Wednesday Whisky Special: Singleton AntiAnti
Husker du også tydeligt ting fra din barndom, som virkelig smagte dårligt? Som barn var jeg ret kræsen, så det husker jeg desværre klart. Det er lidt noget andet, når man bliver voksen og ens smagsløg ændrer sig og bliver mere modtagelige overfor forskellige og nye smage.
Det er ikke mange mennesker, som kan sige sig fri for dårlige smagsoplevelser fra deres barndom. Hvad enten det er grøntsager som kål eller syrlige frugter, eller som i mit eget tilfælde ting fra vandet, så er der noget, man husker, som man bare ikke brød sig om – og faktisk er det først for nyligt i mit voksenliv, at jeg er begyndt at tage fisk til mig. Så nogle ting vil vi altid kunne lide, og nogle ting er bare noget man vænner sig til – f.eks. kaffe.
Singleton udfordrede for nylig Gastromand på den front og inviterede til en lille whiskysmagning med tilhørende snacks og cocktails. Snacks, som netop er lavet for at tage kampen op mod de dårlige minder fra barndommen.
Whiskysmagning for begyndere
Selve eventet foregik i Stockholm på Tjoget, som er en restaurant og vinbar. Singleton vil i samarbejde med Liedkøb senere på måneden afholde et lignende event i København. Her har du mulighed for at deltage for den nette sum af 190 danske kroner. Du kan læse mere nedenfor.
Til eventet i Stockholm startede Gastromand dog med en lækker frokost, og efter den blev vi så præsenteret for tre forskellige whiskyer/bourbon.
Selv smagningen starter i den meget bløde ende med en bourbon – nærmere betegnet Bulleit. Den virker ret tilforladelig. Masser af fart på vaniljen i duft med hint af citrus. Smagen præges af karamel og vanilje. Her har vi at gøre med en let-drikkelig spiritus, som ikke vil gøre nogen fortræd. For mig savner jeg dog lidt dybde og balance. Jeg synes ærligt at den er en smule vandet, og smagen er hurtigt fordampet. Hjemme hos mig ville den stensikkert være en cocktailmixer i stedet for en spiritus, jeg drikker rent.
Vi fortsætter til næste glas, som straks giver små hints af røg, når næsen kommer tæt på. Det er en Tallisker 10 års vi er ude i, og dermed er vi gået fra bourbon over i rigtig whisky. Som sagt præges duften af røg, men igen må jeg sige, at smagen er en lille smule flad – røgsmagen hænger dog godt ved og føles på ingen måde ubehagelig. Desuden præges smagen af søde svesker, lakrids og saltvand. Hvis man ikke har prøvet kræfter med røget whisky før, kunne denne være et godt sted at starte, så man ikke smadrer sine smagsløg fuldstændig.
Tredje og sidste glas vi skal prøve er så Singleton. Det er en 12 års single malt med meget fruity duft, hvor man samtidig fornemmer noget sødme. Smagen præges også af sødme og har nærmest sådan en slags julet smag. Den føles meget let-drikkelig og er den af de tre glas med den længste eftersmag. I det hele taget føles Singleton som en meget mild whisky og det er helt bevist. Denne whisky er nemlig rettet mod folk, som normalt ikke ville tage sig en whisky. Så helt klart vil dette være et fint sted at starte, hvis man vil prøve en single malt til en overkommelig pris.
Cocktails …
Nu kom vi jo ikke kun for at smage whisky, men også cocktails (med whisky) – nåja og så var der jo også lige noget med nogle små retter med smage, man ikke kunne lide som barn.
De to cocktails virker meget klassiske, og vi er ude i noget whisky sour og en old fashioned – naturligvis med nogle twists.
Den første er en sour og består af lime, æble og Singleton. Nåja, helt sour er det nok ikke, for æggehviderne er ikke til stede. Den smager dog alligevel rigtigt lækkert.
Ingredienser
- 35 ml Singleton
- 20 ml Limesaft
- 20 ml æblesirup 50/50 saft og sukker
Sådan gør du
- Fyr det hele i en shaker
- Tilføj rigeligt med is og shake løs
- Hæld det i et kølet cocktailglas og si isen fra
- Tilføj isterninger
Den anden cocktail er den jeg betegner som en old fashioned. Det er ren sprit, så du skal nok ikke have 4-5 af dem, hvis du skal holde hele aftenen. Desuden er den lidt (læs: MEGET) mere avanceret i opskriften end den anden.
Ingredienser
- 4 cl Singleton
- 3 cl kakaoinfuseret vermouth
- 2 små sprøjt/stænk Amaro
- 1 l Vermouth til infusion
- 25 gr kakaobønner pr. liter vermouth, til infusion
Sådan gør du
- Vakumer vermouth og kakao i 28 sekunder
- Kom det i et vandbad på 62,5 grader C i 6 timer
- Køl infusionen af og strain det.
- Mix alle dine ingredienser til cocktailen i en shaker, tilføj rigelig is.
- Shake løs
- Rør og strain det over i et cocktailglas
- Kom en stor isterning i
- Garner med en limeskræl
… og snacks
Vi skal også have lidt snacks til vores cocktails, og til formålet har Singleton i samarbejde med den svenske kok Petter Bäcklund lavet tre fingermader, som vi skal smage. Som nævnt så skal vi udfordres på smage, vi nok ikke kunne lide som børn.
Den første snack er med sild og ristede løg. Jeg skal være den første til at indrømme, at sild faktisk stadig ikke er noget jeg kan lide, men de andre i selskabet klemmer den fint ned.
Den anden snack er foccaciabrød med oliven og smøreost. Det smager fint, og jeg kan nemt huske, hvordan oliven var noget, jeg slet ikke brød mig om som barn. Desuden virker det her som om, at der er noget sprut i brødet, og det smager dejligt.
Tredje snack er desserten. Det virker som en slags småkage med blåskimmelost på. Hapseren ryger fint ned, og selve smagoplevelsen minder om verdens mindste ostebord – skrumpet ned til en enkelt bid. Det er nok en snack, som vil dele vandene, for hvis du ikke kan lide blå ost, så er denne nok lidt svær at arbejde med.
Holder konceptet?
Selve idéen om to cocktails med lidt snacks til kan jeg godt lide. Når det så samtidig er gode cocktails, så hjælper det godt på det. Prisen fejler heller ikke noget. Til 190 kr. synes jeg du får noget for pengene – nemlig to cocktails og tre snacks.
Praktisk information:
Du kan opleve Singleton være vært for AntiAnti d. 28/11 kl. 17.30 til 19.00 på Lidkoeb i København. Prisen er 190 kr. og inkluderer to cocktails og tre snacks.
Billetter til eventet kan købes her: https://billetto.dk/en/e/antianti-by-singleton-tickets-317370
Der er begrænset antal til dette event, så spring på, hvis du ønsker at prøve noget helt særligt.
Stik os en kommentar
Submit a Comment