Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

23 Comments

En rejse på Bordeaux-druer fra Italien over Frankrig til USA

Gastromand

For ganske nylig valgte jeg og en håndfuld kollegaer at smide lidt penge i en pulje for at smage lidt lækker vin. Det er en herlig måde, at dele interessen omkring vin på, og så kan man for et relativt beskedent beløb faktisk smage nogle dråber, som eller kan virke helt uoverkommelige at købe for penge.

Vi havde valgt temaet ”Bordeaux-druer”, dvs. at vinene skal være lavet på en blanding af: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec og Petite Verdot.

Videre havde vi valgt, at medbringe en vin hver, som skulle være lavet på samme blanding. Vi havde dog den lille ekstra regel, at den medbragte vin også måtte være lavet 100 % af en af druerne. Så kunne vi brede os lidt mere.

Vi havde valgt en italiener, en amerikaner og en franskmand til smagningen, alle på en blanding af bordeaux-druer.

Klar til kamp…

Sassicaia 1996: Pris 1200 kr. Robert Parker: ikke vurderet

Ja, alles første møde med den omtalte kultvin fra Italien var med meget stor forventning. Lidt forhistorie omkring vinen er, at det er den første vin i Italien til at opnå de svære 100 Robert Parker point. Tidligere har vi bragt et lille indlæg om Eksilsønderjydens møde med Sassicaia.

Nå, så til noterne. Farven er Violet til lilla, det er lidt med ærefrygt man får vinen i glasset, den dufter faktisk til at starte med ikke af særlig meget, med efter den slynges godt kommer den til livs, dufter af solbær og lakrids og masser af ”sol”, altså varme i glasset. Videre dufter den af røde bær, lidt alkohol og en smule krydderi. Jeg vil betegne denne som være en let og venlig vin – meget imødekommende, og egentlig ikke svær at drikke. Nogle vil måske sige en feminin vin pga. af elegance og finesserne, som også går igen i smagen. Absolut en harmonisk og velafbalanceret vin.

Dommen

Jeg må sige, at Sassicaia skuffede mig en smule, jeg har dog ikke givet op endnu, og tror fuld og fast på, at den kan imponere mig. Vinen forekommer mig for let og slet ikke fyldig nok. Videre synes jeg også, at prisen er helt hen i vejret, det er simpelthen ikke pengene værd. Dog smager vinen absolut godt, men man kan få meget bedre vin til prisen.

Dominus 2006. Pris 650 kr. Robert Parker: 96

Jeg har svært ved at skjule min begejstring for denne vin, allerede inden åbningen var mine forventninger lige som Sassicaia tårnhøje. Nå – inden jeg ryger helt i ekstase er lidt forhistorie om denne vin vist på sin plads. Christian Moueix blev efter sigende forelsket i Napa Valley da han studerende i Californien i sine unge dage. Hans baggrund var præget af vin, da hans familie bl.a. ejer Petrus, som må være det bedste slot i Pomerol. Han valgte i 1982 at investere i en lille vinmark, som han blev medejer af. Dette var startskuddet til eventyret om Dominus (tjek i øvrigt lige et Wine Estate der vil noget!), der i dag anses for at være en af USA’s bedste vine.

Vi befinder os som sagt i Napa Valley, Californien USA. Dominus er lavet på 92% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot gæret 17 dage i rustfrit stål og efterfølgende lagret 17 måneder i fransk eg 40% nye fade.

Farven er som en mørk rubin og tenderer til lilla. Duften er enorm, og man er absolut ikke i tvivl om, at vi er nået oversøisk. Det her er bare mere potent, lidt som en sværvægtsbokser der danser elegant rundt i ringen. Vi bliver enige om, at denne sagtens kan klare en tur på karaflen, så det får den inden vi går videre.

Duften af cedertræ, cigarkasse, mørke bær som solbær, brombær og modne kirsebær rammer næsen. Videre efter en del luft åbner den sig mere, og lakrids, jord og trøffel dukker frem. Ingen tvivl om, at denne vin når uanede højder om 10-15 år. Smagen er fyldig og ”stor”, masser af koncentreret frugt og tanniner.

