Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. september 2019

Scroll to top

Top

10 kommentarer

Cassoulet – fransk slankemad eller…?

Gastromand

Så er vi kommet til januar og nu skal vi eddermanme på slankekur, nu skal de overflødige kilo af og vi skal i form. Sådan lyder det næsten lige meget hvor du befinder dig. Men hold nu op en gang bavl – det orker vi altså ikke her på Gastromand og det håber vi er ok. I stedet har jeg lavet mig en god omgang fransk egnsret – cassoulet er mad som vi kan li’ det!

Inden vi starter, så må jeg nok hellere undskylde, jeg ved godt, at der er mange måder at lave retten på, og fælles for dem alle er, at de mener at præcist deres måde er den sande og eneste. Sådan er jeg naturligvis ikke – jeg har bare lavet den, jeg mener smager bedst:)

Lav bare rigeligt så du har til nogle dage af denne rigtige herreret!

Pris
6-8 personer: Pris 230 kr.
Ingredienser

Bønnerne
1 kg hvide bønner, lagt i blød natten over i vand
300 g saltet flæsk eller go’ bacon
3 gulerødder skåret i mindre stykker
1 stort løg stukket med 6-8 nelliker
1 dåse flåede tomater
6 knuste fed hvidløg
1 bundt krydderurter (eks. persille, laurbærblad, timian)

Kødet
Ca. 700 g svinekød, skåret i passende stykker
6-8 små, krydrede, kraftkarle af kødfulde pølser
8 langtidsstegte andelår (beregn et pr. person, hvis du er hård, så laver du confit af lårene!)
2 hakkede løg
6-8 fed hakket hvidløg
1 dåse flåede tomater
1 bundt krydderurter (eks. persille, laurbærblad, timian)
Salt og friskkværnet peber
Rasp

Dag 1

Hvis man er meget ambitiøs så starter man dagen før med at lave confiterede andelår. Det betyder simpelthen, at man skaffer sig så meget andefedt, at man kan koge andelårene i fedtet – Webmasteren har tidligere haft held med denne opskrift på confiterede andelår.

Alternativt så finder du en bøtte som kan rumme andelårene. Heri knuser du 6 fed hvidløg med skål, groft hakker noget rosmarin, timian, laurbær og giver den en god omgang salt og peber. Smid det på kål i et døgn.

Dag 2

Tør krydderierne let af andelårene og steg andelårene ved 125 grader i 4-5 timer, så skulle de gerne blive smeltende møre. Sørg for at stege dem på en rist og stil en bradepande under således du kan opsamle andefedtet – gem det!
Bønnerne: Start med at stege det saltede flæsk næsten sprødt i en stor tykbundet gryde. Så kommes de udblødte bønner i sammen med de resterende ingredienser, der hører til bønnerne. Tilsæt vand, så det står et par cm. over indholdet og lad det koge roligt under låg til bønnerne er møre (ca.2 timer).

Kødet: Steg svinekødet i lidt oliven olie med de hakkede løg på en sauterpande. Kom tomat, salt, peber og krydderurterne ved og dæk det hele med væske fra bønnerne. Lad det simre under låg i ca. 1 time.

Brun pølserne forsigtigt i lidt andefedt og lad dem simre med det øvrige kød i de sidste 10 minutter. Pølserne kan, lidt afhængige af størrelsen, deles i mindre stykker. Hvad angår pølserne, så kan det altså betale sig at gå på jagt efter kvalitet og smag.

Nu skal retten samles. Varm ovnen op til 180 grader. Fjern suppekvistene og løget med nellikerne fra bønnerne og kasser det.

Fat (Webmasteren: Det er sidste gang du skriver det ord!) et ildfast fad med høje sider eller en stegeso – det skal kunne rumme det hele – gnides med et fed hvidløg. Kom halvdelen af bønnerne i fadet. Tilsæt alt kødet, også andelår og pølser og dæk med de resterende bønner.

Al væden fra kødet skal med, og evt. også lidt af kogevæsken fra bønnerne. Det er meget vigtigt at cassoulet’en er temmelig våd i det. Strø overfladen ganske let med rasp, sæt fadet i ovnen og lad det bage i ca. 2 timer.

Hvis retten begynder at virke tør, så tilsæt lidt ekstra væske fra bønnerne eller lidt bouillon. Lad den sidste skorpe blive smuk og gylden inden serveringen.

Anretning

Hele skidtet på bordet i hvad du end har lavet den i:)

Det var så ugens slankeret.

Velbekomme og tak til brødrene Price og det franske folk for inspiration til en fantastisk ret!

Husk at du kan følge med ved at oprette dig som brugerabonnere på indlæg, følge os på Facebook eller Twitter

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Anne O'Neill

    Hej. Har lige et spørgsmål. Jeg har confiteret andelårene. Skal de så stadig stege 5 timer?

    Venlig hilsen Anne

  2. Hej Anne – beklager det sene svar, vi har været lidt optaget af bl.a. en lille tur til Århus for at besøge Kähler Dining, nej når de er confiteret, så skal de ikke steges på den måde, det er kun hvis du ikke confiterer dem – håber du fandt ud af det…

  3. Ejlif

    Jeg lavede en halv portion og der var til os 2 -resten blev delt med børn og svigerbørn (4 personer) og vi havde selv til 2 gange aftensmad varmet i ovnen
    Lækker og billigt.
    Vi overvejer at lave det som gæstemad med en let salat til

    • Ja, det er noget tung mad – faktisk burde jeg lave den igen og få opdateret billederne, så tak for kommentaren! Jeg tænker også, at en let salat med masser af syre ville være passende dertil!

  4. Birgitte Hougaard

    Hej. Kan det passe, at du bruger den væde, bønnerne har kogt i? Jeg troede altid, man skulle kassere kogevand fra bønner?
    mvh
    Birgitte

    • Hej Birgitte – sikke en herlig gammel opskrift du er faldet over, jeg bruger bare lidt af det!

  5. Gjk

    Flot “oversat” fra brdr Price

    • Hejsa – tak for kommentaren – ja det var noget af det første jeg lavede – blev virkelig inspireret af de gode brødre – men husk nu på, at de på ingen måder har fundet på retten – inspiration har bragt os til hvor vi er idag – derfor skriver jeg også pænt “Velbekomme og tak til brødrene Price og det franske folk for inspiration til en fantastisk ret!” :-)

Smid en kommentar