Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

16 Comments

Weekeendtesten: En 4-dobbelt dansk “rom”, tak

Weekeendtesten: En 4-dobbelt dansk “rom”, tak

Her går det godt – i hvert fald med vores produktion af forskellige frugtvine. Senest har vi smagt på de fremragende dessertvine fra Cold Hand Winery i Midtjylland og før dem var vi ligeså yderst begejstrede for de ædle kirsebærvine fra Frederiksdal på Lolland. Som et sidste skud på stammen er vi danske begyndt at forædle sukkerrør og producere den søde rom – men går det lige så godt?!

Rom anyone?

Rom anyone?

 

På Gastromand har vi fået fornøjelsen af, at teste 4 af slagsen fra 3 forskellige producenter. Enghaven med deres Rom og Romlikør, Skotlander med deres Handcrafted Rum i den klare udgave og Mikkeller Spirits med deres Rum Cask Black.

Skotlander Rum 50 cl, 40% – 799,-

Skotlander Rum...

Skotlander Rum…

 

Vores første rom er en lys rom fra Skotlander Spirits som styres af Anders Skotlander, som nogle af jer måske bedst kender som filmproducer og speaker på tv-programmer. En helt ny rom som allerede har høstet masser af roser (bl.a. hos vores gode ven Sjønne) og som forventninger derfor er høje til!

 

Familiefaren kan sgu ikke lade være med at være lidt skuffet…

 

Den er lavet af rørsukkermelasse i høj kvalitet, der gæres og efterfølgende destilleres til denne klare rom. Til sidst er den fortyndet til 40% med nordjysk vand. Duften minder mig fuldstændig om tequila – mere specifikt Patrón. Smagen er ren og klar og har bestemt en fin sødme når den kommer i munden, men samtidig også domineret af spiritus navnlig i eftersmagen. Havde jeg smagt den i en blindtest, ville jeg aldrig have gættet på rom, men nu er jeg også vant til de mere mørke rom, som ofte har både sukker og karamelfarve tilsat, så jeg forventer langt mere sødme, når jeg drikker rom. En ting er derfor sikkert – dette er ikke en begynder-rom – og det er min påstand at du skal være svært glad for tequila for at nyde den ren. Jeg har flere steder set, at den nydes som cocktail, hvilket jeg slet ikke forstår – det virker bare ikke helt rigtigt, at blande en kvalitetsspiritus til 799 kr. med cola?! Måske var forventningerne for høje, men Familiefaren kan sgu ikke lade være med at være lidt skuffet…

2/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Rum Cask Black, 43% – 445,-

Mikeller Spirits Rum Cask Black...

Mikeller Spirits Rum Cask Black…

Vores næste “rom” hedder Rum Cask Black og er destilleret på bryggeriet Braunstein og udgives af Mikeller Spirits. Det er faktisk ikke en rom, da den er destilleret porter/stout og vel nærmere en blanding. Ikke desto mindre skulle den med i denne test. Den laves på meget små fade som er hentet hjem fra den tidligere danske koloni Sankt Croix. Denne dram har fået noget mere fad hvilket har givet den farve og noget mere sødme og fylde en vores forgænger. Jeg vil mene, at denne er noget mere egnet til den traditionelle whisky eller romdrikkere. I næsen har den en lidt særpræget duft af fad, gran og tørv. Smagen har skam sødme og lægger sig blidt i munden, men eftersmagen er igen lidt særpræget – lidt af metal eller “medicinskab”, hvis du kan forstå min sammenligning. Det er på ingen måder en dårlig dram, og formegentlig den af de fire som for mig er mest autentisk. 

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Enghaven Rom 40% – 349,-

Enghaven Rom Oak aged...

Enghaven Rom Oak aged…

Vi har tidligere haft fat i Brænderiet Enghaven som bl.a. producerer dessertvin og brændevin. De forsøger sig nu med både rom og romlikør. Denne er det andet batch som er produceret i 2013 sammen med 217 andre flasker. Denne rom vil være helt perfekt til en nybegynder indenfor rom-drikning. Det er vores absolut sødste eksemplar (foruden likøren that is). Den dufter af sødmefulde frugter – abrikos, fersken og faktisk også banan. Rommen er meget cremet og næsten olieret at få i munden, ikke helt så velpoleret og ren som de resterende, men til gengæld har den masser af sødme i smagen som leder mine tanker mod brun farin og karamel.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Enghaven Romlikør 27% – 259,-

Enghaven Romlikør...

