VIN UDEN PIS: Grenasserøve og andet godt
- Vinhjernen
- On 7. februar 2019
- madhjernen.dk
Disclaimer: Jeg er ikke vild med grenache, som det handler om denne gang. Måske er Robert Parkers skyld. Hans selvbestaltede 100point regime som alle vinmagere og -drikkere faldt til patten hos i 90’erne, gjorde bl.a. vine fra Chateauneuf du Pape til søde koncentrerede alkoholiske bomber, der gav halsbrand og som man ikke kunne drikke mere end et glas af. Fyfor !
Og dengang syntes jeg også, at grenache som enkeltvinsdrue havde en utilstrækkelig aromaprofil og leverede vine, der var klodsede og kedelige.
Ikke uden undtagelser selvsagt. Chateau Rayas, som også er en neuf, er en vin der er æterisk let, burgundisk elegant og komplekst duftende af liljevand og skovjordbær. Altid en udsøgt fornøjelse at drikke, men desværre også en vin, der koster på den forkerte side af et par af de lange.
En anden undtagelse er fra Spanien, hvor Alvaro Palacios laver guddommelige vine på garnacha, som druen hedder her. Og som desværre også koster en formue. Men skønne, det er de.
Men altså, hvor meget jeg end engang havde besluttet mig for ikke at kunne fordrage grenache, så skal man jo være åben, forandringsparat og udfordre sine fordomme og derfor går vi i kødet på grenache denne gang.
Druen er tyndskindet og uden synderligt meget tannin, men til gengæld masser af sødme og moderat syre. Den er meget brugt til rosévine bl.a. i Provence og det egner den sig fint til. I Rhônedalen er den en væsentlig bestanddel af rødvinene i den sydlige del og tilbage i Spanien er det bla. Rioja, Priorat og Navarra. Oversøisk er den populær i Australien, Sydafrika og Californien.
Ofte blandes grenache med syrah og mourvedre i såkaldte GSM-blends. Det er en kombi, der funker, da den sødladne grenache har godt af frugt fra syrah og tannisk struktur og farve fra mourvedre. Det er således også de tre druer, der er primærdruerne i Rhône.
Grenache
Chateau Juvenal Les Garrigues 2016
Pris: 90, –
Forhandler: Noer & Kofoed
Dufter meget rhônsk og lidt glöggsk. På en helt ok måde, at forstå. Knuste hyldebær, damesved og ruskind. Munden holder til gengæld meget mere end næsen lover. God struktur og saftig frugt inden alkoholprocenten lægger tungen i forsigtig benlås. Drik kølig til fx stegt gris.
Villa Des Grés Côtes du Rhône 2017 [BEDST TIL PRISEN]
Pris: 74,- v. 6stk. (normalpris 95)
Forhandler: Jysk Vin
Lækker, krydret og forventningsskabende næse. Den her oser også af sit geografiske ophav og dufter både af ribs og solbær. Munden er juicy, mineralsk og særdeles drikkevenlig. Vanedannende vin med nydeligt pondus og ret flot til tilbudsprisen.
Domaine La Colliére Esprit D’Argiles 2016
Pris: 129,- v. 6(normalpris 145,-)
Forhandler: Jysk Vin
Noget reduktiv næse her, så jeg giver den lidt luft. Det giver plads til lidt sveskeduft med garrique. Munden er først læskende inden en bande tanninrockere holder træf i kæften på dig og efterlader dig med en ru, men glad mundhule. Dekantér, hvis du vil drikke nu eller smid i kælderen 12-18 måneder.
Château Juvenal “Les Ribes du Vallat” 2016
Pris: 125
Forhandler: Noer & Kofoed
Også en lidt reduktiv bandit, der kalder på lidt luft, men hurtigt overgiver sig og leverer både sorfodsskinkelignende kødduft, mørke bær og lakrids. Munden er en omgang vinøs sumobrydning, hvor alkohol og tannin tramper druer i samme balje. Fascinerende, mere end yndefuldt, kunne man sige. Drik til vinterens sidste simremad.