Dommen

Nogle vil kalde det barnemord at åbne en flaske som denne, men det går vi ikke så meget op i og unge vine har også sin charme. Jeg må indrømme, at Dominus er blevet min nye amerikanske foretrukne vin, når pengepungen altså rækker. Jeg kan kun anbefale denne vin på det varmeste til alle – husk bare, at den skal åbnes 3-4 timer før og gerne på en karaffel, den er meget tæt og lukket ellers.

Pichon-Longueville Comtesse 2002. Pris 900 kr. Robert Parker: 94

Som rosinen i pølseenden slutter vi i moderlandet France. Man kan naturligvis ikke drikke bordeaux-druer uden at komme forbi oprindelsen. Pichon Comtesse ligger i toppen af 2. Cru og må siges, at leve op til sin rang. Om den burde/kunne ligge i 1. Cru vil jeg lade andre mere erfarne vurdere, blot en tanke. Vi er på 65% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, and 4% Petit Verdot.

Hvis man må og ikke blive lynchet vil jeg karakterisere denne som værende ”traditionel” bordeaux vin i duft og smag, og nu skal du endelig ikke tro, at ”traditionel” er noget simpelt og letopnåeligt. Nej her tænker jeg duft af lidt grønt, urter og lette krydderier. Videre den karakteristiske ko/heste stald og fyrrenåle, absolut spændende og duftmæssigt udvikler den sig meget i glasset. Smagen vækker herlige associationer til blomme, søde mørke bær, en kende røg og lakrids. En flot koncentreret vin, som igen vil blive bedre og bedre som årene går.

Dommen

Lækker Bordeaux, en teknisk flot vin, finesser og elegance. Det er svært at sige, hvilken der er bedste mellem de oplagte Dominus og Comtesse, hvis man er til lidt flere muskler frem for det elegante så vælg Dominus, er man franskmand af hjertet så hop på Comtesse. Personligt er jeg til muskler og så er prisen og bedst her.

Ja, dagen derpå kan der jo være lidt tåget…

Jordskælv og boksehandsker

Nå, men udover topvin vil jeg lige rette opmærksomheden mod vinene “Earthquake” og “Fisticuffs”, som var mine absolutte favoritter blandt de medbragte. Der var her tale om et par bomber med alkoholprocent på henholdsvis 16 og 15,5 % – begge “store” bamser med masser af frugt og fylde. “Desværre” var Earthquake importeret direkte fra USA af en af gæsterne, så denne er svær at finde. Fisticuffs derimod kan købes gennem goodgrape.dk (eller hvis du bor i Aalborg, hos Kims Kitchen) til beskedne 160 kr. Den kan varmt anbefales.

Skål!

Stik os en kommentar

Comments

  1. Kristine Wallin Jensen

    Hej! Jeg kunne vil ikke lokke ud af jer hvor i har købt Sassicaiaen henne? Eller kender i et sted jeg kan få den? Enten på nettet uden at skulle købe 12 flasker eller i Danmark.

    • Hej Kristine… Det er også vanskeligt, faktisk umuligt, jeg har købt den og en del andre privat, så du skal nok på auktion http://www.vinforum.dk er godt sted at starte. I øvrigt sælger Philipson Wine dem som “primur” hvor de ligger i ca. 700 kr., men ja

  2. Frederik Kreutzer

    Så begynder det at åbne op og lykkedes. Jeg er frisk på næsten hvilken som helst lokation. Jeg er i Kbh området, men har kunder i hele landet og kan sagtens passe det ind.

    Kunne godt forestille mig at vi kunne tale med Rasmus om lokale.

    /Frederik

    • Jeg har sendt dig en besked vedr. emnet på FB Frederik:)

  3. Hey

    Fulgte lige op på denne tråd igen. Mener stadig at det kunne være sjovt at smage lidt vine sammen med andre vinbloggere.
    Måske vi kunne finde en dato og lokation i det nye år, hvis i har lyst?