Enghaven Romlikør…

Udover deres rom så produceres også en romlikør som bestemt er noget du kan servere for dine gæster med trang til de helt søde. Den har ikke helt så mange finesser som sin storebror, men er utrolig ligefrem. Med sine 27 % alkohol er den vores absolutte letvægter. Den har naturligvis masser af sødme i næsen og smager af karamel, blomme og masser af vanilje, faktisk kommer jeg til at tænke på det her “flydende vanilje” når jeg smager den. Så ved du måske hvor vi er henne på sødme skalaen. Jeg testede den lige på min bedre halvdel (ikke Webmasteren) og hun var ret vild med den. Så mænd, hvis I vil have lidt kræs som jeres kvinder også kan drikke med på, så var det bestemt ikke et dumt bud. Som den eneste spiritus i vores test kunne man sagtens lave en lækker cocktail af denne – jeg tænker lidt mint julep med et twist kunne være absolut succesfuldt!

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Dommen

Kan danskerne så lave rom – svaret er både og. Jeg synes bestemt der er nogle interessante indslag, men det er tydeligt at nogle års erfaring vil gøre godt! Man kunne overveje om vi skulle holde til at producere spiritus, vin og likør af råvarer som dyrkes i Danmark?! Dermed ikke sagt, at jeg ikke nyder disse produkter og har fundet det interessant at teste dem. Skål!

 

Man kunne overveje om vi skulle holde til at producere spiritus, vin og likør af råvarer som dyrkes i Danmark?! 

 

Har du smagt den danske rom? Og hvad synes du om idéen?!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Blaun

    Lad mig lige komme med en kort kommentar ang. Skotlander Handcraftet Raw Rum I.
    “Bilgram” er et navn, man bør nævne sammen med de store navne indenfor nordiske stjerner (Redzepi, Mikkeler osv.)
    Og prøv lige at hælde jeres rom op i et “Riedel VINUM Grappa” glas, og mærk, hvor stor betydning glasset egentlig har…
    Smagenoter: Voldsomt rene smage, der går fra en lille smule brændt gummi, til oxyderet gammel sherry med lakridssmag samt lakridssødme bagerst i ganen.
    Dette er et fremragende produkt, som vil lagre som fanden…
    Smag potentialet i rommen, og tænk jer, at om 20 år vil i få en rom, der smager fantastisk men samtidig er tør i forhold til andre af samme.

    • Hej Blaun – tak for kommentaren – det er vist det vi kalder en “Hail Mary” :-) Det virker lidt som om, at der skal utrolig meget til for at nyde denne rom og egentlig vil jeg jo bare hælde skidtet op og nyde det, her og nu. Jeg erkender, at man kommer langt med rigtige glad, temperatur, lagring og meget mere – men for pokker – jeg synes vitterligt ikke det smager godt. Til vores Alsace-aften på Mortens Kro havde jeg flasken med, hvor vi bød gæsterne i lille avec og der var altså ikke den store begejstring – og nu underdriver jeg faktisk lidt for at være flink. Men det er naturligvis en smag sag… Dog vil jeg sige, stor respekt til jer for at finde det positive i vores danske produktion, det tager jeg hatten af for!

  2. Det lyder som om jeg bliver nødt til at smage Skotlander rum igen (evt. i et tulipanglas) for jeg var omend endnu mere kritisk end Familiefaren. Duften var noget af det mærkeligste udefinerbare (foruden Patrón-referencen) jeg har prøvet! :)

  3. John Stumpe

    Så melder jeg mig også lige, for jeg er sådan set enige med jer begge (hvem havde troet det), for min romsamling indholder udover Skotlander også en del i den mørke kategori, og den er bestemt speciel og sammenligningen med Patron syntes jeg ihvertfald for næsens vedkommende er temmelig spot on. Min første fornemmelse var, er dette en rom ..? Især lakridstonen havde jeg det lidt svært med, men efter nogle glas, så syntes jeg faktisk rigtigt godt om den. Jeg har endnu ikke forbrudt mig mod den i coctailsammenhæng, men noget med citrus lyder rigtigt :-) Jeg smager/drikker typisk rom af grappaglas, men det er vel en smagssag :-)
    Ellers tak for gode anmeldelser/tests :-)

