Gastromand On Tour: Sommelier Awards 2016
Tirsdag i uge 42 – turen går til Østrig – Familiefaren er sendt afsted til Sommelier Awards 2016 sponseret af Gaggenau i Wien – kufferten er pakket og humøret indstillet på vin, bobler og gourmet…
Efter en længere tur fra Aalborg til Kastrup Lufthavn, hvor nogen – som I mig – ikke havde tænkt over at uge 42 betyder rejsende pensionister, som tydeligvis mener deres tur starter ved sikkerhedskontrollen i lufthavnen – det er lidt som om de synes det er spændende og næsten et krav, at de pr. definition glemmer at tage deres væsker, cremer og andet pikpak op af taskerne. Godt man på sine ældre år er blevet væsentlig mere tålmodig (sarkasme kan forekomme her)…
Imens jeg står i køen tænker jeg over den kommende lyn-tur til Wien, hvor jeg har fået fornøjelsen af, at deltage ved Sommelier Awards 2016 sponseret af Gaggenau, som Eksilsønderjyden i skrivende stund faktisk er ved at installere i sit nye køkken – og ja, det havde sgu noget have været smart at disse to ting var bedre koordineret, men nogle gangene går tingene hurtigt på Gastromand. Jeg lander kl. 09.00 og bliver mødt i lufthavnen af en chauffør stående med et skilt ”Gaggenau”.
Efter at have mødt mine medrejsende Kim Iversen fra magasinet Luxury Aficionados og Magnus Falk, som er vores kontakt og arrangør ruller vi mod hotellet. Vi har free time frem til 12.30, så tiden udnyttes til det jeg gør bedst – opstøve noget lokalt mad.
Sammen finder vi en restaurant/bistro kaldet ”Freiraum”, som vi har fået anbefalet af nogle lokale. Menukortet er temmelig uoverskueligt, så jeg spørger pænt tjeneren om det mest lokale de har. Jeg får derfor “Schinkenfleckerl” – som er hvid pasta, flød, bacon og ost – jeg tænker lidt carbonara inspireret men det ville nok fornærme både italienere og østrigere – så jeg lader det blive ved tanken. On the side ryger der en Franziskaner ned.
Efter går turen til et af Gaggenaus Show-room, hvor der er vin og fingerfood. Efter at have konsummere my fair share og skudt lidt random billeder bliver vi kaldt sammen og de 5 finalister præsenteres. Kort efter starter finalen. Nu er jeg godt klar over, at dette ikke er eneste konkurrence indenfor dette fag og at der er adskillige som kårer de bedste – jeg tænker lidt om det er belæg for at lave en “Champions Leauge” indenfor Sommelier måske?
Der er 3 opgaver: Den første er blindsmagning af 5 forskellige typer alkohol – her 3 vin og 2 spiritus. Til vinene skal de beskrive dem så præcist som muligt, altså alder, land, område, alkoholprocent, lagringspotentiale, duft, smag og hvilken mad de ville sætte til. De 2 spiritus skal de blot identificere. Det har de 11 minutter til. Derefter 8 udsagn om vin hvor der skal findes fejl indenfor 2 minutter. Til sidst – ”Fast and the Furious” quiz hvor de får så mange spørgsmål de kan nå at svare på indenfor 2 minutter. Simpelt ikke?
Efter alle har været igennem bliver vinene afsløret og nogle af dem har faktisk være uhyre tætte og præcise i deres beskrivelser – nogle faktisk spot on! Til min store overraskelse ser jeg, at den tredje rødvin er en Mouton fra 1985, som jeg bestemt gerne vil smage. Heldigvis står den på smagning for deltagerne efterfølgende, hvor jeg får mig mast foran i køen. Det afslutter denne del perfekt, at jeg så endnu engang er total underdressed i Converse Allstars og striktrøje var en mindre perfekt del – go with the flow som vi siger…
Så står den på Gallamiddag, hvor alle har jakkesæt, slips og kjoler på – fuldt dressed op! Jeg befinder mig ganske fint i det her game og føler mig ikke underdressed. Aftenen finder sted på et slot i byen, hvor Zhao Yinyin, som vist er en verdens kendt pianist giver en lille koncent med Mozarts Piano Sonata No. 11 – jeg troede ikke jeg kendte det før han gik i gang – det var faktisk meget blæret og en god åbning inden vores middag.
Så til middag hvor en vinparring til en 5-retters gennemgås af vores Sommelier – denne del er også med i konkurrencen.
Det fungerer ret godt og navnlig vinene overrasket mig meget – den står på Champagne, Orangevin – som er det her underlige oxiderede biodynamiske vin, som nogle af gæsterne er helt vilde med – I dont get it! Men jeg lærer det nok en dag.
Ellers får vi østrigsk hvidvin, som er ret exceptionel og en Pinot Noir som er tæt på verdensklasse. Det afsluttes med demi-sec bobler til vores dessert.
Vores kok og teamet kommer ud til sidst, hvor salen er ved at tabe næse og mund. Forestil jer en flok Sommelier, franskmænd i spidse sko med Louis Vuitton tøj, journalister fra New York, Toyko og en festsal med fransk servering og skinnende lysekroner – og så tropper drengebanden lige op med omvendt cap og kokkebukser med hængerøv – shit det var morsomt. Det virkede som om denne del af festen ikke helt var på den oprindelige plan!
Næste dag står den på tur i hestevogn rundt i Wien, hvor jeg egentlig frygtede det værste, men vores rytter er meget engageret og fortæller lystigt om byen, så jeg er positivt overrasket. Normalt kan den slags godt være lidt for turistet nemlig.
Efterfølgende ruller vi til kaffe-blindsmagning, som vores Sommelier også skal igennem – de gør det vildt godt – jeg troede egentlig fejlagtigt, at en Sommelie blot skulle kende vin – men det glæder jo alt hvad der kan serveres på en restaurant. Imens de slubrer helt overdrevet meget får jeg lige lidt arbejde for hånden. Så er der pause, og en ”light lunch” er stillet an – alle ved jo at ”light” er udtryk for, at du bare skal køre en 4 dobbelt portion, så passer pengene. Finalen er nu lige om hjørnet og efter en pressemeddelelse og en spørgerunde er tiden inde.
3. pladsen går til Norbert Dudzinski fra Geranium som virker temmelig tilfreds. 2. pladsen går til Tansy Zhao og endelige en smuk 1. plads til tysk effektivitet og punktlighed Marc Almert! Lige umiddelbart er min vurdering at det må være uhyre tæt mellem 1. og 2. pladsen da de begge nailer vin, spørgsmål og kaffe – men mon ikke også en native fra Gaggenaus hjemland har en lille fordel og står stærkere som repræsentant for Gaggenau i fremtiden? Det tænker jeg i hvert fald ville være det åbenlyse valg. Så selv om Geraniums Norbert ikke vandt er der hermed et tillykke fra Gastromand!
Stik os en kommentar
Submit a Comment