Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. december 2024

Scroll to top

Top

11 kommentarer

Gastromands guide til spisesteder i det nordjyske sommerland

Webmasteren

Turisterne er mange (rigtig mange i følge Danmarks statistik), men de gode spisesteder er relativt få. Stedet er Nordjylland – nærmere betegnet den nordjyske vestkyst.

Ruths Hotel og Brøndums samme i Skagen har du formentlig hørt om, for Skagen løber ofte med de store overskrifter, når vi snakker sommer i Nordjylland. Følger du med på Gastromand kender du formentlig allerede til Aalborgs bedre spisesteder (Læs desuden Kristian Brask Thomsens dybdegående guide til Aalborgs søde liv) – herunder naturligvis Mortens Kro. Sandheden er dog at den nordjyske vestkyst indeholder en række oaser og ikke mindst en håndfuld spisesteder – skulle du komme på de kanter.

Med base i Blokhus satte Webmasteren sig for at afdække de gemte skatte – nogen skal jo gøre det:) Resultatet får du her i form af Gastromands bud på 5 spisesteder du bør kende i det nordjyske sommerland.

Svinkløv Badehotel

Ca. 50 km. vest for Aalborg HELT ude ved vandet ligger det historiske og formentligt bedst kendte af de 5 spisesteder i denne guide – Svinkløv Badehotel. Og det ikke uden grund. Små 200 m. før du kører i Vesterhavet tårner det klassiske badehotel sig op på venstre hånd, hvilket betyder en udsigt som vel kun Villa Vest kan matche.

Svinklov Badehotel

Klassisk badehotel...

Svinklov Badehotel - udsigt

Udsigten fra badehotellets hovedindgang...

Den unikke placering betyder et unikt lysindfald i det lyse restaurantlokale – en oplevelse som er svær at beskrive. Gør som undertegnede og smut forbi Badehotellet til en frokost på en solskinsdag og sørg for et bord i restaurantlokalet.

Svinklov Badehotel - laks

Hjemmerøget og blød laks til rimelige 119,- Og ja jeg har leget med billedet...

Svinklov Badehotel - tartelet

Frikassé på unghane og brisler AKA den bedste tartelet jeg nogensinde har fået...

 www.svinkloev-badehotel.dk, Svinkløvvej 593, 9690 Fjerritslev, 98217002

Saltum Kro

Nord for Blokhus mellem Blokhus og Løkken ligger den lille by Saltum – en by som ikke ligefrem oser af gastronomi. Byen gemmer dog på en lille perle (som du med garanti ikke havde fundet, var det ikke for denne guide) i form af byens lokale kro. Kroen ligger let tilbagetrukket midt på byens hovedgade.

Saltum Kro - bygning

Ikke den typiske landevejskro...

Og ja kroen byder på klassiske danske retter som mørbrad à la creme og smørstegt rødspætte, men her holder sammenligningen med en typisk landevejskro også op. Kroens store lokale er holdt i sort-hvide farver og stilrent indrettet – selvom du ikke skal forvente 7’er stole og Riedel glas.

Saltum Kro  -appetizer

Appetizer à la Saltum Kro - Havtaske, vagtelæg, kørvelskum...

Du skal derimod forvente en ung kroejer – Max Vitaljevich, som tilbage i 2007 gav sig selv kroen i 25 års fødselsdagsgave. Max tilbyder også en menu, som i mine øjne er langt mere interessant end de danske klassikere og det er tydeligt, at det er her kreativiteten får frit løb!

Saltum Kro - forret

Blæksprutte, blæk, ris, blomster...

Saltum Kro - hovedret

Poussin, majs, blomkål, bacon, persille...

Saltum Kro - dessert

Pebermarinerede jordbær, karamel, vanilje

Gastromand was here...

Vinkortet er begrænset, men har til gengæld meget rimelige priser.

saltumkro.dk, Søndergade 6, 9493 Saltum, 98881922

Løkkens Vejkro

Nordøst for Løkken på vej mod Hjørring finder du Løkkens Vejkro (sjovt nok på Løkkensvej). En rød gammel krobygning indrettet med en klassisk krostue, et restaurantlokale og selskablokaler.

Lokkens vejkro

Landevej + kro = Landevejskro

I stil med Saltum Kro har kroen en klassisk à la carte menu og en såkaldt gourmetmenu.

Lokkens vejkro - lam

Lammeragout - så simpelt og alligevel så velsmagende...

Kroen imponerer med sit store ostebord med alverdens tilbehør og (meget) omfattende vinkort der bl.a. byder på stor Bourgogne i form af Montrachet og Romanée-Conti, Bordeaux i form af Mouton Rothschild, Petrus og mange mange flere – man skal som bekendt ikke skue en hund på hårene.

Lokkens vejkro - ost

Et stk. imponerende ostebord på hjul...

www.loekkensvejkro.dk, Løkkensvej 736 Sdr. Rubjerg, 9480 Løkken, 98996140

Villa Vest

Villa Vest ligger som det absolut sidste hus mod havet, helt ud til kanten af skrænten i byen Lønstrup, og kan bryste sig af, at have en af de mest spektakulære udsigter der findes i Danmark – men det bliver maden jo nødvendigvis ikke god af… Det er den dog!

Mad som vi kan lide det...

Michael ”Miv” Pedersen fik i 2011 en 2. plads i konkurrencen om at blive årets kok – noget der som regel er garanti for en hvis kvalitet, og således også på Villa Vest. Maden bærer et tydeligt nordisk (og nordjysk) præg og serveringerne er smukke og som regel smækfyldt med urter og blomster.

