Simremad: Kanin i øl
Jeg var sidste år en smuttur i Belgien, hvor jeg for første gang smagte denne ret. Det var nærmere betegnet i den belgiske by Leuven, hvor mottoet er: “The place to bier”… og øl var der rigeligt af :-). Nu hvor man var i Belgien, skulle man naturligvis have mad med øl i – og masser af øl ved siden af!
Denne ret har en særlig mørk og karakteristisk smag, og det er nok ikke for alle. Men som en simreret er jeg særlig vild med den. Jeg mener også, den kan være et glimrende alternativ til f.eks. Coq au vin og retter i den stil.
Læs også: Farseret kanin
Ingredienser
Marinade:
- 1 gulerod
- 1 porre
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- 3 laurbærblade
- 1 spsk rosmarin
- 1 spsk timian
- 1 spsk peberkorn
- ½ dl æbleeddike
- 3 fl. Westmalle Dubbel eller lignende
Kaningryden:
- 1 kanin
- 1 pk. bacon
- 25 gr. smør til kanin
- 25 gr. smør til champignon
- 25 gr. smør til grøntsagerne
- 500 gr champignon
Sådan gør du
- (DAG 1)
- Rens og hak grøntsager til marinaden og bland det sammen med de øvrige ingredienser til marinaden. Skær kaninen i 5-7 stykker og læg dem i en stor gryde eller stegeso. Hæld marinaden over og stil det i køleskabet. Nu skal kødet trække i marinaden i minimum 8 timer.
- (DAG 2)
- Rens og hak champignoner i mindre stykker
- Steg bacon på panden og sæt til side et lunt sted
- Tag kaninstykkerne og vend dem i lidt mel.
- Smelt 25 gr. smør ned i fedtstoffet fra baconen. Steg kaninstykkerne heri. Steg et par stykker ad gangen. Pas på ikke at kødet brænder på og vend stykkerne så de bliver brunet på alle siderne.
- Mens du bruner kaninstyker, så kom 25 gr. smør i en gryde og brun champignonerne.
- Si grøntsagerne fra marinaden.
- Tag Kaninstykkerne fra og sæt dem et lunt sted, når de er brunet færdige.
- Smelt 25 gr. smør og kom grøntsagerne fra marinaden på panden hvor der er stegt bacon og kanin.
- Steg grøntsagerne let møre på panden.
- Pil de tre laurbærblade op. Hæld nu væden fra marinaden ned i grøntsagerne. Lad det koge noget ind.
- Hæld grøntsagsblandingen over i en skål og blend det.
- Tag en stor gryde og kom kaninstykkerne, grøntsagsblandingen og to øl ned i - bland det sammen forsigtigt. Lad det simre nu i min. 60 min. - eller til kødet sidder helt løst på kaninstykkerne. Det fik ca. 1½ time i min gryde, og længere skader slet ikke - bare pas på at det ikke brænder på. Husk også at smage sovsen til med salt og peber. Er smagen for mørk og dyster, så tilfør evt. lidt fløde ;o)
- Server kanin, svampe og sovs sammen med en god kartoffelmos og lidt frisk persille.
Velbekomme!
Kender du i øvrigt til steder hvor man kan købe kanin i Danmark?
Stik os en kommentar-
Mht. køb af kaniner, så kan det betale sig at kontakte en kaninavler lokalt – søg fx på slagtekaniner, New Zealand Red, fransk vædder ol. Man kan sikkert også etablere kontakt via kaninavlerforeninger. -
Tak for svar. :) Blev bare i tvivl da der ikke er nævn øl i ingredienserne andre steder end ved marinaden. Kaninerne er sat over i marinaden nu, så jeg glæder mig til imorgen :)
-
Har fundet din opskrift frem som jeg vil lave med tre vildkaniner imorgen. Jeg er dog nu blevet lidt i tvivl om ordlyden i opskriften (jeg kunne jo bare prøve mig frem, men det kunne jo også gå galt. ;) ). Under ingredienser står der 3 fl. øl, der står ved dag 1 at alle ingredienser til marinaden skal blandes, altså som jeg forstår det alle 3 flasker. Ved dag 2 skriver du “Tag en stor gryde og kom kaninstykkerne, grøntsagsblandingen og to øl ned i” – altså 2 yderligere øl?? Eller har jeg misforstået noget her? :)
Ellers glæder jeg mig til at afprøve opskriften.
/Mille
-
Man kan med rette, hvis man vil give den et lidt dansk islet, bruge Syndikatets “direktøren” øl, som er en mørk belgisk ale på 8,5%. Den har bare lige 10% mere intens smag end Westmalle :)
-
Med 3 flasker Westmalle Dubbel må den være meget mørk og intens. Hvilken karakteristisk smag har den? Hvis du kan beskrive den?
Retten lyder spændende end den traditionelle kaningryde.
/Søren -
Man kan købe franske kaniner ved Albanigades Fisk og Vildt i Odense :)
Comments