare og f√• en st√łrre gl√¶de og tilfredshed ved at have gjort det hele selv og hvis du ikke gider s√• smut en tur til Rom,for der bliver det alts√• ikke meget bedre
    Vi har og f√•r aldrig de samme solmodne gr√łnsager og varer som findes i syden,selvom vi er t√¶t p√• og tror det.

  8. Helle

    Har du nogen ide om, hvordan denne ovn pr√¶sterer i forhold til Forno fra Mors√ł? ( http://www.morso.dk/produkt/forno-2 ) Jeg er stadig i fasen, hvor jeg overvejer hvilken udend√łrsovn jeg skal have mig.

    • Vi har tidligere skrevet frem og tilbage om mors√ł i kommentarerne, m√•ske du kan finde lige lidt hj√¶lpe ved at l√¶se kommentarer…

  9. Jesper Rasmussen

    Bygden egen pizzaovn. Det er ikke svær men kræver blot lidt hårdt arbejde. Der er masser af byggevejledninger på nettet. Jeg tog det bedste fra de forskellige sider og byggede min egen uden ar have muret tidligere. Du kan også ?
    https://m.youtube.com/watch?v=Xq8_TcpZNYQ

    • Jamen, det kan jeg da kun v√¶re enig i – og s√•dan en ovn, som du linker til der (din?), er med garanti ogs√• bedre og har meget mere massefylde og holder varmen bedre. Men vi skal huske p√•, at det ikke er alle der er f√łdt med en murerske i h√•nden, og det er mere dem som Alfa’en henvender sig til – og s√• er den trods alt ogs√• mere mobil. Men fed ovn du viser frem der! S√• lige der stod en standard kuglegrill ved siden af, s√•dan kan jo ogs√• bygges selv :)

  10. Midtjyden

    Hvis man har mod p√• lidt g√łr det selv arbejdev kan man ogs√• bygge en selv :-)

    Man kan k√łbe et s√¶t til en ovn p√• 90 cm i diameter for 3995,-

    http://www.ildfastesten.dk/Byg_selv_Pizzaovnssaet/Pizzaonvssaet_90cm

  11. Anders Jakobsen

    jer der har erfaring med Mors√ł Forno eller diskuterer det…

    taler vi om den store Forno eller den mindre Forno II?

    http://morsoe.com/dk/outdoor/products

    mvh Anders

    • Hej, jeg er ret overbevist om at vi taler den store, mener ogs√• at Forno II er kommet til senere – som jeg ser det, er Forno II ogs√• i h√łjere grad til grill og anden madlavning end pizza, alts√• ikke en decideret pizzaovn.

  12. Uhm. Der findes bare ikke noget bedre end pizza!
    M√•ske skal det lige n√¶vnes at det langt fra beh√łver at v√¶re s√• dyrt at investere i en pizzaovn. En hurtig s√łgning p√• google gav dette resultat:
    https://www.outdoorcooking.dk/collections/pizzaovne

    Her er du igang med træfyret pizza for under tre tusind.

    • Hej Lars, det er lidt ligesom med biler, der er dyre biler og der er billige biler, den st√łrste k√łregl√¶de finder du typisk i de dyre biler. Jeg har pr√łvet Uuni ovnen, og man kan lave en h√¶derlig pizza i den. Men det er noget m√łjsommeligt arbejde at holde den igang med tr√¶pillerne, den br√¶nder hurtigt ud og bliver hurtigt kold pga. den manglende masse. N√•r den er i gang, kan man nemt br√¶nde sig p√• den, da den bliver sygt varm p√• ydersiden. Her er man meget bedre stillet med fx. Alfaen, som jo ogs√• findes i en billigere udgave. Men er den vigtigste parameter lav pris, s√• vi jeg anbefale at finde en af de mange guides p√• nettet p√• at bygge og mure en op selv – hvis man har mod p√• det.

Smid en kommentar