100 år med Negroni – Kongen af Gin-baserede cocktails
Negroni – en af de helt store klassikere – fylder 100 år i år! Det er vi simpelthen nødt til at fejre – dels fordi det i sig selv er en bedrift at kunne holde sin enorme popularitet i så mange år, og dels fordi det giver Gintossen endnu en kærkommen lejlighed, til at kunne nyde en af vores absolutte favoritter, der med sin dybde, sødme, bitterhed og krydrede smag for længst har vundet vores hjerter!
Negroni opstod i 1919 i Firenze, da Grev Camillo Negroni bad sin yndlings bartender på Caffé Casoni, Fosco Scarselli, om at lave en Americano cocktail – som består af Campari, sød vermouth, mineralvand og citronskal – men denne gang med noget mere ”power” i. Resultatet blev, at mineralvanden og citronskallen blev udskiftet med Gin og en appelsinskal, og voila – Negroni’en var en realitet!
Negroni findes i mange forskellige varianter – flere hvor ginnen er udskiftet med f.eks. vodka (Vodka Negroni), Whisky (Old Pal) eller mousserende vin (Negroni Sbagliato). Men hos Gintossen holder vi os naturligvis til Ginnen, og viser her nogle af de mange varianter der findes! For selvom det kan lyde som en simpel drink (lige dele Campari, Vermouth og Gin), så ligger djævlen i detaljen og selv små variationer, giver store smagsmæssige forskelle.
Fælles for alle opskrifterne er, at alle ingredienserne røres sammen med masser af is i et røreglas, og derefter sies over en stor isklump der fylder det meste af et lowball glas, inden appelsin- eller grapeskallen vrides over glasset og derefter droppes i glasset.
Gintossens bud på 4 fantastiske varianter af Negroni.
Den klassiske Negroni med smæk på smagen
3 cl. Gin – gerne en god, klassisk gin som Plymouth Gin
3 cl. Dolins Vermouth Rouge
3 cl. Campari
En bred bane appelsinskal
Aperol Negroni til dig, der ikke er til helt så meget bitterhed, som Campari leverer
3 cl. Gin – eksempelvis Danske Ginscape gin, hvor den bitter/søde havtorn spiller rigtig godt sammen med Aperol’en
3 cl. sød Vermouth
3 cl. Aperol
En bred bane appelsinskal
Gintossen’s favorit med endnu mere ”dybde” end bitterhed
3 cl. Gin – gerne fra vores store Gin helte, Four Pillars, og helst deres Spiced Negroni Gin
3 cl. Yzaguirre Reserva Vermouth eller anden lagret vermouth med dybde
3 cl. Mondino Amaro
En bred bane appelsinskal
Gintossen’s ”Pale Negroni” – den bittersøde
3 cl. Beefeater 24 Gin
2 cl. Suze likør
4 cl. sød, rød vermouth
En bred bane grapefrugtskal
Ved at anvende den franske bitter, Suze sammen med en grapefrugtskal, får man en ny dimension på den klassiske Negroni, der spiller endnu mere på alle de forskellige urter, som Suze bidrager med og som vi er ret glade for.
Bytter du vermouth ud med Lillet Blanc, får du en ”White Negroni”, som er en lidt mere vinøs variant af Negroni, med lidt mere syre.
Vær med til at fejre Negronien!
Hvis du vil være med til at fejre Negroni’ens 100 års fødselsdag, så er 2019 altså året at gøre det i.
Men hvis du alligevel synes at et helt år, er liiiiiidt længe at holde gang I festen, så afholder Campari og det amerikanske drinksmagasin Imbibe, den såkaldte ”Negroni Week” fra 24. – 30. juni, under slogan’et ”7 dage – 3 ingredienser – 1 formål”. I hele denne uge, afleverer deltagende barer fra hele verden, en del af deres Negroni omsætning, til et velgørende formål efter eget ønske. I 2018 var næsten 10.000 barer tilmeldt – også rigtig mange Danske – og de samlede godt $500.000 ind tilsammen, hvilket bragte den totale indsamling i hele projektets levetid, op på svimlende $2 mio, som løbende fordeles blandt forskellige velgørenhedsprojekter.
Du kan også gå all-in og besøge cafeen, der i dag hedder Caffé Giacosa Roberto Cavalli og ligger på adressen Via della Spada 10R i Firence.
Uanset hvad du vælger at gøre, så vil vi VIRKELIG opfordre dig til at lave en eller flere af varianterne af en Negroni – vi er sikre på, at du her vil kunne finde en variant, du vil elske de næste 100 år!
Husk: Når selv James Bond kan blive fristet og bestille en Negroni (i ”For Your Eyes Only” fra 1981), kan du helt sikkert også godt prøve den! Rigtig god fornøjelse!
Hvis du har fået mod på mere, efter at have smagt ovenstående – så finder du masser af inspiration på vores sociale profiler på Instagram & Facebook eller check vores hjemmeside på gintossen.dk
Stik os en kommentar-
Ser godt ud
-
Hej Gastromanden
En Negroni er aldrig en drik der skal undervuderes og kan kun se 100 år mere med den lækre drink
Hilsen Christian-
Vi kan ikke være mere enige – den kommer til at holde mange år endnu!
Cheers,
Gintossen ;)
-
Comments