    • Hey John – ja Patron var bestemt også hvad jeg tænkte først – og nu giver det mig pludselig minder om en aften hos Webmasteren, hvor der blev drukket en hel flaske, resten af aftenen er temmelig tåget :-) Glasset kan nok godt sige lidt og være med til at udvikle duften bedre, men igen så tvivler jeg på, at det vil ændre det helt store med lige netop denne rom… Cheers og tak!

  4. Hans

    Nu er rom & cola teknisk set ikke en cocktail, men en long drink(med henvisning til først anmeldte rom) og jeg kunne forestille mig, at nævnte variant kunne fungere godt som substitut i fx en rom-baseret margarita, klassisk daquiri eller som mojito for dem der gerne vil have deres spiritus skarpere end den mørke rom tillader..

    • Hej Hans – tak for kommentaren! Tjo – man kunne vel også lave en whisky sour af min 25 års Highland Park – men det ville heller ikke rigtig give mening. Jeg synes også den gennemtrængende duft af “tequila” gør det vanskeligt at bruge i en cocktail eller long drink for den sags skyld, produktet bør til den pris kunne stå alene. Har du fået den smagt Hans?

    • Jeg synes at Skotlander rommen er temmelig god både for sig selv og i cocktails. Problemet er måske at den her vurderes ud fra mantraet at rom er lagret, mørkt og sødligt. Så falder de fleste lyse kvalitetsrom nok udenfor.

      I en daiquiri, eller andre citrusbaserede cocktails er den sublim IMO.

      • Hej Sjønne, tak for kommentaren, jeg har med fornøjelse læst din anmeldelse og kan godt se, at vi ikke er helt enige, hvilket jo er helt fint, det skal der være plads til. Som jeg også nævner, så er jeg vandt til den mørke rom, så det kan måske godt trække den lidt op, men igen duft og smag synes jeg bare ikke spiller. Jeg havde fornøjelsen af, at smage et par gode udgaver af AH-Riise (den ene var Non Plus Ultra) igår, som lå til 420 kr. og 650 kr. og ja, det er mørk rom, men det var jo ligaer bedre og endda billigere. Hånden på hjertet – jeg ville ikke vide hvem jeg skulle anbefale Skotlander Rom til…

      • Ja, der skal være plads til at være uenige – smag og behag :)

        Netop AH-Riise som du nævner er netop i den helt anden grøft – de er kendt for at lave noget af det mest sødede rom(Deres Royal Danish Navy er tilsat over 66gr sukker/L…!). Det kan nu også være lækkert en gang i mellem, med en sød rom.

        Mht. prisen så er Skotlander rommen nok også for dyr. Men jeg vil nu hellere have en god kvalitet af en tør spiritus, end noget der tilsat en masse sukker.

      • Præcis Sjønne, jeg tror også der er masser som synes godt om Skotlander, jeg er nok bare for grøn indenfor den lyse rom. Jeg har faktisk lidt planer om, at prøve med en cocktail senere til sommer, så kunne det være, at jeg bliver mere dus med den :-)

      • feinschmeckeren

        Jeg må give Sjønne ret i denne sammenhæng. Jeg har også haft fornøjelsen af at smage Skotlanders nye rom, og jeg kan virkelig godt lide den; delikate anisnoter, en anelse rosapeber og flot renhed i smagen. Min erfaring er, at det er ekstrem afgørende med gode romglas, hvis ikke alkoholen skal blive for fremtrædende.

        Hvilke glas brugte du til testen, Mads?

      • Tror sådan set det er lige meget hvad glas du smider den rom i, så er duften og smag overdøvende :-) Jeg har brugt lidt forskellige, store som du kan se på billedet og “whisky-glas” som bliver smallere i toppen, og ja det er lidt forskel, men pris og kvalitet hænger ikke sammen her… Jeg agter at lave en cocktail senere på den, så må vi se om det bliver bedre…

Submit a Comment