Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

3 Comments

VIN UDEN PIS: 8 solide bud på Årets julevin

VIN UDEN PIS: 8 solide bud på Årets julevin
Vinhjernen

Så er det snart jul igen. Du skal spise dig et par ekstra kilo til de næste 14 dage, kulminerende med åndenød, fedtsved og trommesyge juleaften, hvor der skal køres et solidt måltid i ansigtet. Svin eller fugl, sukrede brune kartofler, kål med sukker og eddike og en halv liter sovs, der mestendels består af andefedt og kulør. Eller hvordan det nu foregår hjemme hos dig.

Du har allerede læst de første 32 artikler hvor velmenende VINEKSPERTER guider dig vinøst gennem julemåltidets spidsrod af fedt, salt, sukker, syre, brunt og brændt. Og her på kanalen tilslutter vi os flerstemmigt med endnu flere gode råd.

Det første og vigtigste råd er, at du skal drikke lige hvad fanden, der passer dig. Det er jul, du skal hygge med familien og det spiller sgu ingen rolle om din yndlingsvin passer til.

Så, det var det. Du behøver ikke læse videre.

Okay, du har valgt at fortsætte. Fint nok, det er jo ikke fordi, vi vil holde på de gode råd. Open source (og kartofler) som man siger.

Det allerbedste til julemaden er øl. Gerne mørkt, stærkt og en anelse sødt. Det kunne være belgiske klosterbryg, seriøse julebryg eller potente brown ales. Men du vil garanteret gerne have noget vin. Så kan du prøve kraftig blanc de noirs champagner eller tysk riesling, fx fra Mosel. Feinherb, fx eller kabinett og spätlese. Men du vil garanteret have noget rødvin og nu bliver det mere vanskeligt. Pas på med for tørre og tanniske vine. Gem din bordeauxer og baroloer langt væk og gå efter saftige vine, gerne med pæn alkoholprocent og evt. en anelse sødme. Af den slags man får i grenachevine eller ripasso og amarone. Sidstnævnte skal være af den elegante, lette slags ellers går du alt for hurtigt kold.

Du kan også lade vinen være det kølige modspil til den tunge mad. Så skal du drikke pinot noir, gerne oversøisk eller rødvin fra Nordrhône. Eller noget saftigt østrigsk, måske?

Du kan også gå på jagt blandt nedenstående vine, der alle er testet i julekontekst. I den anledning er karakteren givet efter, hvor godt vinene matchede et fullblown julemåltid. De vanlige gastromænd har altså nissehuer på i dagens anledning. Glædelig jul!

Julevin

Les Darons 2017 by Jeff Carrel

Pris: 90,- v. 6 (normalpris 110,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Smådirty, men charmerende næse af sød, rød frugt. Slank mund med rensende syre og stramme, men venlig tanniner. Fungerer til julemaden, men taber lidt egenkarakter undervejs.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Tempore Generacion 20 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 119,- (normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Herlig næse af brombær og lakridsede, vilde urter. Megasaftig og spændstig mund, der næsten råber på julemad. Smuk vin, der effektivt klarer skærene (og sværene) hos gris og and.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Clos du Mont-Olivet Chateauneuf 2017

Pris: 255,- v. 3 (normalpris 299,-)

Forhandler: Jysk Vin

Her er der også brombær, denne gang med lidt animalske noter. Munden har ru tanniner, god syre og en afsluttende, klædelig bitterhed. Vinen håndterer både and og gris med det hele ganske hæderligt

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pierre Amadieu Gigondas 2017 [BEDST I TEST]

Pris: 160,- (normalpris 200)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Lidt lukket næse, men du får lidt sød røgduft og moskus. Munden har frugt med sart sødme, blide og rigelige tanniner og en juicy finish. Elegant, mere end fyldig og passer virkeligt flot til både and og gris.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Mazzei “Philip” 2015, Toscana IGT

Pris: 199,- (normalpris 299,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Behagelig næse af moden frugt og fad. Munden er lettere og saftigere end næsen antyder, der er masser af drinkability til stede.  Crowdpleaser, der håndterer julemaden flot.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine de Mourchon Séguret CdR Villages 2016

Pris: 130,-v.6 (normalpris 160,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Indbydende duft af hindbær og brombær med touch af sommervarm grøftekant. Munden har masser af fylde, der er nærmest tørstof på tungen og flot balance. Bliver en tand stram med julemaden, men måske er det det, du trænger til?

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Louis Jadot Volnay 2014

Pris: 259,- (normalpris 399,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Rustik næse med tydelig bourgogneduft. Læskende og elegant mund med præcis syre og en hånd upolerede tanniner til slut. Andebetvinger, helt sikkert og klarer akkurat også grisen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine La Colliere Les Touillères Rasteau 2016

Pris: 115,- v. 6 (normalpris 129,-)

Forhandler: Jysk Vin

Kraftig og gavmild næse med tæt, sort frugt og blid tjæreduft. Munden er også tætvævet med charmerende, veldoseret sødme og glat charme. I selskab med julemaden fremhæves vinens alkohol, så hold den sval, så fungerer den fint.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Comments

  1. Jesper Petersen

    Den her har været mit “weapon of choice” til julemiddagen et par år.
    https://www.andrupvin.dk/nativ-blu-onice-irpina-aglianico-doc-2015-2478

    Masser af frugt, men stadig syre og sødme nok til at stå i mod selv and, rødkål og brunede kartofler. Lige ud af landevejen, men stadig lag nok til at “entusiaster” kan drikke den uden at få kvababbelser. Pris er også lige i øjet – høj nok til at man kan være bekendt at sætte den på bordet, men ikke så høj at det ødelægger hyggen når onklen i hjørnet pøledrikker uden at smage ;)

Submit a Comment