Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. august 2022

Scroll to top

Top

6 kommentarer

Gastromands guide til den perfekte Oktoberfest

Gastromands guide til den perfekte Oktoberfest
Fynboen

Har du endnu ikke fået strøget Oktoberfest i München af på din bucketlist, så vil jeg hermed komme med en varm anbefaling til at få det gjort. Oktoberfest er genialt koncept til en rigtig herretur!

Lad mig gøre det klart med det samme – Oktoberfest i München er unikt. Alle de andre “falske” Oktoberfester når ikke München til sokkeholderne. Alt er større, bedre og vildere – og så er det jo den “originale”!

Det kan være svært at holde balancen efter et par liter øl.

Det kan være svært at holde balancen efter et par liter øl.

Oktoberfest starter typisk i midten/slutningen af september og varer typisk lidt over 2 uger. Det er en tradition og folkefest der startede for over 200 år siden. Af andre interessante ting kan jeg også lige nævne at øllet som serveres under Oktoberfest altid er lidt stærkere end traditionel pilsner.

Vi er en flok der er så “dumme” bare at tage derned år efter år, hvilket gør at jeg har udnævnt mig selv til Oktoberfest-ekspert. Jeg har derfor forsøgt i nogenlunde ædru tilstand at lave en lille cityguide til jer, som endnu ikke har fået besøgt denne fantastiske by.

Så hvis du tror at det kommer til at handle om kulinariske superoplevelser skal du nok stoppe med at læse videre. Det her handler mest om øl… ja, STORE øl og mange af dem.

Transport: fly, tog, bil eller bus?

De er flere måder at komme til München på, og jeg har både prøvet tog, fly og bus. Bussen er blevet det foretrukne transportmiddel. Her booker vi en bus med to chauffører, som kører os frem og tilbage. Det er bekvemt og mageligt, og der er fadøl i bussen.

Partybussen.

Partybussen.

De øvrige transportmuligheder er for så vidt fine nok, men jeg er blevet forelsket i bussen, så der skal meget til at overtale mig til andre ting nu.

Festpladsen

Festpladsen er et MUST at besøge. Det er jo det det hele handler om. Forestil dig mange mange tusinde mennesker, øl og gigantisk tivoli med rutschebaner og alverdens andet lir.

Det er også her at de legendariske “telte” er, hvor den rigtige Oktoberfest er. Telte er det egentlig ikke. Der er nok mere tale om kæmpe haller, som bliver bygget til lejligheden, og kan rumme flere tusinde øltørstige gæster.

Skål!!

Skål!!

Det siges at der hvert år kommer over 6 millioner mennesker i løbet af festivalen, som dækker små 420.000 kvadratmeter og desuden over 10 øltelte.

Kort over festpladsen.

Kort over festpladsen.

Jeg kan kun anbefale at besøge festpladsen – det er en oplevelse i særklasse. Bordene og pladserne i teltene bliver altid revet væk og er ofte reserveret, så hvis du vil have et bord i et af teltene, som kom tidligt om morgenen, eller bestil igennem et bureau. Forvent at det koster lidt penge at tilbringe et par timer i teltene.

Gang i teltet. Klokken er cirka middag.

Gang i teltet. Klokken er cirka middag.

Hofbräuhaus

Hofbräuhaus er et meget stort værtshus i hjertet af München. Det er særdeles velbesøgt, så forbered dig på kø, hvis I er nogen stykker. Når I får et bord, så bestil gerne noget mad sammen med øllerne, så er der lidt at stå imod med, og portionerne plejer at være gavmilde.

Hofbräuhaus (Billede fra wikipedia)

Hofbräuhaus (Billede fra wikipedia)

Hofbräuhaus er et dejligt sted med masser af atmosfære og historie. Det var bl.a. her at Hitler holdte sine taler. Stedet blev bombet under 2. Verdenskrig, men genopbygget igen. Desuden har flere amerikanske præsidenter også sat deres fødder der.

Gå ikke glip af stedet, hvis du er i München, og hvis vejret af til det, så få et bord ude i deres store gårdhave.

Augustiner Keller

Her er der tale om endnu et stort værtshus. Man kan både sidde udenfor og indenfor – og særlig komme langt langt ned i deres kælder – heraf navnet. Der er en speciel stemning nede i kælderen, hvis der er godt fyldt. Man føler nærmest man er flere hundrede meter under jorden.

Der er mørkt i kælderen, men øllet er koldt.

Der er mørkt i kælderen, men øllet er koldt.

Hvis vejret er til det ville jeg dog vælge at sidde udenfor, og måske bare lige stikke næsen ned i kælderen, for at se den. Gå ikke glip af dette fantastiske sted.