    Hygge

    Frederik

    • Hej Frederik
      Det er en fremragende ide. Jeg vil meget gerne være med. Det kunne være hyggeligt at smage og snakke om vin sammen – sådan rent fysisk :)

      Hygge til

      • Jeg er meget enig – så længe vi smager Dominus :-) hvor skulle vi mødes? Hvor er det du holder til Frederik? Simon du er fra KBH ikke? Jeg er jo selv fra Aalborg…

      • Ah ja, det er jo altid en udfordring. Frederik og jeg bor i København. Jeg tænker, at vi kunne høre nogle af de andre vininteresserede ad, og så kunne beliggenhed afhænge af hvor de fleste kommer fra eller noget i den dur. Ellers kunne vi mødes på midten i Århus eller måske Odense. Der er jeg nogle gange – især hvis det planlægges i god tid.

        Det vigtige er, at vi enten kan være hos en eller i et vinøst lokale. Jeg ved, at Rasmus Holmgård afholder flere smagninger i et lokale, men det er godt nok i København.

  4. Hejsa
    Spændende læsning om de tre kanoner. Som Frederik skriver kunne det en anden gang være superinteressant at smage dem blindt. Jeg ville i hvert fald være spændt på, om jeg kunne placere dem. Jeg har det på præcis samme måde som dig med Sassi – jeg har smagt et par forskellige årgang, og har måske haft for store forventninger, men er også blevet lidt skuffet. Derimod har vine fra Gaja imponeret, og de er jo alle i den dyre ende. Nå, jeg ville egentlig bare spørge, om I kunne smage den markante aldersforskel på de tre vine? Eller er de bare så gode, at de stadig er unge og virile :)

    Bedste hilsner
    Simon

    • Hej Simon – næste gang vi skal smage, hvilke bliver i januar, så insisterer jeg på at smage blindt, det skal man gøre – det gør vi i alle de andre vinklubber jeg deltager i – faktisk skal vi næste gang have Gaja, Sassicaia og Ornellaia – sidstnævnte synes jeg smager fantastisk!

      Dominus – som jeg i øvrigt fornylig nød i årgang 2001 var alt alt alt for ung, det var Pichon nok også, men det er på vej – jeg havde virkelig svært ved at vurdere Sassicaia, som du også selv skriver, så blev jeg skuffet? Måske var den “over the top” i årgang 1996? Men den havde da alder – men igen meget let og elegant – så ja, man kunne sagtens mærke forskel – hvilke årgange har du smag af Sassi? Der må da være en (og her mener jeg ikke 1985 og 1988) som bare er i orden?

      • Jeg har smagt 2005 og 2006, så jeg har ikke smagt ældre årgange (hvilket nok er en fejl). Jeg vil da håbe, de udvikler sig lidt. De var begge rigtig gode, men jeg havde forventet et kæmpe brag af en vin. Jeg husker dem som meget tørre og lukkede, men jeg kunne fornemme elegancen og potentialet. Og så havde jeg smagt en del andre vine inden, så mine smagesanser var noget fourenet. Derfor skal jeg gensmage Sassi i håb om en bedre oplevelse.

        Det lyder spændende med den næste smagning. Ornellaia har jeg stadig til gode, men den skal jeg da smage en dag. Det er også Bordeaux Blend ik? Hvor ligger den prismæssigt ift. de andre?

      • Jeg har selv 2002 og 2003 stående hjemme (altså Sassi) de venter på bedre tider, men de kan nok snart drikkes, min oplevelse var samme, de er elegante og “lette”, men vinder nok aldrig helt indpas hos mig. Ornellaia er lignende blend, men meget mere frugt og fylde, de ligger på mellem 900 og 1100 kr., afhængig af årgange, men modsat Sassi så synes jeg de er pengene værd. Dog må jeg sige, at jeg langt hellere vil skyde 700 kr. efter en flaske Dominus – smagte som sagt 2001 for nylig, som Parker just har opjusteret i point fra 95-98 – jeg er ganske enig, det er verdensklasse! Nogle af Dominus årgangene ligger i øvrig til salg her: http://www.facebook.com/groups/230470493673483/