Domaine Fond Croze Romanaise 2016
Pris: 100,- v. 6 stk. (normalpris 130,-)
Forhandler: Erik Sørensen
Venlig “Kongen af Danmark”-næse med finsk lakrids og solbærblad. Munden elegant og harmonisk, tanninerne er ru, men blide og det hele slutter saftigt af. Det hele hænger, pardon my french, pissegodt sammen og vinen er lidt af et røverkøb til tilbudsprisen
Château Juvenal “La Terre du Petit Homme” 2016
Pris: 175,-
Forhandler: Noer & Kofoed
Parfumeret, bær- og ymerduftende næse med subtile anisnoter. Munden er ret slank, men mundvandsprovokerende og herligt læskende. Eftersmagen er lang og spicy. For ung, så gem den af vejen et par år.
Massena Stonegarden Grenache 2017
Pris: 399, – (normalpris 549)
Forhandler: Propperiet
Vi er i Eden Valley, Australien. Vinen har blid tjærenæse uden synderlig frugt, men dufter fint. Munden er let, men fyldig og elegant krydret. For så vidt fint det hele, men det er sgu barnemord at sætte bisserne i den nu. Vent vent…
Domaine de Mourchon Family Reserve 2016
Pris: 300,- v. 2 stk. (normalpris 390)
Forhandler: Erik Sørensen
100% grenache fra Séguret i Rhônedalen. Vinen dufter urtet og mørk og uden det bolsjepræg, grenache ofte leverer. Munden er spicy og varm og de 16% alkohol er holdt pænt i skak af frugt og tannin. En flot kraftbasse af en vin, der fortjener et flot stykke kød, fx hjortevildt.
Originale, Old vine Grenache, JC’s own 2016 [BEDST I TEST]
Pris: 449,-
Forhandler: Propperiet
Så er vi i Barossa med en vin lavet af Jaysen Collins, der også laver Massena. Hans egen grenache leverer elegant næse af druestilk og pibetobak på toppen af fed blommefrugt. Munden er knivskarp, kompleks frugt, balsamisk sursødme og saliverende elegance. Smuk vin, der giver troen på grenache som enkeltdruevin igen.
Bodegas Tempore Generación 73 Garnacha, Aragón 2017
Pris: 79,- (normalpris 129)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
Så er vi I det nordøstlige Spanien hos familien Yago Aznar, der kronisk udfordrer måden at lave vin på. Her er det ren garnacha, med blot et par måneder på fad. Næsen er indbydende, ren og med blid floral parfume. Munden er rank og slank med mellemkornede tanniner og juicy finish med let bitterhed. Et saftigt og versatilt hverdagsglas blottet for irriterende supermarkedssødme. Jæssir!
Bodegas Tempore Generación 20 Garnacha, Aragón 2015
Pris: 119,- (normalpris 199)
Forhandler: Kjær&Sommerfeldt
De ligner hinanden, flaskerne fra Tempore, men nummer 20 er altså topcuvéen og denne gang i årgang 2015. Næsen dufter af sød muld og stevnskirsebær med et lille stedsegrønt nålepift over sig. Munden er båret af blød, kælen frugt og levende, pikant syre. Og med tilbudsprisen lander vi altså denne tests scoop nummer tre. Det er et godt køb.
Stik os en kommentar
Tags
Barossa Valley Chateau Juvenal Cotes Du Rhone Domaine de Mourchon Domaine La Colliere Erik Sørensen Vin Esprit D'Argiles Garnacha Garnatxa Grenache JC´s Own Jysk Vin Kjær & Sommerfeldt Les Garrigues Les Ribes du Vallat Massena Noer & Kofoed Old Wine Grenache Propperiet Rhone Stonegarden Villa Des GresLidt godt til maven
- Biksemad – med spejlæg og bearnaisesauce!
- Brændende Kærlighed – opskriften på lykke
- Bøf Stroganoff à la Gastromand
- Grydestegt Kylling med “Skilt sovs” og råsyltede agurker
- Hasselbagte kartofler – super sprøde og møre kartofler
- Høvdingegryde med oksekød, bacon og cocktailpølser
- Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
- Kartoffelmos – fed og cremet
- Krebinetter eller Karbonader: Smørstegte mirakler
- Millionbøf – opskriften på den klassiske, danske udgave af Bolognese
- Pariserbøf – den ultimative frokostret!
- Æggekage med bacon – den gammeldags opskrift
Submit a Comment