Tap-House

Stedet jeg har snakket om, men aldrig besøgt. Jeg vil dog alligevel slå et slag for stedet, eftersom det angiveligt skulle være et rigtig godt sted. I sær fordi de har et kæmpe udvalg af specialøl – også danske. Så hvis man bliver træt af store literøl, så kunne dette sted være et besøg værd, hvis man lige skulle have en dag med kvalitet, fremfor kvantitet.

Der ser hyggeligt ud (Billede taget fra Tap-Houses hjemmeside)

Der ser hyggeligt ud (Billede fra Tap-Houses hjemmeside)

Mon ikke 2015 bliver året hvor jeg tester stedet af? :-)

Hard Rock

Overfor Hofbräuhaus ligger Hard Rock Cafe. Så hvis man har siddet et par timer på Hofbräuhaus og drukket store øl, og savner sprut, burgere og rockmusik, ja så er der ikke langt.

Hard Rock (Billede fra Hard Rocks hjemmeside)

Hard Rock (Billede fra Hard Rocks hjemmeside)

Har man besøgt andre Hard Rocks rundt om i verden er dette sted bare mere af det samme. Det er ikke indbegrebet af Oktoberfest, men det er et fint sted at tage hen, hvis man lige skal have en pause fra ølhelvedet… og her ved du hvad du får.

..Og alle de andre steder jeg ikke kan huske

Som nævnt har jeg prøvet turen et par gange, og det er efterhånden blevet til en del bodega og bæverdingbesøg i München. Mit største problem er bare at jeg ikke kan huske dem alle, så måske er listen måske lidt kort, men jeg lover at det er gode steder.

Den frække

Naturligvis har man valgt at lægge en erotikmesse samtidig med Oktoberfesten raser. Så hvis man er nogen gutter der mangler lidt lummer stemning, så er dette et godt bud. Det koster omkring 20 euro at kommer ind (har jeg hørt), og så er der dildoer, nøgne damer og private shows i lange baner (kunne jeg forestille mig). Rygtet siger i øvrigt at der er et cocktailområde, hvis du er mæt i øl.

Lummer erotikmesse.

Lummer erotikmesse.

I øvrigt så findes der også flere lumre steder inde i midtbyen, hvis man ikke finder messen. Som altid gælder de gængse regler med ikke at udlevere sit kreditkort – betal med kontanter… ;-)

6 afsluttende råd til den perfekte Oktoberfest

 1. Max. 4 dage dernede. Alt andet er selvmord.

 2. Vær høflig og giv drikkepenge. Man kan sagtens være beruset uden at smadre det hele, og lidt drikkepenge hjælper altid til at de gider acceptere en flok fulde danskere – og hvis man ikke retter ind efter deres advarsler, så er det ret hurtigt farvel og tak.

 3. Lær din U-bahn, hvis du vil spare penge. Er du loaded kører du naturligvis taxa, altid, alle steder!

 4. Skriv ned hvor du bor. Når du klokken “mørkt” om natten (og efter en del liter øl) skal forsøge på dit bedste skoletysk, at fortælle taxachaufføren hvor du skal hen er det nemmere at vifte et visitkort, en seddel eller lignende hvor din adresse står på.

 5. Drik vand, spis godt. Ja, det er et lidt kedeligt råd, men hvis du ønsker at overleve, så drikker du lige en flaske vand i nu og næ. Det samme gælder maden. Bestil gerne lidt mad for hvert sted du besøger. Din krop vil takke dig for det.

 6. Tag et par fridage bagefter til lige at komme ovenpå igen.

Kender du gode steder i München?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Franz Larsen

  Hej Gastromand. Jeg har boet et år i den sydtyske ølby og har også et par tips:
  1. Prøv Schneider Weisse Bräuhaus (im Tal). Traditionsrigt bayersk bryghus i stil med Hofbräuhaus.
  2. Besøg Ratskeller inde under rådhuset på Marienplatz.
  3. Tag til Starkbierfest i februar/marts. Oktoberfest med højere alkoholprocenter for ølentusiasten!

  • Fynboen

   Hej Franz

   Fantastiske forslag. Hermed noteret :-)

 2. Jonas

  Har selv prøvet en del ture i bussen fra http://www.jumbus.dk – En god start på turen med lædersæder, sovekabiner og fadølsanlæg.

  • Fynboen

   Hej Jonas

   Den bus gør bare alting bedre :-)

 3. En fantastisk begivenhed! Kan varmt anbefale et besøg i teltet Ochenbraterei, hvor hele okser grilles. God mad samt lokal øl (spaten) i teltet!

  • Fynboen

   Hej Henrik

   Tak for tippet. Det lyder ikke dårligt.

Smid en kommentar

ANNONCE