Glaceret svinekæbe à la Miv og Møller...

Restauranten er nyrenoveret og sammenholdt med den spektakulære udsigt giver det et unikt restaurantlokale, hvor det nærmest føles som om, man svæver over vandet.

Foto: Villavest.dk | Danmarks bedst belligende restaurant?

Villa Vest er i en liga for sig på den nordjyske vestkyst og priserne er derefter.

Læs også om Familifarens besøg på Villa Vest

www.villavest.dk, Strandvejen 138 Lønstrup, 9800 Hjørring, 98 96 05 66

Bryghuset Vendia

Egentligt burde Bryghuset Vendia slet ikke være med i denne guide, men står den på et afbræk fra livet i strandkanten, kan det jo være, at du ender i den “nordjyske hovedstad” Hjørring. Foruden den store koncentration af solariebrune sort eller hvid hårede piger, har byen altså også Nordjyllands bedste restaurant! Hvem skulle have troet det? Vendia er kombineret brasserie, gourmetrestaurant.

Bryghuset Vendia1

Snacks...

Bryghuset Vendia2

Nogen der sagde Monet?

Køkkenchef Kristian Riise blev i 2009 nomineret til årets kokkeprofil og Vendia blev i 2010 kåret til årets brasserie i Danmark.

Bryghuset Vendia3 - grøn

Grøn...

Vi har endnu til god at prøve brassseriet, men det skulle efter sigende være gourmetmad i forklædning. Gourmetrestaurantens helaftensforestilling er stadig den mest overraskende og gennemførte restaurantoplevelse, jeg har haft i Danmark. Prisen på 1500,- for en helaftensforkælelse indikerer, at vi bevæger os i, hvad der populært kaldes udkantsdanmark, men gastronomien indikerer noget helt andet, og det gør kun oplevelsen endnu mere imponerende! Er du i Hjørring, bør du ikke snyde dig selv for et besøg på Vendia.

Bryghuset Vendia4

Orange...

www.bryghusetvendia.dk, Markedsgade 9, 9800 Hjørring, 98922229

Har du besøgt et eller flere af stederne? Hvad synes du om maden? Og har vi i øvrigt glemt nogen?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. KK

    Hvor meget kom i af med ca. på Villa vest,…..?? Overvejer og hive fruen med derop, når man får tid.

    Kim

    • Ca. 2000 for 2 personer med 3 retter og vinmenu. Det er ikke billigt, men til gengæld noget af det bedste i Nordjylland…

      Afsted med dig;-)

  2. Nuvel – rigtige læsøboer vil naturligvis aldrig betegne sig selv som nordjyder, men nu er jeg kun fritidslæsøbo… jeg er en lille smule skuffet over at turen ikke gik til Læsø og et besøg på Strandgården med efterfølgende anmeldelse… jeg regner med at det naturligvis er fordi I overvejer at lave et tema over øen som helhed og skriver en masse om jomfruhummere, sorte hummere, fjæsinger, Thorsens fiskefrikadeller og en anmeldelse af Strandgården og Lyngfeldts :-)

    All the best :-)

    Mads

    • Hej Mads,

      ugen blev brugt på den nordjyske vestkyst, så Læsø var desværre ikke på programmet denne gang, men det lyder absolut ikke som det værste sted at besøge.

      Eksilsønderjyden har faktisk besøgt øen (mener det var sidste år?) og snakkede også meget varmt om gastronomien:)

      Hvilke steder kan du anbefale?

      • Kald mig bare geografisk udfordret ;-)

        Hvis vi snakker god gastronomi, så skal man forbi Strandgården som nok er det bedste sted for finere madlavning på øen. Lyngfeldts i Østerby Havn bør man også besøge, omend de nok ikke udfordrer ens smagsløg på samme måde som Strandgården.

        En nyklassiker på øen er at man besøger den årlige jomfruhummerfestival, hvor der kommer kokke og dyster i den bedste ret med jomfruhummer. Paul Cunningham og Allan Poulsen er blandt de tidligere vindere.

        … men skal jeg personligt anbefale noget, så vil jeg altid anbefale at man smutter forbi fiskehandler Thorsen i Østerby Havn, køber hans fiskefrikadeller til frokost og køber friske jomfruhummere af ham og så spiser dem kogt med urter. Ikke så meget pis, bare den rene smag af Læsø :-)

  3. Der er også flere af de steder jeg ikke har oplevet endnu og det ser virkelig godt ud så det skal da på to do listen. Det er iøvrigt en rigtig god guide i har fået lavet. Thumbs up!

    • Tak for roserne Mikael – jeg er glad for at kunne hjælpe lidt:)

  4. Christianl

    Jeg har kun haft fornøjelsen af Svinkløv Badehotel, men for pokker det var god fiskesuppe! Desværre havde jeg ikke selv bestilt den, og måtte nøjes med en omelet, som var udemærket.

    • Meget enig – Svinkløv gør det godt, og formår at holde deres koncept i en ren tidslomme, som “Fedet” i Matador – det er simpelthen intet mindre end dansk idyl når det er bedst. Desuden gør deres køkkenchef det faktisk imponerende godt. Absolut et besøg værd.

      Lækker guide du har smækket sammen Anders – jeg tror min invitation til – ja stort set det hele gik tabt? :-)

Smid en kommentar