  5. Det varmer et dansk/californisk vinhjerte at se Dominus klare sig så godt, og endda i fint selskab. Jeg er først på det seneste begyndt for alvor at sætte pris på Cabs og Bordeaux blends, men det er vist mest min egen fejl :)
    Tak for interessant læsning – har I mod på flere Napa Cabs i luksusklassen, så læs evt. med her, hvor jeg omtaler Dunn og Herb Lamb, som jeg finder virkelig interessante.
    http://vinensvildevesten.blogspot.com/2011/09/pinot-girl-goes-cab.html
    Herb Lamb har jeg gensmagt her til aften, og den leverede virkelig varen igen. Lidt af en øjenåbner for en ellers dedikeret Pinot-fan.
    Bedste hilsener, Nanna

    • Hej Nanna – takker, Dominus er flot, se kommentarer ovenover til Frederik, så kommer du sikkert i stemning, der venter nogle super Napa vine. Har du lige knappet en 1500 kroners vin op på en kedelig hverdags aften? Sikker på du ikke er Gastromand i stedet – det er seriøst god stil :-)
      Super godt indlæg ellers, jeg savner lidt bedste vin til prisen dog? Selv om jeg godt kan se, du er ret forelsket i Herb Lamp…

  6. En fed smagning ser det ud til, ring endelig næste gang i har en plads ledig omkring bordet. Det kunne være interessant at smage lidt vin med jer drenge!

    Overvejede i at servere de 3 store kanonslag blindt? Du er selv inde på problematikken omkring af have høje forventninger, det kunne pille lidt fordomme ned ved blindsmagning.

    Jeg har i tidernes morgen deltaget i en vertikalsmagning af Sassi. Min mening om vinen er ret positiv og jeg er helt enig med dig i at det er finessen den trækker stik hjem på. Det bliver aldrig kraft og intensitet, så taget i betragtning af hvad du ellers falder for denne aften, så kan jeg godt forstå du ikke er helt oppe og ringe. Jeg kunne levende forestille mig at du ville falde mere på halen over Castello di Rampolla, Vigna d’Alceo, den har fået 99 point af RP på et tidspunt, så helt under radaren er den ikke mere.

    Vi ses måske i weekenden til Cph Wine Forum?

    Hyg dig

    Frederik

    • Hej Frederik, jeg har simpelthen overset din fremragende kommentar, hvilket jo er så beklageligt, så er det godt at man kan finde lidt gamle indlæg frem og mindes dem, og til sin store overraskelse se, at der er kommentarer og nye som man har overset.

      Jeg insisterede faktisk på, at vi skulle smage blindt, men nogle af de lidt mindre hærdede deltagere mente det var synd, jeg er helt uenig, så jeg forstår dig godt…

      Som sagt så nægter jeg at tro, at Sassicaia ikke vil imponere mig endda. Om tre uger skal vi smage Dominus 2001, Beringer 1997, Opus One 2004 og Quilceda Creek 2002, det bliver blindt og fantastisk (håber jeg :-))

      Kommer du på Mad+Medier lørdag?

      BH

  7. KK

    jo jeg har den her i butikken,…….(Kim´s Kitchen) ;0)

    • Hej Kim – lækkert! Min ingen mulighed for at købe den på nettet hos dig vel? PS: Årgang?

      • KK

        Nej desværre, årgangen jeg har er 2006 og der 3 tilbage,…….;(( samt de koster 169,- gjorde de også hos goodgrape.

      • KK

        jeg kan bare reserverer dem til dig, næste gang du i Åleren,…???

      • Du får lige en mail Kim :-)

  8. KK

    Dejligt og se Fisticuffs gik rent ind,……;)))

    • Hej Kim – ja den holder – faktisk irriterer det mig lidt, at jeg kun kan finde reference til den hos Goodgrape, du ved tilfældigvis ikke hvor den kan købes?

Submit a Comment